Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] ŽUPAN KOLAR: Ova Specijalna bolnica zaslužuje titulu klinike

Pacijente mogu biti sigurniji u svoje nalaze, brže gotovi, imaju manje zračenje, a softveri nam omogućuju daleko bolju kvalitetu obrade i slike i samog nalaza. Radimo neke nove pretrage, ovim uređajem radimo i perfuziju mozga, definitivno to znači život za pojedine pacijente – istaknuo je dr. Plečko


U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u ponedjeljak je održana svečanost otvorenja novog CT uređaja te su predstavljene ovogodišnje investicije u  Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, ukupne vrijednosti 8 milijuna i 618 tisuća kuna, u što je uključen i CT uređaj.  Nakon svečanog otvorenja novog CT uređaja,  obiđeni je odjel bolnica na kojima su realizirane nove investicije.

Sofisticirani uređaji

Sve okupljene pozdravio je domaćin, načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić koji je istaknuo da je javnost kroz proteklih par mjeseci bila  svjedok toga da je općina proglašena destinacijom zdravlja, a kao takva se promovira i dalje. Naglasio je kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju stožerna ustanova kada je u pitanju dijagnostika. - Svjedoci smo dobroj suradnji na relaciji Specijalna bolnica, Županija i Ministarstvo, a Općina će uvijek dati svoj obol i podršku  - istaknuo je toplički načelnik Svažić. Dr. Damir Plečko, voditelj odjela radiologije u Specijalnoj bolnici Krapinske toplice rekao je da je novim CT – om bolnica dobila ogromnu pomoć u dijagnostici. -  Pacijente mogu biti sigurniji u svoje nalaze, brže gotovi, imaju manje zračenje, a softveri nam omogućuju daleko bolju kvalitetu obrade i slike i samog nalaza. Radimo neke nove pretrage, ovim uređajem radimo i perfuziju mozga, definitivno to znači život za pojedine pacijente – istaknuo je dr. Plečko, a na upit o listama čekanja odgovorio je: - Za neke pretrage poput MSCT – a mozga i lumbalne kralješnice u našoj ustanovi trenutno nema listi čekanja i svaki pacijent koji se javi na takvu pretragu može je obaviti isti dan. Neke pretrage zahtijevaju pripremu pacijenta, za neke pretrage mora pacijent imati određene nalaze, primjerice za funkciju bubrega, neke zahtjevnije pretrage koje duže traju naravno naručujemo i liste čekanja su dva do tri tjedna, što je sasvim prihvatljivo i mislim da na to možemo biti ponosni – istaknuo je.

Velik dan za bolnicu

Da je riječ o velikom danu za bolnicu rekla je ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić. Kako je istaknula, višeslojni CT i mamograf dva su vrlo važna uređaja za njihovu ustanovu, a ukupna vrijednost njihove nabave i instaliranja iznosi 4 milijuna i 975 tisuća kuna. Investicija je to koja se financirala kroz petogodišnji kredit koji će se plaćati iz decentraliziranih sredstava Županije. – Osim ta dva uređaja, nabavljeni su i rehabilitacijski bicikli, obnovljen je odjel za unutarnje bolesti, nabavili smo stabilometrijsku platformu, radili ulaganja i u vodovodnu mrežu te još mnogo manjih ulaganja – nabrojila je ravnateljica dodajući kako se nadaju da će sljedeće godine biti uvršteni u novi program Ministarstva zdravlja vezan uz rano otkrivanje raka pluća. Župan Željko Kolar zahvalio je svim djelatnicima, kao i ravnateljici, na svemu što čine 365 dana u godini na dobrobit svih pacijenata te je istaknuo kako je staroj, ali ponovo izabranoj ravnateljici i dalje dano povjerenje između ostaloga što se i kontinuirano zalaže da se i više od onoga koliko se objektivno može ulaže u Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, ovoga puta oprema u vrijednosti od 8,6 milijuna kuna, što je veliki novac, ali je bilo neophodno.

- Kad imate ovakve vrhunske stručnjake, onda im kao osnivači moramo osigurati i uvjete za njihov rad. Duboko vjerujem da će sljedeći put, kad ću ovdje držati govor, kraj mene stajati ministar zdravstva i da ćemo govoriti o tome da je Specijalna bolnica Krapinske Toplice proglašena klinikom. Ona to zavrjeđuje i za to ima preduvjete već godinama. Dužni smo to, prije svega, ljudima koji ovdje marljivo i stručno rade, a nakon toga općini, županiji i pacijentima koji iz čitave Hrvatske dolaze ovamo – rekao je Kolar, dodavši kako će tako Krapinske Toplice postati destinacija broj jedan u Hrvatskoj. Tako ni, napomenuo je Kolar, projekt širenja Specijalne bolnice od 200 milijuna kuna, nije rađen bez razloga, kao ni planirana investicija od 120 milijuna kuna u Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama. Pozvao je Ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da u sljedećoj financijskoj omotnici osiguraju mogućnost prijave za izgradnju specijalnih bolnica u Hrvatskoj i njihovo opremanje te je rekao kako vjeruje da će Ministarstvo u budućnosti popratiti vizije širenja i novih ulaganja u zagorske specijalne toplice, čime bi Krapinsko – zagorska županija postala centar zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook