Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] BRAĆA ŠENJUG: 'Avioni su nam život, a aerodrom drugi dom'

Dvojica braće iz Zaboka, Dražen i Bojan Šenjug, zaljubljenici u avione i letenje

  • Dražen i Bojan Šenjug

    Dražen i Bojan Šenjug


Samo nebo nam je granica, izreka je koje se drže dvojica braće, 41-godišnji Bojan i 32-godišnji Dražen Šenjug iz Zaboka. Oni su, naime, zaljubljenici u letjelice i u sve ono što je povezano s avionima, posjeduju mikrolaku letjelicu, a prošle su godine osnovali i Avioklub Zabok koji trenutno broji 12 članova.

Ljubav prema letjelicama je, kako kažu, nasljedna.   – Moj stariji brat Bojan je prvi počeo s ljubavlju prema avionima i to letenjem 1994. godine, a naš je tata kada je bio u vojsci bio padobranac. Na kraju sam se i ja počeo baviti letenjem kad sam navršio šesnaest godina i to jedriličarstvom – ispričao nam je Dražen koji s bratom posjeduje zrakoplov tipa Firefox, a kupili su ga prošle godine. – Svi smo počeli kao jedriličari, ali s vremenom se nastavi s nečim drugim. Brat je nastavnik jedriličarstva i leti motornim jedrilicama, nastavnik je ultralakog letenja i leti s motornim zmajevima, a ja sam trenutno u postupku dobivanja dozvole za letenje  - rekao nam je Dražen.

Svojim Firefoxom lete često, odnosno dok traje zrakoplovna sezona. – Od travnja do studenog vrlo često letimo. Preko ljeta letimo gotovo svaki dan i nekad više puta dnevno, a sve ovisi koliko imamo vremena. Obzirom na to koliko je zrakoplovstvo slabo razvijeno u Hrvatskoj, još se dosta i naletimo. Prošle godine naletjeli smo pedeset sati s tim da smo počeli sredinom svibnja i glavnina toga se naletjela preko ljeta, a nešto sitno u desetom i jedanaestom mjesecu, odnosno onoliko koliko nam je to vrijeme dopuštalo – ispričao nam je Dražen.

I doista, ako se nađete u Zaboku, često ćete vidjeti njihov zrakoplov u letu. – Mi smo tu na aerodromu svaki dan preko ljeta. Avioni su nam život, aerodrom drugi dom, što nekad i nije dobro – našalio se Dražen. Zanimalo nas je kako njihova obitelj prihvaća činjenicu da su skoro svaki dan na nebu. – Bojanova djeca koja imaju 9 i 7 godina znaju da njihov tata leti i sami su više puta letjeli, a moje dvije kćerke od kojih je jedna stara dvije godine, a druga 9 mjeseci još ne znaju što je to točno, ali kad im pokažemo slike aviona znaju da u njemu tata leti – rekao je Dražen.

Dražen nam je ispričao i o tome je li zrakoplovstvo 'skup sport'.  – Cijena s avionima je ista kao i s autima. Može se kupiti i rabljeni avioni za desetak tisuća eura i novi za petsto tisuća eura. Širok je raspon cijena, a ona ovisi o karaketeristikama. Onaj za dvjesto tisuća erua možemo usporediti s Mercedesom S klase, a onaj jeftiniji s recimo rangom jednog Renaulta Clija. To ne znači da je doživljaj letenja lošiji ili drugačiji s jeftinijim avionom. Tu su razlike u opremi itd. baš kao i kod auta – rekao nam je Dražen i dodao kako njihov zrakoplov troši benzina kao i običan auto. A njihov avion je smješten na Krapinsko-zagorskom aerodromu u Gubaševom u Zaboku gdje im je nadohvat ruke. Kako kažu, zadovoljni su tamošnjim uvjetima, a želja im je da razviju svoj klub.

U našem klubu imamo školavanje za pilota sportsko-rekreativnog zrakoplovstva klase jedan. Želimo zainteresirati ljude i one koji bi se željeli školovati i postati piloti, a generalno je cilj proširiti zrakoplovstvo kao sport i približiti ljudima. Što se nas osobno tiče, želimo se baviti s tim, s vremenom kupovati nove zrakoplove, razvijati školu, a i ostale grane zrakoplovstva odnosno i samogradnju zrakoplova budući da se s tim bave ljudi koji sklapaju avione prema zadanom nacrtu – objasnio nam je Dražen i dodao kako je klub na samom početku.

- U godinu dana od osnutka učlanili smo se u Hrvatski zrakoplovni savez i u Sportski savez i uspjeli napraviti školu kakvih ima tek nekolicina u Hrvatskoj – rekao nam je Dražen za kraj i iskoristio priliku da pozove građane na panoramske letove. – Mogu nam se javiti svi oni koji bi željeli panoramski let, a obratiti nam se mogu i preko naše Facebook stranice. Dogovorimo se kad kome i odletimo – rekao je Dražen za kraj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook