Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Uoči blagdana policija upozorava: Petarde nisu igračke!

Operativna akcija 'Mir i dobro' trajat će od 15. prosinca do 8. siječnja


Petarde nisu igračke i mogu uzrokovati teške ozljede, glavna je poruka današnje konferencije za novinare povodom predstojeće operativne akcije 'Mir i dobro', koju provodi PU krapinsko – zagorska. Na konferenciji je predstavljen kratki film 'Petarde i rakete nisu za nas' i plakati 'Pirotehnika i blagdani' koje je izradilo Županijsko vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici KZŽ u suradnji sa ŠUDIGO – m Zabok. Edukativni film moći će se pogledati na portalima, društvenim mrežama, web stranici policijske uprave, KZŽ te osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnja akcija 'Mir i dobro' trajat će od 15. prosinca do 8. siječnja, a cilj joj je sprečavanje ozljeđivanja i stradanja osoba i oštećenja imovine tijekom blagdanskog razdoblja. – Tijekom prošlogodišnje akcije na području naše policijske uprave nije bilo posljedica uporabe ubojitih ili pirotehničkih sredstava, a pobrinut ćemo se da tako i ostane – istaknuo je načelnik PU Darko Car. Zamjenica župana i predsjednica Vijeća za prevenciju Jasna Petek dodala je Vijeće tijekom godine provodi brojne preventivne programe, a ova akcija izuzetno je bitna, posebno zbog zaštite najranjivije skupine, djece i mladih.

Policijski službenik za prevenciju Željko Lež naveo je da je u Hrvatskoj prošle godine za trajanja blagdana ozlijeđeno 34 osoba, od kojih 8 teže. Naveo je i zakonske propise, prema kojima je prodaja pirotehnike dozvoljena u specijaliziranim trgovinama od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijim od 18 godina, a njihova uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja. Sankcije za kršenje propisa iznose 1000 do 5000 kuna za fizičke, a 20 do 40 tisuća kuna za pravne osobe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook