Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Sredstva iz EU fondova ključna su za razvoj gradova i općina s malim proračunom'

U Pregradi su započeli Dani otvorenih vrata EU projekata


Grad Pregrada je danas bio domaćin Dana otvorenih vrata EU projekata koje organizira Zagorska razvojna agencija u suradnji s Krapinsko – zagorskoj županiji. Dani otvorenih vrata EU projekata potrajati će do 11. svibnja na raznim lokacijama diljem županije.

Krapinsko-zagorska županija uključila se u promotivnu kampanju kroz organizaciju raznih predstavljanja, javnih tribina i radionica vezanih za aktualne teme pripreme i provedbe projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije. U Pregradi je održano predstavljanje projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko - zagorske županije koji provodi KZŽ kao osnivač Doma zdravlja sa svrhom poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga u sferi obiteljske medicine, primarne pedijatrije, ginekologije i dentalne medicine. Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan rekla je kako su trenutno u fazi nabave medicinske opreme, a već  sutra će krenuti i s infrastrukturnim radovima i to na devet ambulanata na području KZŽ. Projekt je vrijedan oko 8.200.000 kuna, od čega su 7.200.000 bespovratna sredstva. Konkretno za realizaciju infrastrukturnih radova  utrošit će se oko 2, 5 milijuna kuna, a ostatak za nabavu medicinske opreme poput ultrazvuka, rendgena, četiri zubne mašine, inventara i dr. – rekla je Dogan.

Domaćin, pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako je Grad Pregrada iz EU fondova povukao ukupno 4, 6 milijuna kuna i to za tri projekta. -To su asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja reciklažnog dvorišta i energetska obnova upravne zgrade te zgrade udruga. Također za još tri natječaja, odnosno projekta čekaju se rezultati, čija je vrijednost oko 5 milijuna kuna. Vešligaj je dodao i kako imaju u pripremi nekoliko projekata koje će prijaviti ove godine. Jedan od najvećih je projekt izgradnje sustava za odvodnju s pripadajućim uređajem za pročišćavanjem otpadnih voda, vrijedan oko 35 milijuna kuna.

-  Koristimo sredstva iz EU fondova jer su ona ključna za razvoj gradova i općina koje raspolažu s malim izvorni  prihodima i ukoliko se na vrijeme krene s pripremama možemo se očekivati i realizacija – naglasio je Vešligaj. Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je KZŽ od 2013. do 2017. godine iskoristila mogućnosti koje su pružili EU fondovi. - Povukli smo oko 104 milijuna eura u našu županiju. To je izuzetno važno razdoblje gdje smo zapravo svi zajedno dobili iskustvo u realizaciji povlačenja sredstva iz europskih fondova – rekla je Petek, dodavši da su u ovom trenutku u realizaciji projekti financirani iz EU fondova u iznosu oko 100 milijuna kuna. Radi su se o projektima koji su vezani za područje zdravstva, i medicine, opremanje dnevnih bolnica, poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i osiguravanju  novaca specijalizacije.  Tu je obnova škola, projekti koji su vezani za darovitu djecu, djecu s poteškoćama u razvoju.

 Najavila je i nove investicije koje planiraju realizirati uz pomoć EU fondova ,a koji su vrijedni oko 40 milijuna eura, a  vezani su za zdravstveni turizam i specijalne bolnice u Stubičkim i Krapinskim Toplicama, izgradnju poslovno – tehnološkog inkubatora, Regionalnog centra kompetencije u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i dr. - Sve su to veliki kapitalni projekti koji će pokrenuti razvoj KZŽ i pozicionirati županiju na kartu turizma na drugačiji način, ali i poboljšati život građana u našem Zagorju – zaključila je Petek.  Dani otvorenih vrata EU projekata KZŽ nastavit će tokom ovog tjedna. U Krapini će se kroz predavanje skrenuti pozornost na najčešće greške kod provedbe projekata, u Mariji Bistrici će se kroz kulinarske radionice učiti tradiciji i zagorskim štruklama, dok će se u Energetskom centru Bračak predstaviti projekt Eco office, a u Zaboku mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook