Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Krapinsko-zagorska županija ima SOS telefon i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja'

Nasilje u obitelji je sveprisutni problem u društvu kojeg treba ozbiljno shvatiti, rekli su sudionici okruglog stola


Danas se u Centru za mlade održava okrugli stol povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, Zabok.

Okrugli stol, naime, organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ - u suradnji sa SOS telefonom i savjetovalištem za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Svrha okruglog stola je predstaviti provedbu Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji od strane organizacija i institucija koje se bave problematikom nasilja u obitelji na području Krapinsko-zagorske županije.

- Krapinsko-zagorska županija već dugi niz godina ima aktivan SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja, a od 2017. postoji savjetovalište gdje žrtve nasilja mogu dobiti relevantne informacije i savjete za daljnje postupanje i aktivnosti - istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek i kazala kako je važno napomenuti kako Krapinsko-zagorska županija već radi na organiziranju ili skloništa za žrtve nasilja ili organiziranog stanovanja. - Nadam se da će u 2019. godini biti vidljive aktivnosti koje će se poduzeti  kako bi žrtve nasilja u našoj županiji zaista imaju potpunu uslugu koju zaslužuju - istaknula je Petek.

- Pozvane su sve institucije na ovaj okrugli stol kako bi se vidjelo stanje kakvo je bilo u protekloj godini vezan za tematiku obiteljskog nasilja - rekla je voditeljica SOS telefona KZŽ Tena Sambolić Petrišić. i podsjetila kako je se u spomenuto savjetovalište može doći te su svi pozivi i posjete anonimni. - Radimo na osvještavanju zajednice, problemu nasilja te pokušavamo osvijestiti da je nasilje sveprisutno i da bi se trebalo boriti protiv nasilja i raditi na osnaživanju žena da se izbore i izađu iz svojevrsnog začaranog kruga - istaknula je Sambolić Petrišić .

- Nasilje u obitelji je sveprisutni problem u društvu kojeg treba ozbiljno shvatiti te na kojem trebaju raditi dionici koji se tom tematikom bave. Izazovi u radu su brojni te smo iz tog razloga tu da sa svojim iskustvom, javnom suradnjom i partnerstvom odgovorimo na njih - istaknula je Dragnina Mandić-Jakšić iz  Ženska grupa Karlovac - Korak koja je održala izlaganje o njihovim iskustvima rada u Skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji te izazovima i poteškoćama sa kojima se susreću.

Dodajmo kako na okruglom stolu sudjeluju predstavnici policije, medicinsko osoblje, Centar za socijalnu skrb, Državno odvjetništvo te svi ostali koji rade s žrtvama nasilja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook