Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'U Energetskom centru Bračak događaju se priče na najvišoj svjetskoj razini'

Ravnatelj REGEA – e Julije Domac i župan Željko Kolar predstavili su rezultate i projekte iz resora energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije


U Energetskom centru Bračak ravnatelj REGEA –e Julije Domac i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar predstavili su aktivnosti i projekte na području Krapinsko – zagorske županije u 2018. godini iz resora energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, ukupne vrijednosti preko 50 milijuna kuna.
Julije Domac istaknuo je da će se u Energetskom centru Bračak događati priče na najvišoj svjetskoj razini. Od važnijih rezultata Domac je istaknuo Newlight, projekt rekonstrukcije javne rasvjete. – U njemu se u konačnici desila objedinjena investicija na području Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije veća od 155 milijuna kuna. Zaključno s listopadom 2018. godine kada je projekt NEWLIGTH službeno završio, projekti rekonstrukcije ili modernizacije sustava javne rasvjete samo na području KZŽ pokrenuli su više od 12 milijuna kuna investicija. To je projekt gdje se po prvi puta promovirao na pravi kompletan način ugovor u kojem privatni partner preuzima rizike, daje uslugu javne rasvjete javnom partneru, a naši gradovi i općine upravo sada počinju ubirati plodove tog ugovora, koji je jedan od najdetaljnijih i najkompleksnijih u Europi – rekao je Domac, dodavši da je projekt Newlight ove godine na Europskom investicijskom forumu nominiran za nagradu Europske komisije, rezultati se očekuju 20. veljače, a ovaj je projekt među tri najbolja nominirana. Domac je dodao da je u prošloj godini bilo i mnogo investicija na energetskoj obnovi škola, a Krapinsko – zagorska županija prva je u Hrvatskoj koja je izradila dugoročni program izgradnje i obnove javnih zgrada.

U suradnji s općinama i gradovima s područje Krapinsko-zagorske županije uz pomoć REGEA-e u 2018. godini uspješno su prijavljena i odobrena sredstva za 14 projekata za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije zgrada javnog sektora. 14 projekata - od upravnih zgrada, društvenih domova, vatrogasnih i sportskih zgrada koji kreću u provedbu ove godine vrijedno je 18 milijuna kuna uz 11,1 milijun kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. - Logika koju Županija uz podršku REGEA – e provodi je logika izraditi dugoročni plan i znati što ćemo raditi idućih 20 godina. Ova inicijativa i koncept prepoznata je također nacionalno, 14. ožujka u Virovitici mi ga predstavljamo na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija, gdje ćemo našim stručnim znanjem ponuditi model kako obnavljati naše škole, otvoriti vrata privatnim investicijama i još bolje iskoristiti europske investicijske fondove. Program koji je potekao iz KZŽ, koji predlažemo na nacionalnoj razini, predviđa korištenje milijarde eura europskih sredstava, odnosno 3 milijarde eura investicija – istaknuo je Domac.
Od novosti, Julije Domac istaknuo je da je završena javna nabava za fotonaponsku elektranu Općoj bolnici Zabok. Osim što je to dobro samo po sebi, poanta je da je to prvi u nizu pilot projekata koji na digitalnoj platformi Sunce na dlanu, na kojoj će se naći projekti iz cijele Hrvatske i JI Europe i koju razvijamo s jednom informatičkom globalnom tvrtkom. Ponosan sam da takva europska i globalna priča kreće iz Dvorca Bračak iz Zaboka. To je sažetak jedne sjajne godine, a rezultati ne bi bili tako sjajni da nema suradnje Županije kao osnivača, suradnje struke i politike i ovdje u Zagorju imamo se čime ponositi – zaključio je Julije Domac.

Nadovezujući se na novost o fotonaponskoj elektrani na zabočkoj bolnici, župan Željko Kolar istaknuo je da će s tom elektranom bolnica ostvariti uštede. – Poruka je da se može s obnovljivim izvorima energije pokrivati dio potrebne energije i to s investicijom privatnog partnera, a nakon nekog vremena taj čitav sustav ostaje u trajnom vlasništvu i nakon toga imate stopostotnu dobit – pojasnio je Kolar, koji je čestitao Domcu i njegovom timu što rade sjajan posao, koji je prepoznat više u Europi nego u Hrvatskoj. – To samo govori o tome da nismo još naučeni da izvozimo znanje, a ima sjajnih stručnjaka, agencija, i projekata koje smo sami osmislili, koji su prepoznati u Europi i zapravo mi te ideje prodajemo i voditelji smo na neki način tih procesa u Europi. I sada projekt kao Newlight, koji je u Bruxellesu ušao u najužu konkurenciju za najbolji investicijski projekt iz dijela energetske učinkovitosti, nije prihvaćen s državne razine, a provodit će se u Irskoj. Neka to bude nam učiteljica da treba napraviti iskorak i prihvatiti ono što predlaže struka – napomenuo je župan.

Kolar je dodao i je Krapinsko – zagorska županija uz stručnu pomoć REGEA – e napravila objedinjenu nabavu potrošnje plina i struje za sve ustanove koje su u nadležnosti KZŽ odnosno sve škole, zdravstvene ustanove, ambulante, bolnice. - Na taj način smo uštedjeli znatan novac, milijune kuna i s tim novcem smo mogli pokriti naš postotak sufinanciranja komponente koje moramo osigurati za ovih 9 škola energetske učinkovitosti. Ovo je centar nepresušnih ideja i novih projekata i inovacija koji su zapravo podloga za projekte koji se onda šire po čitavoj Hrvatskoj. Izražavam zadovoljstvo napravljenim u prošloj godini što se tiče energetske učinkovitosti s planovima koje nam je pripremila REGEA – a uz želju da nas državna razina prati u tim projektima – zaključio je župan Kolar.
Za kraj, još nekoliko brojki - Energetski centar Bračak u 2018. godini okupio je više od 4.000 ljudi na 59 raznih događanja koja su se odvijala u Edukacijsko–prezentacijskom centru. Deset godina REGEA –e obilježilo je 900 milijuna kuna projektnih investicija i preko 450 milijuna kuna osiguranih bespovratnih sredstava iz EU fondova, a REGEA trenutno provodi 20 EU projekata ukupne financijske vrijednosti od 36 milijuna eura.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook