Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Mališani desinićkog vrtića dobili tradicijske drvene igračke u sklopu projekta ''Dajmo djeci korijene i krila''

DV Tratinčica 106. je vrtić u Hrvatskoj koji je obuhvaćen ovim projektom kojega provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj


U Dječjem vrtiću Tratinčica u Desiniću danas je nastavljen veliki hrvatski odgojno – obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno već nekoliko godina provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, ravnateljici vrtića Maji Popović uručili su zajedno član Uprave Narodnih novina Mato Regvar, načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin te autorica projekta Mirjana Drobina.

Sama autorica projekta ''Dajmo djeci korijene i krila'' Mirjana Drobina obratila se djeci i ispričala im kako su to igračke nastale u ovom kraju, s kakvima su se igrali njihovi djedovi, bake, pradjedovi i prabake. – Moramo znati tko smo mi i čuvati naše hrvatske korijene – napomenula je Drobina te zamolila djecu da, nakon igranja, nacrtaju igračke te će najbolji radovi biti izloženi na izložbi u Zagrebu. – Želim da se puno igrate u životu, jer to vam je sada jedina uloga – rekla je još Drobina.

Ravnateljica Maja Popović rekla je kako joj je izuzetno drago što su 106. vrtić u Hrvatskoj uključen u projekt, i to ovdje, u srcu Zagorja, gdje itekako njeguju tradiciju i kajkavštinu. - Ove godine slavimo 33 godine rada, za ovako malu općinu to je jedna lijepa brojka na torti. Moramo se pohvaliti, nedavno smo imali i povećanje kapaciteta vrtića, što je dokaz da dobro radimo i roditelji to prepoznaju. Mi njegujemo tradiciju kroz jezik, ali i aktivnosti, tete osmišljaju razne aktivnosti vezane uz tradiciju, no drvene igračke još nismo imali prilike koristiti, pa će djeci dobro doći, osobito danas u ovo doba digitalizacije, mobitela i tableta, mislim da će to biti jedan kontrast i da će im biti zanimljivo, a tetama poticaj za osmišljavanje novih kreativnih aktivnosti – rekla je ravnateljica Popović, kojoj je uručen i komplet crtaćeg pribora Narodnih novina kao partnera na projektu te poklon paket meda PIP – a.

Ponosan je bio i načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin. – Ponosni smo što vrtić u Desiniću djeluje preko 33 godine, a prije par godina izvršili smo rekonstrukciju i dogradnju te obnovu, stoga se imamo čime ponositi, a i sve je više djece – rekao je Škreblin te je zahvalio Etnografskom muzeju i Radiju Kaj te Mirjani Drobina koja je projekt osmislila.

Ovom su prigodom mališani DV Tratinčica izveli kratki program, recitirali su i nastupili su uz pjesmu Veselo, veselo Zagorci te otplesali Zagorski cug, a drvenim su se igračkama oduševili.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook