Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] PREDSTAVLJEN PROJEKT 'Novi reGENERATOR mijenjat će vizuru grada Zaboka'

Projekt je 'težak' 25 milijuna kuna


Jučer je u ZCUK-u Regenerator održana javna prezentacija izgradnja centra urbane kulture koji će se preimenovati u re-GENERATOR. Prezentacija je održana u sklopu eventa HGF Supra Omnia.

 Na samom početku predstavljanja gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek objasnio je kako osmišljavanje ovog projekta nije nije nikad bila samo politička floskula.

 Za projekt je, naime, već ishodovana građevinska dozvola. Hanžek je u svojem obraćanju publici rekao kako je to iznimno važan projekt za Grad, pohvalio je svoju zamjenicu Valentinu Đurek koja se uhvatila 'u koštac' s re-GENERATOROM te rekao da bi ovaj impozantan urbani centar trebao zaživjeti 2020. – Ovo ostavljanjamo mladima – istaknuo je Hanžek.

Arhitekt Tomislav Vreš iz mikelić-vreš arhitekti d.o.o. rekao je kako je njegov tim na ovome radio zadnja tri mjeseca.  – Usporedbe radi, na ovakvim projektima se inače radi i po godinu dvije – objasnio je Vreš i dodao da ništa nije bilo teško pri osmišljavanju jer je vladala izuzetno velika pozitivna energija.

Zamjenica gradonanačelnika Valentina Đurek objasnila nam je kako će re-GENERATOR izgledati.

- Planiramo izgraditi tri zgrade, u ovom postojećem Regeneratoru ostati će isti koncertni prostor, a u preostale dvije zgrade pokraj re-GENERATORA bile bi namijenjene brojnim udrugama – istaknula je Đurek i dodala kako se ovim projektom Grad želi javiti na natječaj Urbane aglomeracije u Zagrebu, a radi se o pozivu za revitalizaciju industrijskih i vojnih postrojenja. – Samim projektom re-GENERATOR kojim mijenjamo vizuru Grada dobili bi prostor za udruge, obnovili bi ovaj dio grada, a i mladi i oni stariji dobili bi prostor u kojem bi se mogli družiti – rekla je Đurek.

Valja reći kako je procijenjena vrijednost projekta 25 milijuna kuna, a 85 posto bi se financiralo iz projekta Urbane aglomeracije. – Odlično je to što se priznaju troškovi napravljeni unatrag nekoliko godina koji već napravljeni na ovom centru urbane kulture – objasnila je Đurek.

Đurek je pobliže objasnila što bi re-GENERATORom bilo dobiveno. – Prostor je veličine sportske dvorane. Dobili bi urede za udruge i start-upove, sviraone, slušaone, malo kino, mali trg, vanjsku binu – rekla je Đurek i dodala kako je iznimno važno da bi se zaposlilo trideset i dvoje ljudi, a tu je i izgradnja hostela.

Marin Mikelić, jedan od partnera u arhitetskoj tvrtci mikelić-vreš nam je rekao kako bi zapravo transformacija Regeneratora u re-GENERATOR trebala izgledati. – Projekt se sastoji od tri osnovne cjeline. Jedna od njih re-GENERATOR kakvog imamo već ovdje koji će se malo transformirati, ostale cjeline smo nazvali 'Silos' i 'Inkubator' i one će imati sadržaje koji nisu isključivo vezane za koncerte nego će imati šarolike sadržaje koji će sve skupa činiti zanimljiv društveno-kulturni centar.

Dodajmo kako je riječ o 2000 m2 zatvorenog prostora te isto tako i 1000 m2 otvorenog prostora.

Cijeli projekt ima veliku podršku Krapinsko-zagorske županije i Zagorske razvojne agencije.

Pogledajte video s prezentacije:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook