Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO S DANA GRADA KRAPINE: U rekonstrukciju cesta uložili 4, 5 mil. kuna, a obnovljene i dvije žile kucavice

Grad Krapina danas slavi svoj Dan i Dan župe sv. Nikole Biskupa


Svečanost povodom Dana grada održava se u krapinskoj Festivalskoj dvorani, ispred koje je goste dočekala Počasna postrojba Grada Krapine - Krapinski Ilirci te Gradski puhački orkestar i krapinske mažoretkinje. Proslavi Dana grada pridružili su se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i drugi visoki gosti.  Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako su godinu u Krapini prvenstveno obilježili lokalni izbori te zahvalio sugrađanima koji su mu dali povjerenje da  Grad vodi i iduće četiri godine.

 - Ovu godinu je obilježilo niz radova na infrastrukturi u samom gradu, ali i pripremama projekata koje smo kandidirali na nacionalne natječaje i na EU fondove. Mogu reći da smo 4 i pol milijuna kuna uložili u rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, izgradnju nogostupa. Rekonstruirane su dvije 'žile kucavice' – most kod Kotke i most kod svetog Ivana. Za njih su izdvojena značajna sredstva. Treća 'žila kucavica' je raskrižje kod željezničke stanice gdje je riješeno opasno i nepregledno križanje s izgradnjom kružnog toka – rekao je krapinski gradonačelnik. Od radova istaknuo je  sanaciju nekoliko klizišta, rekonstrukciju Gradske galerije i radove u Festivalskoj dvorani.  

- Dobiven je novac iz Europske unije za projekt Crna kraljica, ali iz kroz programe ruralnog razvoja mjere 7.2.1 glavnog vodoopskrbnog cjevovoda kroz naselje Žutnica prema Jesenju. Moramo izdvojiti i vodotoka Krapinčice, uređenje obalnog pojasa s izgradnjom šetnice. Kandidirali smo se na natječaje za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Kneippove zgrade, stare zgrade kod Muzeja Hušnjakovo te očekujemo pozitivne odgovore na koje smo prijavili projekte potpune rekonstrukcije kompletne podzemne infrastrukture u Ulici Antuna Mihanovića. Nakon niza godina uspjeli smo riješiti sve papire i sve što je potrebno. Vjerujem da će napokon ono što dugo priželjkujemo da će iduće godine biti riješeno izmještanje željezničko-cestovnog prijelaza Dolac – nabrojao je Gregurović.

Čestitke Krapinčanima uputio je i krapinsko – zagorski župan željko Kolar. - Čestitam Krapini Dan grada te gradonačelniku i njegovoj ekipi čestitam na sjajnim rezultatima, posebno u izgradnji komunalne infrastukture. I Županija je pridonijela razvoju grada, iduće godine ćemo graditi poduzetnički inkubator u Krapini vrijedan 29,6 milijuna kuna, od kojih smo 20 milijuna dobili iz europskih fondova, 7 milijuna iz garantnog fonda, dok ćemo preostali dio financirati vlastitim sredstvima, što će biti dodatni doprinos razvoju gospodarstva na području grada Krapine. Isto tako u suradnji Županije, naše razvojne agencije i Grada Krapine krenuli smo u projektiranje idejnog rješenja Šemničkih toplica, snažno smo financijski poduprli krapinski Festival, u posljednjih nekoliko godina on više nema financijskih dubioza, a Gospodarski zbor doveli smo do toga da je on sigurno jedan od tri najjača u Hrvatskoj. Potrebno nam je daljnje zajedništvo, projekti i potpora vlade u daljnjoj decentralizaciji – istaknuo je župan Kolar.

Gradu je 824. rođendan je čestitao i ministar unutarnjih poslova te izaslanik predsjednika Vlade Andrej Plenković, Davor Božinović. – Krapina je srce Hrvatskog zagorja, koja čuva bogatu kulturnu i tradicijsku vrijednost za cijelu državu. Svaka lokalna sredina prepuna je unikatnih vrijednosti, a Vlada RH svjesna takvih neponovljivih svojstava ulaže u razvoj partnerstva s JLS i takvu smo suradnju odabrali jer u prvi plan želimo staviti gospodarske aktivnosti i projekte u JLS. Vlada će podržati i pripomoći sve projekte za podizanje standarda. U Krapini je napredak uočljiv – poticanje poduzetništva, turizma, rekonstrukcija prometne infrastrukture – Krapina se kreće u dobrom smjeru – naglasio je ministar Božinović.

Čestitke je uputio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, a da se Grad Krapina dobro razvija, napomenuo je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pohvalivši ozračje i suradnju vodstva Grada Krapine i KZŽ. – Radeći zajedno stvarate uvjete koji će osigurati da mladi ne odlaze – istaknuo je Jandroković.

Na svečanosti su uručena gradska priznanja. Povelja Grada Krapine dodijeljena je Anđelku Suhodolčanu za osobiti doprinos promicanju dobrovoljnog davanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog crvenog križa,  Rajku Suhodolčanu za osobita umjetničko-  glazbena postignuća, unapređenje kulturnog života i promicanje imena  Grada Krapine te tvrtki Krateks d.d Krapina za osobit doprinos razvoju gospodarstva te uspješno dugogodišnje poslovanje. Plaketa Grada Krapine dodijeljena je Alojzu Jembrihu povodom 50. obljetnice kulturnog i stručno-znanstvenog djelovanja te kao suosnivaču i dugogodišnjem voditelju znanstvenog skupa ,,Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća", Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lepajci povodom obilježavanja 70. obljetnice uspješnog i aktivnog rada i djelovanja društva te Miljenku Hršaku za doprinos kulturnom stvaralaštvu i promicanje kajkavštine te razvoju sporta u Krapini. Mala plaketa Grada Krapine dodjeljuje se Antoneli Cesarec za postignute uspjehe na natjecanjima u kickboxingu te za promicanje imena Grada Krapine te Antoniu i Lari Pecigus za postignute uspjehe na plesnim natjecanjima te za promicanje imena Grada Krapine.

Ovom su prilikom uručena i priznanja u sklopu akcije 'Krapinski pušlek', koju provodi Turistička zajednica grada Krapine, s ciljem očuvanja, zaštite i obnove tradicijskih vrijednosti, izgradnje primjerenog i odgovornog odnosa prema kulturnoj i prirodnoj baštini i prostoru u kojoj se ocjenjuju okućnice, balkoni, poslovni i ugostiteljski objekti i izlozi na području grada Krapine. Ovogodišnji su laureati obitelj Suhodolčan iz Strahinja, obitelj Fekonja iz Dolića, Trgovina Mustang  u Krapini i Krapinsko – zagorska županija.

Nakon svečanosti u Festivalskoj dvorani, otvorena je i izložba Likovnog društva 'Ernest Tomašević u Maloj dvorani POU Krapina.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook