Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Veterinari su započeli s obilascima gospodarstava na kojima se drže svinje

Ako vam je ovih dana u staju došao veterinar, ne trebate se brinuti. On samo radi svoj posao, kontrolira u kojima uvjetima držite svinje i dat će vam upute kojih se treba pridržavati


Afrička svinjska kuga, zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja opasno se približila našoj granici. Potvrđena je u Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, zbog čega je Hrvatska pokrenula preventivne mjere, radi sprečavanja i širenja ove bolesti, koja ozbiljno prijeti hrvatskom svinjogojstvu. Moramo biti pripravni. Iz tog razloga veterinari su započeli su s obilascima gospodarstava na kojima se drže svinje u svrhu kategorizacije u odnosu na biosigurnost. Ako vam je ovih dana u staju došao veterinar, ne trebate se brinuti. On samo radi svoj posao, kontrolira u kojima uvjetima držite svinje i dat će vam upute kojih se treba pridržavati. I ono, najvažnije, usluga se ne naplaćuje.

Posjet seoskom gospodarstvu

Jedno seosko gospodarstvo koje drži svinje posjetili smo s veterinarom Silvestarom Vučkovićem iz Mihovljana, koji upravo ovih tjedana provodi kategorizaciju gospodarstva. Kako to izgleda? Veterinar se predstavlja, objašnjava zbog čega je došao, kontrolira uvjete u kojima se drže svinje, hrana, ali i daje upute ukoliko treba nešto popraviti. Gospođa Ana Bačun iz Velikog drži dvije muške svinje za osobne potrebe.

Upute i primjedbe

- Po naredbi Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane na području cijele RH naređeno je provesti kategorizaciju gospodarstava. Prema podacima koji će biti prikupljeni ovom kategorizacijom, Uprava za veterinarstvo bit će u mogućnosti dati realnu procjenu stanja u odnosu na biosigurnost i identificirati najkritičnija područja te dati prijedloge za unapređenje – pojasnio nam je svrhu svog obilaska mr. Silvestar Vučković, dr. vet. med. kojim smo dan proveli na terenu. Uz to svaki posjednik svinja dobiva i edukativne letke te materijale o afričkoj svinjskoj kugi. Najvažnije stavke kojih se treba držati je kontrola prometa svinjama, kupnja odojaka iz registriranih gospodarstava s popratnom dokumentacijom, umjetno osjemenjivanje krmača ili isključivo prirodni pripust ako vlasnik ima licenciranog nerasta. Svinje se moraju držati u zatvorenom objektu, a ako su vani moraju biti ograđene i imati posebnu dozvolu od veterinarske inspekcije. Isto tako svinje se ne smiju hraniti napojem koje sadrži ostatke životinjskog podrijetla, posebno iz javnih kuhinja odnosno restorana – napomenuo je mr. Vučković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook