Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO I FOTO] ŽUPAN S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA: 'Ministarstvu ćemo poslati zahtjev da se uredi upravljanje zaštićenim vodnim zonama da se ovakve situacije ne bi ponavljale'

Na kolegiju župana, osim vode, jedna od bitnijih tema bio je problem javnog linijskog prijevoza u Zagorju


Župan Željko Kolar danas je u Krapini održao kolegij sa zagorskim načelnicima i gradonačelnicima. Sastanak je započeo informiranjem čelnika općina i gradova novostima vezano uz zagađenje vode. Direktor Zagorskog vodova Mario Mihovilić naveo je da se problem mirisa otklanja na način da se ispiru cjevovodi te da je danas kontaminirano puno manje područje.

- Očekujemo da će se tijekom današnjeg dana na skoro cijelom području koje je bilo kontaminirano osigurati zdravstveno ispravna pitka voda, ili najkasnije tijekom vikenda. I dalje pozivamo građane da nam dojavljuju ako osjećaju miris. Još jedanput ponavljam, tamo gdje voda ima miris, smije se koristiti za sanitarne potrebe, tuširanje i prokuhavanje, ali ne i za piće. Tamo gdje voda nema miris, ona je zdravstveno ispravna. Naime, mi cijelo vrijeme imamo rezultate ugljikovodika u zakonskim okvirima, a problem u distribucijskom sustavu bio je isključivo miris. Za građane koji nemaju pitke vode, organizirana je opskrba vodom putem cisterni, pa se u svakoj općini i gradu zna točno mjesto gdje su one postavljene. To su cisterne u organizaciji Zagorskog vodovoda i jedinica lokalne samouprave – rekao je Mihovilić.

Na pitanje gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka što će se dogoditi ako netko od građana ipak popije vodu koja ima miris, hoće li imati zdravstvenih posljedica, odgovoreno je da su granice ugljikovodika u dozvoljenim granicama te da nema opasnosti. Nadovezao se i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je istaknuo da je normalno da se institucije ograđuju dok voda nije 1000 posto čista. – No moja obitelj i ja cijelo vrijeme pijemo vodu i nema nikakvih posljedica. Važnije je pitanje što je s vodozaštitnim područjem, na kojem nema nikoga da ga kontrolira. U njega može ući svatko s bilo kojim prijevoznim sredstvom – rekao je Hanžek.

Župan Željko Kolar rekao je da su se, čim su došle prve dojave, obavijestili potrošači i sve nadležne službe. - Županija je kao osnivač škola, medicinskih ustanova u tim institucijama i osigurala aparate za vodu, a tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje kompletna stabilizacija. Jučerašnji rezultati potvrdili su da okviri ugljikovodika i benzena unutar zadanih parametara, no preporuka je da ako ima voda miris nije za piće, dok se za pranje i kuhanje može koristiti. Najvažnije od svega je da nitko tko je pio tu vodu nije zatražio liječničku pomoć niti osjetio zdravstvene tegobe - dodao je župan Kolar. Na sastanku je potom donesen zaključak da se nadležnom ministarstvu pošalje zahtjev da se uredi upravljanje zaštićenim vodnim zonama kako se ovakve situacije ne bi ponavljale ubuduće.

Druga važna tema sastanka bio je problem javnog linijskog prijevoza. – Sve je više JLS koje ostaju bez javnog linijskog prijevoza, dio županije pokriven je željezničkim prijevozom, no najveći je problem s autobusnim. Linije se ukidaju, a prijevoznici traže sufinanciranje od strane Županije. No još nema pravilnika prema kojem bi Županija preuzela te obaveze – istaknuo je problematiku župan Kolar, navodeći primjer Zagorskih Sela u kojem nema baš nikakvog javnog prijevoza.

Pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić potom je predstavila analizu linijskog prijevoza u Krapinsko – zagorskoj županiji, kao i novi Zakon o prijevozu koji je stupio na snagu u svibnju prošle godine. Novi zakon nudi mogućnost uvođenja i modela mikroprijevoza. – Stanje u prometu nije zadovoljavajuće, a novi zakon nudi mikroprijevoz, namijenjen za ruralna područja da se povežu s prijevozom koji se već odvija, da se primjerice spoji na željeznički promet. To nosi određene financijske obaveze kako prema JLS, tako i regionalne, ali i državne. Da bi mi to proveli, potrebni su nam pravilnici od strane Ministarstva prometa, da to provedemo u skladu sa zakonskom regulativom, to će se promatrati kao potpora prijevoznicima koji izvršavaju prijevoz. JLS koje nemaju prijevoza bi se omogućilo zajedničkom suradnjom i potporom da se uvede prijevoz. Kao što postoji zakon o otocima, tako možemo promatrati da su neka naša područja isto izolirana i potrebna je potpora države da to funkcionira. Moramo izraditi analize stanja na području županije, i svi imamo oči uprte prema ministarstvu i čekamo da puste barem u savjetovanje pravilnike, da se možemo tijekom godine pripremiti za ono što nas očekuje – istaknula je Sanja Mihovilić.

Župan Kolar istaknuo je da će se, kao zaključak s ovog sastanka, poslati požurnica prema nadležnom ministarstvu, da se što prije donese pravilnik. – Kada dobijemo pravilnik, napravit ćemo radionicu i sastanak. Odazovite se, da vidimo kako se možete uključiti – pozvao je Kolar čelnike općina i gradova. Župan je dodao da, dok pravilnika nema, Županija neće jednokratno subvencionirati prijevoz niti jedne JLS, a gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek uputio je apel da svi zajedno, i općine i gradovi i Županija, vrše pritisak na HŽ, kako bi do 2021. godine imali vozne redove koji odgovaraju stvarnim potrebama i stanju.

Na sastanku se govorilo o još nekoliko tema – Tatjana Tuđa, predsjednica Školskog športskog saveza KZŽ predstavila je njegove aktivnosti, Tomislav Bosak, voditelj prodaje Huawei Hrvatska održao je prezentaciju na temu Pametni gradovi, a zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek govorila je o razvijanju novih socijalnih usluga za marginalizirane društvene skupine, odnosno za žene žrtve nasilja. Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša predstavila je osnivanje i značaj WBAF ureda odnosno ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela u dvorcu Bračak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook