Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Baka Ana danas slavi 100. rođendan, svako jutro pije kavu i rakiju, a bila je glavna tancušica u kraju

"Svako jutro popijem kavu i rakiju, to mi je obavezno. Najbolje da je kavica srednje jaka, a rakija kakva je je", priznaje baka Ana koja jede svu hranu koju snaha priprema i ničemu ne prigovara


Još jedna vedra i nasmiješena žiteljica Krapinsko - zagorske županije,  Ana Gradečak iz Kuzminca u općini Mihovljan upisala se na listu najstarijih Zagorki. Danas slavi svoj stoti rođendan.  

Ostala je rano udovica

 Baku Anu, kao što se to često zna reći, život nije mazio. Bez muža je ostala 1961. godine. Poginuo nesretnim slučajem, usmrtio ga je vol. Nakon smrti supruga ostala  je sama s petero djece koje je morala sama odgojiti i navesti na pravi put.  Imala je prilika, rekla nam je, udati se ponovno, ali nije htjela. Radila je na poljoprivredi i to teške fizičke poslove, no zdravlje je i dandanas dobro služi. Ukućani s kojima živi, sin Dragutin,  snaha Ljerka i unuci Drago i Tomica kažu nam da lijekove ne pije i da je još uvijek pokretna. Treba joj mala pomoć do kupaonice i sobe. Ima štap, ali ga ne zna koristiti.

Dobra familija

-  Nekad je zdravlje dobro, nekad nije. Nekad kad se dignem ujutro zna me boljeti po cijelom tijelu, ali hvala Bogu, pokretna sam.  Malo kad idem k doktoru. Kad sam baš naveliko bolesna, onda idem. Živim s dobrim ljudima, dobrom familijom. Svi su mi jako dobri i čuvaju me - ispričala je baka Ana, dajući nam naslutiti da je to možda  razlog dugovječnosti. Televiziju ne prati, no ponekad si pročita novine i to samo ona veća slova. Najstarija Mihovljančanka ima i svoje jutarnje rituale. - Svako jutro popijem kavu i rakiju, to mi je obavezno. Najbolje da je kavica srednje jaka, a rakija kakva je je – priznaje Ana koja jede svu hranu koju snaha priprema i ničemu ne prigovara.

Glavna plesačica na lupitvama

Kroz dan popije i dva do tri gemišta. Dok je ona bila mlada, meso se jelo samo u nedjelju. Redovito je pekla i kukuruzni kruh, četiri velika kruha i postružnjak, a otkriva i kako je bila i glavna 'tancušica' u svom kraju. Posebno je puno plesala na lupitvama, a glavna konkurentica bila joj je Alma. Ana koja je rođena 1917. godine, udala se već ko' zrela puca, s 31 godinu, a posljednje dijete rodila je s 44 godine. Danas baka Ana živi s sinom, snahom i unucima. Ima ukupno 13 unuka i 16 praunuka. Fešta za 100. rođendan priprema se u Mihovljanu. Čestitamo!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook