Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Potrebno je puno ljubavi za raditi posao pomoćnika u nastavi, no veseli me kad vidim napredak kod djeteta'

Pomoćnici u nastavi logičan su slijed uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u OŠ Oroslavje


U Osnovnoj školi Oroslavje inkluzija učenika s teškoćama u razvoju u redovan nastavni proces odvija se već dugi niz godina. – Pomoćnici u nastavi samo su logičan slijed inkluzije koja u našoj školi živi. Radi se s učenicima kroz sve moguće oblike, od individualnog pristupa preko prilagođenog programa, a sada su tu i žive osobe u razrednim odjelima koje pomažu učiteljima – istaknula je ravnateljica Sanja Šakoronja, napomenuvši kako na školi rade četiri pomoćnika u nastavi, dvoje preko Baltazar projekta Krapinsko – zagorske županije, jedan uz financiranje Grada Oroslavja te još jedan preko Udruge mladih Feniks i njihova programa ''Jednako obrazovanje za sve'', koji je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u kojem je Udruzi partner upravo OŠ Oroslavje.

Pomaganje u zadacima, ali i socijalnoj interakciji

Petra Benko iz Gornje Stubice radi kao pomoćnica u nastavi preko programa Udruge mladih Feniks i kaže kako je to vrlo odgovoran posao, u kojem je potrebna stalna usredotočenost i koncentracija, ali i energija, domišljatost i kreativnost.

Svom učeniku pomaže u radu, obilježava zadaće, objašnjava zadatke, potiče na logično i praktično razmišljanje, pruža mu mogućnost predaha i stanki za odmor, pratnja je na terenskim nastavama, a ukoliko nije u stanju pisati, Petra za njega radi bilješke koje on kod kuće prepisuje. U svakodnevnom je kontaktu s njegovim roditeljima, a piše i izvještaje na tjednoj i mjesečnoj bazi te organizira radne sastanke sa stručnom službom škole i Udrugom. - U svemu tome veliki je zadatak pomaganje djetetu u socijalnoj interakciji s drugim učenicima, u usvajanju socijalnih vještina. Usmjeravam ga u ponašanju prema drugima, smirujem ga i pokušavam odmaknuti iz frustrirajućih situacija te učim kako da na ispravan način pokazuje emocije – pojasnila je Petra te istaknula kako je to podosta stresan posao, no bez obzira na njegovu težinu, ima mnogo lijepih trenutaka. – Potrebno je puno ljubavi, strpljenja i razumijevanja za taj posao, no veseli me kad vidim napredak kod djeteta ili kad napravi nešto pozitivno – dodala je.

Velika uloga pomoćnika u nastavi

Asistent je nužnost. On pomaže djetetu s teškoćama, ali i drugima u razredu. Kad nastupi neki problem, asistent reagira i tako omogućuje da nastavi pratiti nastavu, jer nam je zapravo cilj da djeca s teškoćama u razvoju savladavaju program kao i drugi, da se uključe u redovan rad i da surađuju s drugim vršnjacima te da osjete uspjeh – rekla je učiteljica razredne nastave Vesna Ptiček. Prema referencama pojedinog projekta i sukladno orijentacijskim listama, jasno je određeno koji učenici mogu biti prijavljeni na projekt obzirom na vrstu teškoće.

– Sukladno tome prilaže se brojna dokumentacija i onda čekamo i strepimo da li će naši učenici dobiti pomoćnika ili ne. Situacija je takva da bi pomoćnik u nastavi dobro došao u svakom razredu, potrebe su veće od onoga koliko možemo prijaviti i koliko su mogućnosti da se pomoćnik u nastavi dobije u nekoj školi – rekla je Anita Šalec, edukacijski rehabilitator OŠ Oroslavje, dok se pedagogica Anita Hledik osvrnula na važnost pomoćnika u nastavi ne samo u njegovoj primarnoj ulozi, već i njegovom pozitivnom utjecaju na cijeli razred.

– Osim što pozitivno utječe na suradnju učenika s teškoćama s drugim učenicima, pomoćnik u nastavi promiče pozitivnu klimu i suradnju ostalih učenika u razredu i potiče interakciju te uskače kao pomoć drugim učenicima, intervenira prvi kod dječjih sukoba i produžena je ruka i djeci i učiteljicama, stoga je njegova uloga na dobrobit ne samo djece s teškoćama, već i svih ostalih dionika u nastavnom procesu – zaključila je pedagogica Hledik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook