Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] POSJET PREDSJEDNICE SŠ BEDEKOVČINA: 'Obrazovanje mora omogućiti mladima da rade za solidne plaće od kojih mogu živjeti'

Nakon Bedekovčine predsjednica je otišla u Mariju Bistricu na sastanak OPG – ovaca, susret s Rektorom i ručak


Treći dan službenog posjeta Krapinsko – zagorskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović posjetila je Srednju školu Bedekovčina , a prije samog dolaska u školu, obišla je i poligon za praktičnu nastavu. Predsjednica je u školi, u društvu župana Željka Kolara, ravnateljice škole Vere Hrvoj, Tugomira Majdaka iz Ministarstva poljoprivrede, Vlado Prskalo iz Ministarstva obrazovanja i načelnika Bedekovčine Darka Bana odgovarala na pitanja učenika, ali im pitanja i postavljala.


Na samom početku, ravnateljica Vera Hrvoj predstavila je ostvarenja i rad škole te zahvalila Županiji i Ministarstvu poljoprivrede na tome što ih prate u svim projektima. Okupljenima se obratio i načelnik Darko Ban predstavljajući dugu tradiciju općine, ali i iznoseći problem. – Bedekovčanska jezera jedan su od naših bisera no već godinama od države ne možemo dobiti pravo vlasništva ili upravljanja kako bismo ostvarili projekte koji bi pridonijeli turističkom razvoju općine, ali i značilo bi bolji život naših stanovnika – istaknuo je Ban.

Učenici su postavljali pitanja i Tugomiru Majdaku i Vladi Prskalu, ali i predsjednici. Pohvalili su svoje profesore te istaknuli kako iz škole izlaze s odličnim kompetencijama i spremni za tržište rada. Zanimalo ih je jesu li spremni
Također, srednjoškolce je zanimalo postoji li prespektiva da sa zanimanjima za koja se školuju nađu adekvatan posao na području naše županije. Župan Željko Kolar odgovorio je kako je ključ svega otvaranje nova radna mjesta koja će učenicima omogućiti da ostanu u svojem kraju. – Upravo to mi radimo sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama za koju smo pripremili projekt proširenja. Gradit će se 70 soba, četiri apartmana, novi wellness i spa centar. Mi moramo otvarati nove kapacitete u zdravstvenom turizmu, a obzirom na kvalitetu i tradiciju, možemo biti lideri u toj grani turizma. Jedino što je potrebno jest malo promijeniti zakon i omogućiti da se takvi projekti mogu financirati iz EU fondova. Županija i bolnica dokumentaciju imaju i spremni smo. Dakle, to je ključ – proširenje i otvaranje novih kapaciteta, a time i radnih mjesta – istaknuo je Kolar.


Vlado Prskalo iz Ministarstva obrazovanja dodao je da se interes učenika mora ostvariti u njihovom kraju i u njihovoj državi. – Vaše obrazovanje mora biti bolje, vaše škole moraju biti opremljenije, a mi ćemo vam to omogućiti tako da će vam se isplatiti ovdje ostati – naglasio je.


Učenicima se na kraju obratila Kolinda Grabar – Kitarović ističući kako joj je drago što obrazovna reforma ipak napreduje. – Mi moramo biti korak s modernim i razvijenim zemljama kada je obrazovanje u pitanju. Obrazovni sustav mora omogućiti mladim ljudima da imaju solidne plaće s kojima mogu solidno živjeti u svojem kraju – istaknula je predsjednica uz riječi da joj je drago što je čula od ravnateljice Hrvoj da se u ovoj školi njeguju i ljudske vrijednosti, ali i ambicija. Naglasila je kako je ono što je vidjela na poligonu praktične nastave iznimno veseli jer se često čuje od poduzetnika i obrtnika da ne mogu zaposliti mlade ljude koji izlaze iz škole, a nemaju nikakva praktična znanja.


Istaknula je kako će zbog robotizacije i informatizacije neka zanimanja postati suvišna, no kako ona poput medicinskih tehničara, fizioterapeuta ili brige o biljakama, nikad neće moći biti zamijenjena u potpunosti sa strojevima pa je važno kvalitetno školovanje ljudi u tim strukama.


Kolinda Grabar – Kitarović sa suradnicima i Županijskom delegacijom nakon Bedekovčine, gdje je na samom kraju posjeta snimila i milenijsku fotografiju, otišla je u Mariju Bistricu na susret s OPG – ovcima i Rektorom Svetišta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook