Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Virtualna vožnja biciklom po Zagorju nova je turistička atrakcija

Kako bi privukla što više turista na cikloturizam po Zagorju, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije pripremila je pravu malu 3D virtualnu atrakciju


U Centru za posjetitelje 'Zagorje', koji se nalazi u Roses Designer Outlet Centru u Svetom Križu Začretju, proteklog smo tjedna isprobali novu turističku atrakciju, virtualnu vožnju biciklom po Zagorju. Riječ je o tek jednoj, ali zasigurno najzanimljivijoj multimedijalnoj atrakciji, od njih nekoliko koje su u posljednje vrijeme postavljene u sklopu Centra za posjetitelje, a koje turistima omogućavaju da na jednom mjestu, na zabavan i moderan način, dobiju mnoštvo korisnih informacija o turističkim destinacijama Hrvatskog zagorja.

Pomoć ministarstva


Kako nam je pojasnila viša stručna suradnica za destinacijski menadžment Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije, Martina Belina, sve to dio je jednog velikog projekta kojeg je financijski pomoglo i Ministarstvo turizma.  - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, vođena činjenicom kako Roses Designer Outlet Centar godišnje ima preko 1,4 milijuna posjetitelja, otvorila je Turističko-informativni centar u kolovozu 2016. godine. Kako se ta akcija pokazala i više nego uspješnom, slijedeći korak bio je realizacija projekta Centra za posjetitelje Zagorje, koji bi na inovativan način korištenjem suvremene tehnologije približio posjetiteljima sve ljepote destinacije 'Zagorje - bajka na dlanu'.

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji s Turističkom zajednicom Krapinsko-zagorske županije i Zagorskom razvojnom agencijom prijavila na Javni poziv Ministarstva turizma temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture taj projekt vrijedan 1.018.874,20 kn, a koji je Ministarstvo turizma u  konačnici sufinanciralo u iznosu od 489.059,61 kn - rekla je Martina Belina.


PandoPad jedinice

Kako nam je pojasnila Belina, ideja je bila da Centar za posjetitelje bude mjesto na kojem turisti mogu na inovativan način, korištenjem multimedije, dobiti sve informacije vezane uz turističku ponudu Zagorja. - Na unutarnjoj i vanjskoj interaktivnoj PandoPad jedinici posjetitelj može vidjeti galerije fotografija, odnosno, proći slikovitu priču Zagorja po selektivnim oblicima turizma, pogledati video priče, prolistati brošure, odigrati igre poput Memorycarda i Puzzla s motivima Zagorja,  igre Geolokator gdje posjetitelj kroz igru saznaje zanimljive činjenice o Zagorju, a isto tako na tražilici može pronaći željenu točku interesa sa svim relevantnim informacijama kao i kartu koja ga usmjerava kojim putem krenuti. Ono što izaziva najveći interes kod posjetitelja je mogućnost slanja e-carda i snimanje e-selfija s pozadinskim motivima Zagorja - kaže Martina Belina te dodaje kako su među djecom, ali i roditeljima, posebno atraktivne igre s detekcijom pokreta.

Zanimljive igre

Naime, riječ je o dvjema igrama u kojima posjetitelj stane ispred ekrana koji prepoznaje njegove pokrete, a igre su obilježene zagorskim motivima te poviješću, a uz to su vrlo atraktivne i to s poprilično kvalitetnom grafikom. - Posjetitelji imaju priliku spasiti Veroniku Desinićku od nesretne sudbine te na taj način saznati sve o legendi o plavokosoj desinićkoj ljepotici i njenoj nesretnoj ljubavi kroz igru. Druga igra, Bajka na dlanu, posjetitelje upoznaje s muzejom Staro selo Kumrovec te turističkim motivima Zagorja. Dakako, igre su najinteresantnije djeci, ali kad roditelji vide djecu kako uživaju, probaju i oni i nerijetko se zadrže i duže nego djeca - prepričala nam je Martina Belina.

Virtualna vožnja

No ipak, kao što smo spomenuli na početku ovog teksta, najveća atrakcija koja se i nas posebno dojmila je svakako virtualna vožnja biciklom, koja se može isprobati ispred samog Centra za posjetitelje, gdje je za tu svrhu postavljen i art-eksponat bicikl, kojeg je izradila oroslavska tvrtka 'Park znanosti'. - Virtualnom vožnjom smo posjetiteljima omogućili da upoznaju Zagorje na jedan moderan način, korištenjem naočala za virtualnu stvarnost. Snimljeno je sedam tematskih filmova u tehnici '360 STUPNJEVA'; Putevima Antuna Mihanovića, Muzej Staro selo Kumrovec, Dvor Veliki Tabor, Gupčevim krajem, Eno i gastro, Priroda te Svetište Marija Bistrica, putem kojih posjetitelji mogu upoznati Zagorje kao odličnu cikloturističku destinaciju korištenjem modernih tehnologija. Dakako, cilj te virtualne vožnje je da turiste koji prolaze autocestom i staju ovdje kod Centra za posjetitelje upoznamo sa Zagorjem i kao cikloturističkom destinacijom, a usput da im prikažemo i neke znamenitosti naše županije koje svakako vrijedi posjetiti - rekla nam je Belina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook