Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Pogledajte kako mali Zagorci programiraju robote u Svetom Križu Začretju

Zagorski informatičko - robotički klub Sveti Križ Začretje okupio je pedesetak članova, većinom djecu osnovnoškolskog uzrasta, koja uče programske jezike i educiraju se o upravljanju robotima. Naučena znanja i vještine počeli su odmjeravati sa svojim vršnjacima unutar Croatian Makers lige, u sklopu koje su već osvojili nekoliko prvih mjesta

  • roboti za web01.jpg
  • roboti za web02.jpg
  • roboti za web03.jpg
  • tomislav piljek

    Tomislav Piljek, predsjednik kluba

  • roboti za web01.jpg
  • roboti za web02.jpg
  • roboti za web03.jpg
  • tomislav piljek

Zagorski informatičko-robotički klub Sveti Križ Začretje osnovan je u travnju prošle godine, a riječ je o udruzi koja prvenstveno ima za cilj pomoći osnovnoškolcima i srednjoškolcima kod naprednog učenja informatike i robotike. Kako je za današnje izdanje Zagorskog lista ispričao predsjednik Tomislav Piljek, udruga trenutno broji pedesetak članova, od kojih je čak četerdesetak osnovnoškolske djece iz Svetog Križa Začretja, Krapine, Zaboka, Krapinskih Toplica, Velikog Trgovišća, Stubičkih Toplica, odnosno, iz gotovo čitavog Zagorja.

Croatian Makers

- Trenutno sudjelujemo u projektu Croatian Makers, kojeg je pokrenuo Nenad Bakić sa svojim Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Dva puta smo se prijavili na njihove natječaje i oni su nam donirali robote. Prvi put smo dobili pet mBot robota, nakon toga smo dobili dvadeset BBC robota  i natjecateljski sudjelujemo u Croatian Makers ligi – rekao je Piljek, koji je napomenuo kako su svi predavači i vodstvo kluba osobe koje su zaposlene na svojim radnim mjestima tako da u razvoj kluba i njegovu prezentaciju ulažu svoje slobodno vrijeme.

Programiranje

Svake subote, tako, u informatičkoj učionici Osnovne škole Sv. Križ Začretje održavaju se radionice iz robotike za dvije grupe od po 15 polaznika, a kroz tjedan se održavaju radionice učenja osnova programskih jezika i osnove programiranja, odnosno kodiranja.

- Utorkom imamo radionicu programskog jezika Python, četvrtkom od 18 sati imamo radionice programskog jezika Logo, za one najmanje, kao i radionicu programa C++ za djecu od šestog razreda na dalje. Inače, C++ je idealan i za srednjoškolce, koji u nastavnom programu nemaju programiranje, a na toj radionici ima još nekoliko slobodnih mjesta pa se svi zainteresirani mogu javiti na naše kontakte: zirk.hr i [email protected] – rekao je Piljek za Zagorski list. Što se predavača tiče, to su također članovi kluba, Denis Kotarski, Matija Piljek, Matija Krznar i Petar Piljek za robotiku, Python predaje Neven Gradečak, C++ predaje Damjan Zagorec, a Logo predaje Ivana Piljek Miletić.

Robotika

Ipak, najveći interes je za robotiku, koja je, dakako, djeci najatraktivnija. Ovdje nije riječ o slaganju ili sastavljanju robota, već upravo na informatičkom educiranju o upravljanju robotima.

-Roboti dođu rastavljeni, ali oni se relativno lako i brzo sastave. Ono što je važno je da ti roboti imaju puno funkcija i mogućnosti, imaju svoje senzore i djeca uče koristiti programski jezik. Dakle, oni programiraju robota da izvrši određene radnje kao što su vođenje po crti, da robot ide po zadanoj putanji, da stane u određenom trenutku, da preda drugom robotu informacije pa da drugi robot nešto obavi. Rade se i simulacije spašavanja ljudi u opožarenim zgradama i slično – kaže predsjednik udruge koja se isključivo financira od članarina i donacija.


Donacije

A donacije, osim od Croatian Makers lige, odnosno Nenada Bakića, stigle su i od lokalne zajednice.

-Od Općine Sveti Križ Začretje dobili smo na korištenje šest mBot robota, jedan Lego MainStorm i jedan Dash and Dot robot. Od HŽ putničkog prijevoza dobili smo deset rabljenih računala, Osnovna škola Sveti Križ Začretje nam je ustupila prostor. Zato uistinu moram zahvaliti i načelniku Marku Kosu, predsjedniku Vijeća Stjepanu Ciglenečkom, ravnatelju škole Božidaru Kučku kao i dožupanu Anđelku Fereku Jambreku – rekao je Zagorskom listu Tomislav Piljek, predsjednik 'mladog' svetokriškog informatičko – robotičkog kluba, čiji polaznici su već počeli osvajati i ekipna i pojedinačna prva mjesta na natjecanjima Croatian Makers lige. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook