Prethodni članak
Sljedeći članak

VEŠLIGAJ: 'Proslavili smo 50. obljetnicu i siguran sam da je još puno lijepih godina pred Branjem grojzdja'

Večeras se je u Pregradi održao Festival „Vinske popevke i napitnice“


Naš zagorski kraj ima tradiciju vinogradarstva i vinarstva, a poslovi u vinogradu, branje grojzdja i susreti pri kletima uvijek su bili prožeti glazbom. Iz tog razloga u Pregradi, u sklopu manifestacije Branje grojzdja, održava se Festival „Vinske popevke i napitnice“. Iako je kiša malo pokvarila planove, Pregračani se ipak nisu dali i ispod kišobrana su slušali prekrasne zagorske popevke.

 

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj je rekao kako je zadovoljan svim održanim aktivnostima u sklopu programa ovogodišnjeg 50. izdanja manifestacije Branje grojzdja. -Drago mi je da smo u ovih nekoliko dana odradili neke uobičajene aktivnosti koje inače imamo na Branju grojzdja, od aktivnosti našeg Gradskog muzeja, imali smo jedan lijep koncert, prisutne su bile i sportske aktivnosti... Danas smo otvorili drugo najveće igralište s umjetnom travom u našoj županiji, to je još jedan doprinos razvoju sporta u gradu. Također otvoren je i Tradicijski sajam i izložba namještaja od starih bačvi. Zadovoljan sam sa svim održanim aktivnostima, nije to ono kako smo planirali obilježiti ovogodišnje izdanje manifestacije, planirali smo velike koncerte, povorku... To smo sve morali zbog korona krize odgoditi, no bit će prilika da se to i nadoknadi. Drago mi je da smo se ipak odlučili da održimo ovogodišnju manifestaciju. Drago mi je što su zapravo najvećim dijelom gosti iz Pregrade i iz susjednih općina došli na dobar dio događanja i da se na taj način ova lijepa tradicija nastavlja. Večeras se je održao Festival vinskih popevki i napitnica, zahvaljujem KUD – u Pregrada i svim izvođačima koji su ovdje večeras nastupili. Drago mi je da se je on mogao održati i prilagoditi svim epidemiološkim mjerama. Čuli smo lijepe napjeve koji slave vinsku kapljicu. Proslavili smo 50. obljetnicu i siguran sam da je još lijepih godina pred Branjem grojzdja – poručio je gradonačelnik Vešligaj.

 

Festival „Vinske popevke i napitnice“ uveden je 2017. godine te je vrlo lijepo prihvaćen među posjetiteljima. Predsjednica Kulturno - umjetničkog društva Pregrada Slavica Vidaček je naglasila kako ove godine festival nije bio natjecateljskog karaktera, nego revijalnog, a nastupilo je deset izvođača. -Moramo priznati da je ovogodišnji Festival vinskih popevki i napitnica bio malo smanjen, ali po broju izvedbi nije ništa manje. Bilo je stvarno zanimljivo i svi smo uživali. U svakom slučaju, najteže je raditi pa ne znaš hoće li to biti ostvareno. Na koncu konca sad svi imamo neka ograničenja tako da su bila prisutna i ovdje – rekla je predsjednica Kulturno - umjetničkog društva Pregrada.

 

 

Prije samog početka održavanja samog festivala, na Trgu Gospe Kunagorske održala se je i premijera filma koji je na prekrasan način pokazao one stare običaje berbe u Zagorju. Radi se o zajedničkom projektu Turističke zajednice područja Srce Zagorja i Grada Pregrade u režiji Bojane Štruk, više stručne suradnice TZ područja Srce Zagorja.

 


-Željeli smo prikazati kako su nekad naši stari išli u branje, kako su se oblačili, koju su hranu pripremali, na kakvim kolima su se vozili, koje su pjesme pjevali, običaji i tu se je rodila ideja o filmu. Ja sam jako sretna i ponosna da su ljudi, koje smo uspjeli dobiti da budu statisti, pokazali svoje kleti, unutrašnjost svojih kleti, sve svoje stare lagve i bačve, škarice, nožiće i sve ono s čime su išli naši stari nekad u berbu. Sretna sam da je bio toliki odaziv i što su željeli sudjelovati u projektu. To je projekt Turističke zajednice područja Srce Zagorja i Grada Pregrade u mojoj režiji uz veliku pomoć Romana Horvata iz Bedekovčine koji je sve to jako lijepo zaokružio. Sve ono što sam si ja zamislila i koje kadrove sam imala u glavi, on je to prenio na najbolji mogući način. U filmu je sudjelovalo sigurno preko 20-tak ljudi koji su danas vjerujem veoma ponosni što su ovdje na Trgu Gospe Kunagorske vidjeli sebe na video zidu i vjerujem da će im to ostati jako lijepa uspomena. Ovaj film promovira Pregradu, Zagorje i posebice manifestaciju Branje grojzdja. Film traje 17 minuta, a samo snimanje je trajalo dva tjedna. Snimalo se na lokacijama diljem Pregrade, po kletima, trsju, bregima, vidikovcima, željeli smo jednostavno prikazati svu tu ljepotu pregradskog kraja, kleti, trsja i svega onoga na što su Pregračani posebno ponosni – istaknula je Štruk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook