Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: U Zagorju održana vježba za slučaj terorističkog i kemijsko-biološkog napada

Vježba je provedena u suradnji s Antiterorističkom jedinicom Lučko Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i javnim postrojbama, DUZS-om, Hrvatskim Crvenim križem, pirotehnikom Mirnovec i Dok-ingom na poligonu Stubička Slatina


Veleučilište Velika Gorica u sklopu Međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja provela je danas na poligonu bivše vojarne u Stubičkoj Slatini pokaznu vježbu obrane od prijetnji terorizma i RKBN (radiološkog, kemijskog, biološkog i nuklearnog) napada.  

Vježba je provedena u suradnji s Antiterorističkom jedinicom Lučko Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i javnim postrojbama, DUZS-om, Hrvatskim Crvenim križem, pirotehnikom Mirnovec i Dok-ingom na poligonu Stubička Slatina.

Radi se, naime, o jednoj od najznačajnijih konferencija iz područja kriznog upravljanja u smislu stalnog unapređenja sustava i prevencije te u smislu učinkovitog odgovora na moguće krize i krizna stanja koja će se održati u Termama Tuhelj u hotelu Well od 24. do 26. svibnja 2017. godine.

Upravo zbog sve češćeg ugrožavanja ljudi, njihovih zajednica i prirodnog okoliša, sigurnost u suvremenom svijetu postaje sve važnija. To je ujedno bila i inspiracija za ovogodišnju temu konferencije -  „Sigurnosno okruženje i izazovi kriznog upravljanja“.

Konferencija će obuhvatiti šest tematskih cjelina: suvremene ugroze sigurnosti; sigurnost lokalnih zajednica i krizno upravljanje; kontinuitet poslovanja; krizno komuniciranje i upravljanje opasnostima; sustavi, uređaji, sredstva i oprema za upravljanje u krizama te sigurnost okoliša i održivost koje su osmišljene kako bi privukle odgovorne osobe u javnim i privatnim organizacijama, gradovima, općinama i županijama koje mogu donositi odluke o nabavi opreme ili ugovaranju određenih usluga.

-Krize su naša svakodnevica, od terorističkih pa sve do kriza financijskog i gospodarskog karaktera. Različite promjene u gospodarskim, političkim, socijalnim i drugim procesima presudno utječu na način i kvalitetu života svakog građanina. Nacionalna sigurnost jedna je od temeljnih kategorija sigurnosti. S obzirom na to da su nacionalna sigurnost, gospodarska stabilnost i razvoj gospodarstva najvažniji nacionalni interesi, nužno je vanjske i unutarnje prijetnje nadzirati i držati pod kontrolom. Nedavni događaji u Republici Hrvatskoj pokazali su da i velike kompanije mogu destabilizirati stanje sigurnosti u državi – rekli su iz Veleučilišta.

 

Scenarij vježbi obrane od prijetnji terorizma i ABKR napada

Scena 1

Zahvaljujući suradnji obavještajnih službi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine otkriven je planirani pokušaj krijumčarenja velikih količina cezija-137, plutonija-239 i nepoznatih kemikalija na mjestu gdje se susreću granice triju navedenih država. Dogovoreno je da će hrvatska antiteroristička jedinica postaviti zasjedu krijumčarima na hrvatskom teritoriju, dok će srpske i bosanske antiterorističke jedinice biti u pripravnosti na vlastitim teritorijima u slučaju nepredviđenih događaja. Stanje pripravnosti i eventualne suradnje u slučaju izvanrednih situacija između NBKO jedinica svih triju država dogovoreno je u skladu s međunarodnim sporazumima o suradnji.

 

Na dan „N“, događa se oružani sukob između antiterorističke jedinice hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i krijumčara, pri čemu se preživjeli krijumčari zabarikadiraju u praznoj kući. Nakon intenzivne paljbe od pješaštva, krijumčari se pokušavaju probiti kroz opsadu antiterorističkih snaga bježeći i dižući u zrak planinsku kuću kako bi antiterorističkoj jedinici odvratili pozornost, ujedno izazvavši uzbunu zbog ispuštanja radioaktivnog materijala i nepoznatih toksičnih kemikalija tijekom eksplozije. Nakon uhićenja krijumčara otkrivena je jaka kontaminacija okoliša radioaktivnim i kemijskim tvarima, s tendencijom širenja na ostatak hrvatskog sela i dalje prema tromeđi triju zemalja. Obaviještena su zapovjedništva civilne zaštite svake pojedinačne države, kao i njihove NBKO jedinice. Vatrogasni odjel DUZS-a (Državne uprave za zaštitu i spašavanje) Republike Hrvatske obara radioaktivni i kemijski oblak i gasi požar, pritom pokušavajući spriječiti daljnje širenje radioaktivne i kemijske kontaminacije na tlu. Istovremeno vatrogasna brigada vrši radiološko, kemijsko i vizualno izviđanje krijumčarskog automobila pomoću višenamjenskog sustava na daljinsko upravljanje za otkrivanje i uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava. Automobil eksplodira tijekom izviđanja tako da se sustav također koristi za gašenje požara, raspršivanje radioaktivnog i kemijskog oblaka te sprečavanje daljnjeg širenja kontaminacije radijacijom i kemijskim tvarima na tlu. DUZS organizira radiološko i kemijsko izviđanje, dekontaminaciju pripadnika antiterorističke jedinice MUP-a, evakuaciju lokalnog stanovništva, medicinsku trijažu, dekontaminaciju i sklonište, te zatim nastavlja s dekontaminacijom kontaminiranih kuća, građevina i cesta.

Scena 2

Uslijed olujnog nevremena s jakim oborinama, vjetrovima i grmljavinom došlo je do požara u skladištu zapaljivih i eksplozivnih kemikalija u jednoj kemijskoj industriji. Požar se vrlo brzo proširio i na ostala skladišta sirovina te na proizvodni pogon. Sumnja se da su u proizvodnom pogonu ostali pogonski inženjeri i tehničari, njih ukupno 5. Zbog otvorene vatre, eksplozija, fragmenata i urušavanja te emisije velikih koncentracija toksičnih kemikalija, vatrogasne snage ne mogu prići mjestu požara, započeti sa efikasnim gašenjem i evakuacijom zarobljenih djelatnika zbog čega prijeti ugroza toksičnim kemikalijama obližnjih naselja i stradavanje zarobljenih djelatnika. Uz sve navedeno, vatrogasne su snage angažirane i u poplavama te im navedeni požar dodatno čini situaciju složenom.

U pomoć je pozvano daljinski upravljivo višenamjensko vozilo Državne uprave za zaštitu i spašavanje (u daljnjem tekstu DUV) sa sposobnostima djelovanja u uvjetima gdje je onemogućeno djelovanje prvog odgovora, u ovom slučaju vatrogasnih snaga i snaga civilne zaštite.

DUV je na pravcu intervencije uklonilo prepreke za potrebe prvog odgovora te ušlo u zonu ugroze odakle je video-snimkom i termo-vizijskom kamerom potražilo preživjele s ciljem utvrđivanja njihovog statusa i mogućnost njihove evakuacije.

Daljnjim izviđanjem DUV je ukazalo zapovjedniku interventnih snaga na mjesto, izvor i intenzitet akcidenta. Na osnovi izvidničkih podataka, zapovjednik je izradio plan daljnje intervencije i DUV-a i pripadnika prvog odgovora.

Kao prioritetni zadatak odredio je izvlačenje zarobljenih djelatnika i to na način da je na DUV stavio zaštitna sredstva (izolirajuće uređaje za disanje i vatrogasna protupožarna odijela), uputio DUV do djelatnika s porukom o načinu evakuacije, a potom ih je, zaklanjajući ih DUV-om koji je uklanjao prepreke i gasio okolnu vatru, izvukao iz zone ugroze.

Potom je na DUV zakačeno vatrogasno crijevo i vozilo je, stalno napajano vodom iz vatrogasnih vozila izvan zone ugroze, upućeno u izvor akcidenta radi gašenja požara i obaranja oblaka opasnih tvari.

Kada je intenzitet vatre i popratnih manifestacija (eksplozije i emisije opasnih tvari) smanjen na razinu mogućnosti intervencije, u zonu ugroze upućene su i vatrogasne ekipe.

SUDIONICI VJEŽBE:

Antiterorističke jedinice hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, DUZS-ov vatrogasni odjel i NBKO odjel civilne zaštite, tvrtka DOK-ING sa višenamjenskim sustavom na daljinsko upravljanje za otkrivanje i uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava i NBKO sustavom. Vatrogasni tim s dva navalna vozila JVP Zagreb, MVF-5 s logističkim vozilom i dva tehničara, postrojba NBKO CZ DUZS-a, Kola hitne pomoći HP Zagreb, Studenti VVG – studija Upravljanje u kriznim uvjetima, Pirotehničar 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook