Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO KOJI MORATE VIDJETI: Zagorska kuća s tisuću i šesto anđela u dvorištu

Puno je ljubavi i strpljenja potrebno za to, a u veliki posao postavljanja izložbe, koji traje dva mjeseca, uključeni su i prijatelji pa se, dok se sve uređuje i postavlja, druže i pjevaju uz pravi ugođaj Božića


Anđeli od keramike, stakla, porculana, drva, licitara, heklani, od umjetnih ili prirodnih materijala, veliki i mali; njih više od 1600 krasi dvorište i kuću Marije Ženko na Stubičkom Kamenjaku. Impresivnu kolekciju koju unatrag deset godina poput svojevrsne izložbe pokazuje prijateljima i znancima, knjigovotkinja Marija skuplja već 35 godina.

Ljubav odmalena

Oduvijek sam ih voljela, mislim da se ta ljubav usadila odmalena. Znate kad smo kao djeca morali ići u crkvu, pa smo, dok je svećenik držao propovijed, blejili po plafonu i gledali slike anđela... A i rođena sam Varaždinka, a Varaždin je grad anđela – ispričala nam je Marija koja je u Donju Stubicu doselila prije 12 godina sa životnim partnerom Zvonkom. Obzirom da ih je više od 1600, posla oko postavljanja ove izložbe je puno. Dok su oni unikatni pažljivo postavljeni u staklenim vitrinama u kući i anđeoskoj kućici na otvorenom, ostale treba posložiti po dvorištu, koje je Marija prigodno i osvijetlila. – Oni ne prikazuju svoju ljepotu ako su jako natiskani, zbog toga im treba mnogo prostora. Najviše to radim za sebe, to ispunjava moju dušu – kaže Marija. Puno je ljubavi i strpljenja potrebno za to. U veliki posao koji traje dva mjeseca uključeni su prijatelji, a dok se sve uređuje i postavlja, druže se i pjevaju uz pravi ugođaj Božića. Marija svake godine složi neku novu priču, a detalje zapisuje jer joj je želja da sljedeće godine, povodom desete godišnjice izlaganja, izda knjižicu s vlastitim zapisima o svojim anđelima koju će pokloniti prijateljima.

Neprocjenjiva kolekcija

Svaki anđeo ima neku svoju priču. I to ne samo zato jer dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, ali i kontinenata svijeta, već zato jer Meri, kako je zovu prijatelji, u njima vidi nešto posebno. – Najljepši dar mi je anđeo, njihove blažene face. Ja ih ne doživljavam kao figurice, nego kao živa bića. Posebna je to ljubav prema njima, ispunjavaju me, imam osjećaj kao da su mi vodilja života – priznala je, dodavši kako se kolekcija neprestano širi, jer uvijek potegne za novima, a nikada ne kupi samo jednoga, nego barem tri – četiri i od njih stvori neku priču. Unikatne joj anđele iz raznih krajeva poklanjaju i prijatelji, dok ju kćer i zet nerijetko daruju anđelima od swarovski kristala. Ova zavidna kolekcija za nju nema cijene. Čak i kada bismo išli zabrajati ne bismo mogli odrediti financijsku vrijednost, no radi se o velikom iznosu. – Osobito jer ima mnogo unikata, swarovski niti jedan najmanji ne stoji ispod 100 eura. Imam puno certificiranih unikata od porculana koje su radili talijanski dizajneri, zatim iz svetišta u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji te iz Poljske iz grada pokojnog Vojtile – pojasnila nam je. Anđele će, kaže, pokloniti muzeju anđela u Varaždinu, ako nitko od njenih unuka ne bude želio preuzeti brigu kad ona više ne bude mogla. Merino je dvorište do kraja siječnja otvoreno za sve koji žele posjetiti njezin grad anđela, a ona će im rado ispričati sve o ovim čudesnim bićima koja u njenome domu stvaraju jednu posebnu božićnu bajku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook