Prethodni članak
Sljedeći članak

Vilim u glavi, bez kalkulatora, množi i dijeli i decimalne, i peteroznamenkaste brojeve

12-godišnjak iz Zlatara je prvi Zagorac koji je završio 10 stupnjeva Brainobran programa

  • Vilim Crčić s peharima i priznanjima s natjecanja

    Vilim Crčić s peharima i priznanjima s natjecanja


U glavi, bez papira ili kalkulatora, množi i dijeli decimalne i peteroznamenkaste brojeve, a tek mu je 12 godina. Zvuči nevjerojatno, no Vilim Crčić iz Zlatara to doista može i zna, zahvaljujući mentalnoj gimnastici, odnosno Brainobrain programu, kojeg je u proteklih 3,5 godine pohađao u Brainobrain akademiji u Zagrebu.

Riječ je o programu namijenjenom djeci od 4 do 14 godina, koji posebnim metodama i tehnikama omogućuje brzo i učinkovito učenje, povećanje koncentracije, pamćenja i vizualizacije. Cilj je razvoj intelektualnih i životnih vještina, a temelji se na metodama neurolingvističkog programiranja te na radu s drevnom azijskom računaljkom abakusom. Kako se abakus upotrebljava prstima, on stimulira rad mozga, pa su matematičke operacije koje djeca obavljaju na abakusu nešto kao čučnjevi ili sklekovi za mozak. U kasnijim stupnjevima djeca uče vizualizirati kuglice abakusa pa im on fizički više nije ni potreban, jer stvore mentalnu sliku u glavi.

Tako i Vilim, učenik 6. razreda OŠ Ante Kovačića Zlatar, sada bez problema računa metodom mentalne aritmetike, nakon što je završio svih 10 stupnjeva programa. Uz to, Vilim se može pohvaliti ne samo činjenicom da je dio prve grupe u Hrvatskoj koja je završila ovaj program, već i da je za sada jedini Zagorac koji je to učinio, i to riješivši završni test najbolje u svojoj grupi.

Vilim je bio odličan na natjecanju svake godine

Istovremeno plešu, pjevaju, sviraju i računaju

- Za Brainobrain program čuli smo u nekoj emisiji na televiziji. Upisali smo ga na prvi stupanj i rekli da ćemo vidjeti hoće li mu se svidjeti. Bilo mu je zanimljivo, imao je odličnu učiteljicu Magdalenu Putanec, s vremenom je tamo stvorio i svoje društvo i išao do kraja – pričaju ponosni mama i tata, dr. stomatogije Vlatka Fuchs – Crčić i ing. elektrotehnike Dražen Crčić.

Nije bilo baš lako, jer su se predavanja i vježbe održavale svake subote. No, često je za vožnju 'uskočio' i djed Krešimir. – Predavanja su trajala po dva sata, rješavali smo zadatke, učili na starom digitronu abakusu, ali je bilo zanimljivo i opuštenije nego u školi. Te metode ne mogu baš uvijek primjenjivati u redovnoj školi, ali dobro dođu – rekao je skromni Vilim, otkrivši da voli i informatiku, no još ne zna koju srednju školu želi upisati i što će biti kad odraste.

No zasigurno su mu sve mogućnosti otvorene, jer je svestran – uči svirati gitaru, igra tenis, voli pisati pjesme i crtati, a sve razrede do sada prošao je s 5.0. Vilim ima podršku cijele obitelji koja je na njega ponosna. – Zadnje tri godine održavao se Brainobrain fest, odnosno godišnje natjecanje koje je ujedno i demonstracija vještina polaznika programa pred 300, 400 roditelja i publike. Djeca demonstriraju računanje na zamišljenom abakusu, a paralelno moraju rješavati i više zadataka. Primjerice, u isto vrijeme pjevaju, sviraju ili plešu i računaju, svojevrsni multi - tasking. Svake je godine Vilim bio tzv. demo – kid, odnosno prezenter. To je odradio tako lijepo, smireno, ležerno, da sam na to posebno ponosan – istaknuo je tata Dražen, dodajući da je i cilj samog programa da se uz matematičke sposobnosti jačaju kvalitete kao što su samopouzdanje djeteta, prezentacijske i komunikacijske vještine.

Brainstorm fest, godišnje natjecanje polaznika programa

Opet slobodne subote

– Prije par mjeseci u Svetom Križu Začretju bilo je održano vijeće učitelja na koje smo bili pozvani da prezentiramo Brainobrain program. Vilim je demonstrirao o čemu se radi, sve lijepo ispričao, pokazao na par primjera, sve to pred 40 učitelja, a ja sam napravio neki uvod i imao veću tremu od njega – kroz smijeh kaže Dražen. Vilim s natjecanja ima nekoliko pehara. 2015. i 2016. godine u svojoj je kategoriji osvojio šampionski pehar, a ove godine srebrnu medalju. Sada, kako je završio program, za Vilima su subote opet slobodne. – Iako mi se nekad nije dalo ići u Zagreb, sada mi to fali i žao mi je što je gotovo – kaže Vilim, a njegovoj obitelji preostaje da smisli nešto novo za svog malog genijalca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook