Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] NAJMASOVNIJI PROSVJED U KONJŠČINI: Građani još jednom izrazili svoj revolt i jedinstveni stav: NE spalionici; čeka se odluka Općinskog vijeća

Podršku prosvjednicima svojim dolaskom pružio je i župan Željko Kolar, koji je istaknuo da je situacija jednostavna i da su građani u začetku stopirali izgradnju toplane/energane


'Kad se male ruke slože, sve se može', jedna je od pjesama koja se orila danas ispred zgrade Općine u Konjščini, gdje se, unatoč kiši i hladnoći, okupilo oko 500 prosvjednika, koji su još jednom jasno i glasno ponovili svoj stav – NE spalionici u Konjščini. A da bi se te riječi mogle potvrditi, odnosno da će inicijativa građana uroditi plodom, sve je izglednije, s obzirom da je, podsjetimo, i načelnik Općine Mirko Krznar nakon nedavnog spontanog okupljanja građana rekao je da promijenio svoj stav i da više nije za izgradnju toplane/energane u Gospodarskoj zoni Jertovec te s obzirom da će se na sjednici Općinskog vijeća u utorak 7. svibnja raspravljati o izmjeni Prostornog plana, koja bi gradnju onemogućila.

Građanska inicijativa prerasla je u Udrugu KESK, Krizni eko – stožer Konjščina, čija predsjednica Tina Dundović navodi da je razlog današnjeg prosvjeda želja da se uoči sjedice Vijeća još jednom čuje glas građana.

– Ovdje smo da bismo izrazili svoj stav i revolt, prikuplili smo više od 1400 potpisa potore građana. Izjavi načelnika da je promijenio mišljenje ne vjerujemo. Sazvana je sjednica Općinskog vijeća na kojom smo izašli s prijedlogom da se izmijeni Prostorni plan na način da se izbaci svi projekti vezani za izgradnju spalionice za komunalni otpad i da se sva komunalna odlagališta iz naše općine izbace iz plana. Želimo zelenu i zdravu Konjščinu za nas i budućnost naše djece – rekla je Tina Dundović, dodajući da vjeruje da će sjednica završiti u korist KESK – a i da će vijećnici glasati za Prostorni plan koji ne uključuje izgradnju spalionice, a više će se znati i nakon današnje koordinacije na kojoj bi sve strane trebale usuglasiti odluku o kojoj će u utorak odlučivati Općinsko vijeće Konjščine.

Predstavnica KESK – a Ines Frčko ponovila je da su razlozi protiv spalionice zaštita okoliša i zdravlja ljudi. – Do danas smo dobili službenu potporu od Grada Pregrade, Grada Zlatara, župana Krapinsko – zagorske županije, udruga pčelara, osnovne i srednje škole, udruga diljem Hrvatske koje se bore protiv sličnih projekata, podržala nas je Zelena akcija, brojno pučanstvo općine i šire. Neslužbeno doznajemo da je protekli tjedan bio održan sastanak s investitorom, gospodinom Hrženjakom, i da je odustao od gradnje, međutim službeno nisu poznati rezultati sastanka, pa se nadamo da će na Općinskom vijeću biti i nešto konkretnije o tome. Zadovoljni smo da se čuo glas naroda, da se digla masa, akcija ide dalje, širimo se . Referendum je zaboravljen, do njega niti ne treba doći, glavni je cilj izmjena Prostornog plana iz kojeg će se izbaciti svaka mogućnost izgradnje takvog postrojenja i odlaganja smeća u općini – zaključila je Ines Frčko.

Prosvjedu se na poziv KESK – a odazvao i karpisnko zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo da je njegov stav oko toplane/energane jasan i precizan. - Prije svega, to treba demistificirati, jer je ovdje zapravo situacija vrlo jednostavna. Prema postojećem Prostornom planu energana i toplana na komunalni otpad ne može se graditi. U Prostornom planu postoji izgranja energane/ toplane na bio masu. Da bi uopće moglo doći do realizacije tog projekta, Općinsko vijeće mora donijeti novi Prostorni plan – rekao je župan te okupljenim pojasnio postupak. -Prijedlog daje načelnik općine, prijedlog ide na javnu raspravu, svaki stanovnik ima pravo dati svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na prijedlog plana, nakon toga se radi završni prijedlog kojeg ponovno potpisuje načelnik općine i on ide na Općinsko vijeće, a Općinsko vijeće donosi odluku. Dakle, situacija je jednostavna - ako načelnik odustane od tog projekta, to neće niti biti u prijedlogu za izradu novog Prostornog plana. Ako su vijećnici protiv izgradnje toplane/eneragen u Konjščini, oni ponovno neće biti u Prostornom planu. Građani su ovo u začetku stopirali i ova inicijativa u začetku može zasutaviti izgradnju toplane/energane – naveo je župan Kolar. Dodao je da Zavod za prostorno planiranje KZŽ pomaže JLS u izradama prostornih planova. - Momentalno ih radimo 5 i još smo sa 4 potpisali, a u niti jednoj nema prijedloga za toplanu /energanu. Prema tome, pametnom dosta. A što se tiče strategije gospodarenja otpadom u KZŽ, mi smo se odavno izjasnili za Centar za gospodarenje otpadom Piškornica u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i nadležnim ministarstvom, polagano saniramo i zatvaramo postojeća odlagališta i u niti jednoj strategiji KZŽ nema toplane/ energane – ponovio je župan.

Okupljenim prosvjednicima obratio se i nezavisni vijećnik Damir Curiš, koji je rekao da je 5 vijećnika podnijelo prijedlog za Izmjenu Prostornog plana koja bi onemogućila gradnju građevina za termičku obradu otpada i korištenje zemljišta kao deponija otpada te da se traže poništavanje odredbe izgradnje odlagališta u naseljima Kosovečko i Pešćeno i drugih odlagališta na području obuhvata Prostornog plana. – Cilj nam je spriječiti bolesne ideje onih koji žele uništiti Konjščinu, Zagorje i naše zdravlje – rekao je Curiš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook