Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Potrebno je puno ljubavi za raditi posao pomoćnika u nastavi, no veseli me kad vidim napredak kod djeteta'

Pomoćnici u nastavi logičan su slijed uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u OŠ Oroslavje

U Osnovnoj školi Oroslavje inkluzija učenika s teškoćama u razvoju u redovan nastavni proces odvija se već dugi niz godina. – Pomoćnici u nastavi samo su logičan slijed inkluzije koja u našoj školi živi. Radi se s učenicima kroz sve moguće oblike, od individualnog pristupa preko prilagođenog programa, a sada su tu i žive osobe u razrednim odjelima koje pomažu učiteljima – istaknula je ravnateljica Sanja Šakoronja, napomenuvši kako na školi rade četiri pomoćnika u nastavi, dvoje preko Baltazar projekta Krapinsko – zagorske županije, jedan uz financiranje Grada Oroslavja te još jedan preko Udruge mladih Feniks i njihova programa ''Jednako obrazovanje za sve'', koji je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u kojem je Udruzi partner upravo OŠ Oroslavje.

Pomaganje u zadacima, ali i socijalnoj interakciji

Petra Benko iz Gornje Stubice radi kao pomoćnica u nastavi preko programa Udruge mladih Feniks i kaže kako je to vrlo odgovoran posao, u kojem je potrebna stalna usredotočenost i koncentracija, ali i energija, domišljatost i kreativnost.

Svom učeniku pomaže u radu, obilježava zadaće, objašnjava zadatke, potiče na logično i praktično razmišljanje, pruža mu mogućnost predaha i stanki za odmor, pratnja je na terenskim nastavama, a ukoliko nije u stanju pisati, Petra za njega radi bilješke koje on kod kuće prepisuje. U svakodnevnom je kontaktu s njegovim roditeljima, a piše i izvještaje na tjednoj i mjesečnoj bazi te organizira radne sastanke sa stručnom službom škole i Udrugom. - U svemu tome veliki je zadatak pomaganje djetetu u socijalnoj interakciji s drugim učenicima, u usvajanju socijalnih vještina. Usmjeravam ga u ponašanju prema drugima, smirujem ga i pokušavam odmaknuti iz frustrirajućih situacija te učim kako da na ispravan način pokazuje emocije – pojasnila je Petra te istaknula kako je to podosta stresan posao, no bez obzira na njegovu težinu, ima mnogo lijepih trenutaka. – Potrebno je puno ljubavi, strpljenja i razumijevanja za taj posao, no veseli me kad vidim napredak kod djeteta ili kad napravi nešto pozitivno – dodala je.

Velika uloga pomoćnika u nastavi

Asistent je nužnost. On pomaže djetetu s teškoćama, ali i drugima u razredu. Kad nastupi neki problem, asistent reagira i tako omogućuje da nastavi pratiti nastavu, jer nam je zapravo cilj da djeca s teškoćama u razvoju savladavaju program kao i drugi, da se uključe u redovan rad i da surađuju s drugim vršnjacima te da osjete uspjeh – rekla je učiteljica razredne nastave Vesna Ptiček. Prema referencama pojedinog projekta i sukladno orijentacijskim listama, jasno je određeno koji učenici mogu biti prijavljeni na projekt obzirom na vrstu teškoće.

– Sukladno tome prilaže se brojna dokumentacija i onda čekamo i strepimo da li će naši učenici dobiti pomoćnika ili ne. Situacija je takva da bi pomoćnik u nastavi dobro došao u svakom razredu, potrebe su veće od onoga koliko možemo prijaviti i koliko su mogućnosti da se pomoćnik u nastavi dobije u nekoj školi – rekla je Anita Šalec, edukacijski rehabilitator OŠ Oroslavje, dok se pedagogica Anita Hledik osvrnula na važnost pomoćnika u nastavi ne samo u njegovoj primarnoj ulozi, već i njegovom pozitivnom utjecaju na cijeli razred.

– Osim što pozitivno utječe na suradnju učenika s teškoćama s drugim učenicima, pomoćnik u nastavi promiče pozitivnu klimu i suradnju ostalih učenika u razredu i potiče interakciju te uskače kao pomoć drugim učenicima, intervenira prvi kod dječjih sukoba i produžena je ruka i djeci i učiteljicama, stoga je njegova uloga na dobrobit ne samo djece s teškoćama, već i svih ostalih dionika u nastavnom procesu – zaključila je pedagogica Hledik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Do 22. veljače zbog radova na autocesti A7 između čvorova Križišće i Hreljin u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak. Na autocesti A1: -između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program