Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Sanirano klizište u Tkalcima na Vrhovčevom brijegu, 'teško' pola milijuna kuna

Klizište duljine oko 100 metara bilo je na cesti koja jedina vodi do ovog dijela naselja, pa je građanima jako bitna


Prije 15 dana završila je sanacija zahtjevnog klizišta u krapinskom naselju Tkalci na Vrhovčevom brijegu. Tim povodom klizište su obišli gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te vlasnik tvrtke Ciglenica d.o.o., koja je radove izvodila, Vlado Jambrek.

- Ovdje u Tkalcima bila su dva aktivna klizišta, jedno je sanirano 2013. godine, drugo sada, što je važno jer je ovo jedina cesta do ovog dijela naselja gdje se nalazi nekoliko kuća. Građanima bi bilo vrlo teško pristupiti svojim kućama da se klizište nastavilo dalje otvarati – istaknuo je gradonačelnik Gregurović, dodajući da je tvrtka Ciglenica, s kojom je Grad već surađivao jer su radili na mostu kod Lidla i Kotke, posao odradila uspješno i kvalitetno. Vrijednost radova je oko 560 tisuća kuna s PDV – om, od čega je 310 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva. Klizište je duljine stotinjak metara, a osim sanacije klizišta izvedena je i drenaža, odvodnja, trup ceste se morao dubinski više izvaditi, pa je sanirana i cesta te je građanima omogućen pristup kućama.

Vlasnik tvrtke Vlado Jambrek dodao je da su radovi trajali 3 mjeseca. – Vrijeme nas je poslužilo, a iako je gradilište bilo zahtjevno i komplicirano, a promet se morao odvijati jer građani nisu imali alternativne prometnice, sve je prošlo po planu – rekao je Jambrek.

U posljednjih je nekoliko godina na području grada Krapine saniran veći broj klizišta koja su se otvarala na javnoj infrastrukturi i nerazvrstanim cestama. Tako je sanirano i klizište na cesti koja spaja Tkalce s Bobovjem, pa su praktički u krugu od 200 – injak metara sanirana 3 klizišta.

– Svake godine pokušavamo riješiti neko od klizišta, no problem je i što je veliki broj klizišta na privatnim parcelama i u ovom ih trenutku nismo u mogućnosti sanirati, onda tu na druge načine pokušavamo pomoći – kaže Gregurović. Grad Krapina ove je godine na program Hrvatskih cesta prijavio izradu projektne dokumentacije za klizište u Crkvenoj ulici.

– To je cesta koja spaja župnu crkvu iza starog hotela na trgu prema Starom gradu, koja polako puca i klizi, a s obzirom da je zahtjevan teren i projektna dokumentacija će biti skuplja, pa smo onda i to prijavili na Hrvatske vode. U planu je i sanacije klizišta u Straži Krapinskoj, to je cesta na granici Radoboja i Krapine na Trškom Vrhu na Lopaticama. Želja nam je da se ove godine krene s natječajem i sanacijom. Željeli bismo pokušati napraviti projektnu dokumentaciju, iako će biti teško jer se radi o privatnim kućama i parcelama, za jednu ozbiljniju situaciju gdje je ugroženo nekoliko kuća na Trškom Vrhu – najavio je gradonačelnik Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook