Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Župan: 'Skeptici su govorili da je naš turistički Masterplan preambiciozan, no nas interesira samo veliki iskorak'

U Krapini je danas održana konferencija za novinare povodom prestižnih nagrada koje je Krapinsko – zagorska županija osvojila na Danima hrvatskog turizma održanima na Hvaru


Krapinsko – zagorska županija proglašena je na Danima hrvatskog turizma koji su održani na Hvaru 24. i 25. listopada najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske, a ujedno je ušla i u finalni izbor za turističku destinaciju godine. Velik uspjeh postigle su i Krapinske Toplice, koje su proglašene najboljom destinacijom zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Terme Tuhelj - Vodeni planet su proglašene najuspješnijom atrakcijom godine u kategoriji rekreacija i zabava, dok je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice među tri najbolja u kategoriji SPA/lječilište godine. Hotel Well Tuheljske Toplice proglašen je trećim najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj.

Tim je povodom danas u Krapini održana konferencija za medije na kojoj su govorili župan Željko Kolar, voditeljica Ureda TZ KZŽ Sanja Škrinjar, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak, direktor Terma Tuhelj Florijan Vasle, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice Željka Žnidarić.

Priznanje za najuspješniju destinaciju kontinentalne Hrvatske i ulazak među 3 najbolje destinacije u RH, uz ostale nagrade, jedan je ogroman uspjeh svih turističkih djelatnika koji rade u Krapinsko – zagorskoj županiji, istaknuo je župan Kolar, uz čestitke svima njima koji su doprinijeli razvoju turizma. – Nakon 5 godina intenzivnog rada, zajedničkog nastupa na domaćem i inozemnom tržištu došli smo do ove prestižne nagrade. Kad su nas predstavljali na Hvaru, rekli su 'destinacija sa 1000 lica'. Na taj su način dobro i slikovito opisali Zagorje kao turističku destinaciju. U rijetko kojoj destinaciji možete imati takav raspon ponude kakvu imamo mi, od toplica, wellnessa i spa, zdravstvenog turizma, vrhunskih OPG – ova i restorana, Muzeja Hrvatskog zagorja, sve to donijelo je ovaj sjajan rezultat koji smo postigli. Mi već dvije godine pričamo da smo prva kontinentalna destinacija turizma u Hrvatskoj, sada smo dobili i priznanje struke, Hrvatske turističke zajednice. Destinacija u koju će doći preko 150 tisuća turista, u kojoj će spavati preko 350 tisuća turista, u kojoj će biti preko 750 tisuća kupača i u kojoj će doći oko milijun hodočasnika zaslužuje svaki respekt, a to je prije svega zahvaljujući kvaliteti ponude koju imamo. Nema kontinenta s kojeg nije bilo turista na području KZŽ – istaknuo je župan Kolar, ističući zajedništvo nastupa na domaćem i inozemnom tržištu.

Nagrade su velika obaveza i podstrek da se nastavi dalje s provedbom Masterplana turizma koji je donesen do 2025. godine. – Kada smo ga donosili, bilo je puno skeptika koji su govorili da smo preambiciozno postavili plan, a mi smo odgovorili da plan koji nije ambiciozan, nije plan. Nas interesira samo veliki iskorak – dodao je župan, dodajući da su zacrtane brojke do 2025. godine oko milijun noćenja, a to je nemoguće bez novih investicija i povećanja smještajnih kapaciteta. – Mi smo u ovih 4 godine dignuli broj dolazaka za 97 posto i noćenja za 100 posto, a da nismo značajnije dizali smještajne kapacitete, nego smo s dobrom promocijom i kvalitetom povećavali popunjenost postojećih kapaciteta. Iduća je faza izgradnja novih smještajnih kapaciteta. Iduće godine projekt Stubaki ili ćemo početi graditi ili ćemo mijenjati partnera, sigurno nisam taj koji će potpisivati novi aneks ugovora. Imamo zainteresiranih investitora i za Krapinu, i Zabok, Mariju Bistricu i sigurno ćemo se približiti brojkama koje smo si zadali – rekao je župan Kolar. Dodao je da se već idući tjedan kreće s nastavkom brendiranja Zagorja kao turističke destinacije.

Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice izrazio je ponos zbog dobivene nagrade. – To je nagrada za naš dugogodišnji rad. U zadnjih 5,6 godina ulažemo u poboljšanje kvalitete smještaja i kapaciteta, oko 50 milijuna kuna smo uložili. Ulagali smo i u stručni rad i poboljšanje stručne kvalitete, a istovremeno certificirali smo se za kvalitetu pružanja naših usluga, od prije nekoliko mjeseci dobili smo međunarodni certifikat koji garantira svim gostima da će ovdje dobiti vrhunsku uslugu – istaknuo je Gredičak, dodavši da je planova mnogo, investicija u iznosu 100 milijuna kuna, a ulagat će u postojeće bazene koji su u derutnom stanju.
Florijan Vasle, direktor Terma Tuhelj, rekao je da nagrade znače da se dobro radi i da su Terme na pravom putu. U zadnje dvije godine Terme su uložile više od pola milijuna eura u nove tobogane i vodeni grad, a brojni su planovi i za narednu godinu, dodao je i zahvalio svim djelatnicima.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić istaknula je da je ova bolnica pokrenula razvoj zdravstvenog turizma u općini još daleke 1860. godine. – Zadnjih 20 – ak godina zdravstveni turizam se intenzivno razvija. Prvo nam je došla privatna klinika Magdalena, pa Akrominon, sretni smo i ponosni što smo dio ove uspješne priče. Idemo u planiranje dogradnje i kapaciteta za bavljenje zdravstvenim turizmom što će doprinijeti razvoju općine – rekla je Žnidarić.

Tema koja se protezala kroz sve panele na Hvaru je da su ljudi osnovni faktor razvoja turizma, istaknuo je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, čestitajući svima koji su kroz desetljeća ugradili svoje znanje i vještine u izgradnju turizma zdravlja u općini. – Naša stožerna ustanova je bolnica za medicinsku rehabilitaciju i drago mi je da ovo i buduća priznanja ne gradimo na slavnoj prošlosti već imamo jasno formirane vizije budućeg razvoja – istaknuo je Svažić, dodajući da Bolnica usko surađuje s osnivačem te Ministarstvom regionalnog razvoja i Ministarstvom zdravstva koja u ovom trenutku značajnim sredstvima sufinanciraju projektnu dokumentaciju za proširenje kapaciteta u toj ustanovi. – Mi smo dobili priznanje kao destinacija, to znači da su harmonizirani odnosi privatnog i javnog i po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj i šire. Veseli nas i što je sve razvijenija ponuda wellness usluga, lani smo bili svjedoci proširenja wellness hotela Villa Magdalena, postoje i manji motori našeg razvoja, privatne prakse za fizikalne terapije, 15 obitelji se odlučilo za ponudu obiteljskog smještaja u svojim domaćinstvima. Bolnica je baza, Akrominon i Magdalena kao privatni činitelji izuzetno su aktivni i kao promotori Krapinskih Toplica i želim zahvaliti svima koji su prepoznali Krapinske Toplice kao potencijal za ulaganja, i domaći ulagači, ali raduje nas da svoje projekte razvijaju i ruski i kineski i njemački ulagači. Naš kolaž je sve šareniji i bogatiji – zaključio je Svažić.

Sanja Škrinjar upoznala je prisutne s nekim pozitivnim brojkama u turizmu. Klaster Središnja Hrvatska koja obuhvaća 7 županija, prsten oko Zagreba, do 15.10. ostvario je 967.024 noćenja, od toga 30 % noćenja je ostvareno na području KZŽ. I dalje je u porastu broj dolazaka domaćih gostiju, nakon glavne sezone na moru. Najviše je dolazaka s područja grada Zagreba, ali i Splitsko – dalmatinske, Primorsko – goranske, Istarske i Osječko – baranjske županije. S 28. 10. imali smo na području KZŽ 134.574 dolazaka, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 12,34 % te 291.515 noćenja što je porast od 7,35 %. Omjer domaćih i stranih gostiju s 28.10. 53 % domaći, 47% stranci. – Trenutno imamo 2941 ležaj na području županije, što je 282 ležaja više nego na kraju prošle godine. Otvaranje novih smještaja obiteljskih je na području cijele županije, ne samo na području toplica i turističkih mjesta, sve više je potražnja i za mirnim mjestima. Falit će na hotelskih kapaciteta uz ovaj trend i sigurna sam da ćemo i u tom segmentu rasti – istaknula je Sanja Škrinjar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook