Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] PRVI U REGIJI: Brestovečka škola uredila modernu učionicu 'u oblaku'

Opremanje učionice stajalo je, prema riječima ravnatelja, oko 70 tisuća kuna


U Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom danas je otvorena prva hrvatska 'Učionica u oblaku (Classroom in the cloud). Ova učionica predstavlja iskorak u životu i radu škole, a njome se želi bitno unaprijediti digitalna zrelost učenika i djelatnika, lokalne zajednice te u konačnici i hrvatskog društva, poručuju iz škole.

Riječ je o učionici u kojoj će učenici na nov i suvremen način sudjelovati u kreiranju i pristupanju vlastitim i zajedničkim repozitorijima znanja, koristeći napredne IKT resurse, u koje spada i novi studio školske internetske televizije “Srce Zagorja”.

Na otvorenju su prisustvovali pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek te ravnatelj škole Zdenko Kobešćak koji se obratio gostima na početku svečanosti. – Drago nam je što otvaramo prvu učionicu u oblaku na ovim prostorima. Takve su otvorene u Velikoj Britaniji, SAD-u pa čak i u Indiji. Hvala svima koji su pomogli – od Županije koja je uvijek uz nas, do ministarstva, ali i zahvala Općini koja nam je dala 15 tisuća kuna – naglasio je Kobešćak te zahvalio svim djelatnicima škole, roditeljima i donatorima. Ravnatelj je zahvalio i timu Hrvatskog telekoma koji su pomogli s pokretanjem i radom robota koji je bio izložen na svečanosti.

Načlenik Bedekovčine Darko Ban pozdravio je sve u ime Općine, ali i pohvalio školu domaćina koja prednjači u informatičkim projektima i projektima nove tehnologije. Rezultat je to, ističe načelnik, ulaganja i Županije i Općine, ali i velikog zalaganja svih djelatnika.

Ban je najavio i velike vijesti za učenike. – Krenut ćemo s posljednjim stavkama uređenja sportske dvorane ovdje u Brestovcu gdje ćemo urediti i igralište te zelene površine. Radimo i na uređenju stare škole tu u Brestovcu koja će biti prilagođena za brojne sadržaje za mlade i za sve mještane – naglasio je načelnik.

- Ova je škola koja je generator kreativnosti i inovacija te stvaralac novih ideja u Županiji. Sigurna sam da će učenicima ta nova učionica omogućiti da se rasplamsate u znanju i da puno učite. Županija je tu uz i uvijek ćemo vas pratiti – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

- Posljednja se obratila Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. – Ova škola ima jako dobar glas koji se širi diljem Hrvatske. Veseli me vidjeti sinergiju lokalne zajednice, škole i roditelja jer da bi kurikularna reforma uspjela ta suradnja je nužna – rekla je Kralj. Kaže, od ove škole ima velika očekivanja te vjeruje da će biti svjetionik u projektu 'Škola za život'.

Samu učionicu rezanjem vrpce otvorile su zamjenica župana Jasna Petek i zamjenica ministrice Lidija Kralj.

Zdenko Kobešćak je pak po ulasku u učionicu objasnio da ona ima interaktivni projektor gdje se može koristiti običan zid kao ploča za pisanje. – Način sjedenja je takav da se osjećate relaksirano, a svi podaci koji se stvaraju spremaju se u cloudove, odnosno oblake – rekao je ravnatelj dodajući da je u učionici i TV studio budući da učenici počinju s emitiranjem školske televizije na YouTubeu. Da objasnimo, Cloud podrazumijeva skladištenje podataka na internetu, a ne lokalno na vašem hard disku

Opremanje učionice stajalo je, prema riječima ravnatelja, oko 70 tisuća kuna.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook