Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Svoj etno bend osnovali smo, gde drugde, nego pri kleti'

Na zagorskoj alternativnoj glazbenoj sceni djeluje etno rock bend Pravica koji je nedavno 'izbacio' novi singl Patriot. bend je osnovan 2009. godine, a nastupa u zagorju, pa i šire


Njihovo ime je pravo zagorsko, Pravica, a sviraju etno rock stvari. Riječ je o bendu osnovanom 2009. godine koji unatrag par godina bilježi mnogo nastupa u Zagorju i šire te uvijek pobuđuju velik interes. - Bend su osnovali Igor Ormuž i Martin Puntarić, a gde drugde nego pri kleti. Stremljenje ka etno rocku se činilo najlogičnim rješenjem pošto su več postojali tekstovi na kajkavskom orijentirani na tematiku iz prošlosti uz činjenicu da svi članovi uglavnom slušaju rock - rekli su nam Igor Ormuž i Janko Kraševac koji su trenutačni članovi benda. Igor svira bas gitaru i pjeva, a Janko Kraševac je na gitari i perkusijama. - Ne bi bilo ok da se zaboravi na bivše članove Martina Puntarića koji je bio na vokalu i akustičnoj gitari i Jasenka Frinčića na perkusijama. Većinu tekstova piše Igor, dok kod aranžiranja sudjelujemo svi. - objasnili su dečki i kazali da zajedničkim snagama kreiraju svoje pjesme. Valja reći kako su neke od njihovih pjesama Anno Domini 1573, Naši stari, a opjevali su čak i pjesmu o legendarnom motoru Tomosu koja se zove Tomos automatic.

Pjesme na kajkavskom

Zanimalo nas je kako to da su se u moru cover bendova koji pjevaju na standardnom jeziku, odlučili za pjevanje pjesma na kajkavskom. - Najjednostavniji odgovor bi bil da nam tak pjesme zvuče prirodnije, u smislu da ih pišemo na „naški“. Dosta smo se trudili kod prepravljanja tekstova da je sve na kajkavskom, ali opet da se ne ulazi na teže lokalizme ili arhaizme, da bi ipak stvari bile kolko - tolko razumljive - pričaju nam dečki i objašnjavaju kako publika za alternativnije glazbene žanrove oduvijek postoji u Zagorju te da im je, kako kažu, puno lakše naći mjesta za svirke u Zagorju nego negdje drugdje. - Svugde di smo svirali smo imali dobre reakcije publike, kolko se more očekivati za relativno mladi autorski bend na ovim prostorima - govore. Prije dvije godine su, naime, snimili album prvijenac 'John i potraga za srečom', bili su predgrupa Kawasaki 3p-u, nastupali su iz Picksiebnere na obljetnici Seljačke bune, bili predgrupa berlinskim Psychedelic Orchestra, nastupali su i na HGF-u, a osvojili i 3. mjesto na O'Rock Festu 2014. godine.

Spotovi

- Do sad smo objavili dva igrana spota koje nam je snimal isto lokalni dečko Luka Smuk s kojim imamo jako dobru suradnju, dok je animacije za spotove radil Igor - objašnjavaju dečki i pojašnjavaju kako sviraju na zanimljivim instrumentima. - Po instrumentima smo „klasični bend“, znači gitara i bass (električno i akustično), dok su perkusije ipak malo egzotičnije. Umjesto bubnjeva imamo cajon (kaj izgleda ko drvena kutija, a u globalu zvuči ko kaj i je, bubanj za sirotinju) i drombuljicu (tko ne zna na prvu kaj je to, samo se treba zmisliti muzike iz „Tko to tamo peva“) – našalili su se dečki. Imaju i mnogo anegdota s nastupa. - Čovjek u poznim godinama na jednom se koncertu uporno derao „Crne ruže! Crne ruže!“. A što se tiče nastupa izvan Zagorja možemo izdvojiti kada nam je nakon svirke u Pračci prišao Amerikanac koji putuje po svijetu i istražuje alternativnu glazbu te je bio oduševljen nastupom. Pitao je što znači riječ pravica a mi smo je preveli kao „righteousness“ - pričaju Igor i Janko i za kraj nam govore o svojem novom singlu koji se zove Patriot.

- Trenutačno ju po malu guramo po radio stanicama i po medijima. Kaj se tiče planova za budućnost, pošto nas je za sad premalo u bendu da bi mogli napraviti poštenu svirku, odlučili smo se posvetiti izbacivanju barem par singlova godišnje, dok u međuvremenu aktivno tražimo potencijalne kandidate za bend. Ovim putem pozivamo sve koji bi se hteli pridružiti, da nam se jave - pozivaju dečki.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook