Prethodni članak
Sljedeći članak

Veronika Kolman i Neven Lukina na Plenarnoj sjednici Youth Regional Networka u Lillehammeru

Veronika Kolman i Neven Lukina, predstavnici Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su na plenarnoj sjednici Youth Regional Networka, regionalne mreže mladih


Veronika Kolman i Neven Lukina, predstavnici Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su od 29.04.-01.05.2016. na plenarnoj  sjednici Youth Regional Networka, regionalne mreže mladih koja okuplja predstavnike mladih iz europskih regija te potiče na razmjenu ideja i iskustava, ali i usmjerava na osmišljavanje zajedničkih projekata i međuregionalno povezivanje mladih.

Sjednica YRN- a okupila je u norveškom gradu Lillehammeru šezdesetak predstavnika mladih iz 19 europskih zemalja. Prelazak s linearnog na kružno gospodarstvo, ekonomski model koji osigurava održivo gospodarenje resursima i produžavanje životnog vijeka materijala i proizvoda - bila je glavna tema sjednice. Sudionici sjednice imali su priliku raditi u nekoliko odbora, a naši predstavnici sudjelovali su u odboru „Poduzetništvo i profesionalni život mladih“.

''Svijet trenutno svjedoči velikim ekološkim promjenama – stoga je cilj kružnog gospodarstva svesti nastajanje otpada na najmanju moguću mjeru, i to ne samo otpada koji nastaje u proizvodnim procesima, već sustavno, tijekom čitavog životnog ciklusa proizvoda i njegovih komponenti. Za prelazak na kružno gospodarstvo, nužan za završetak programa učinkovitoga korištenja resursa u okviru strategije Europa 2020. za pametan i održiv rast, potrebne su promjene u cijelom lancu vrijednosti, od dizajna proizvoda do novih poslovnih i tržišnih modela, od novih načina pretvaranja otpada u resurse do novih načina ponašanja potrošača'', zaključila je Veronika Kolman, predsjednica Savjeta mladih KZŽ.  

Sudionici plenarne sjednice imali su priliku vidjeti primjer takve dobre prakse upravo u regiji Oppland u Norveškoj, gdje postoji infrastrukturni sistem recikliranja, te spaljivanja otpada kako bi se koristio kao biogorivo.

Na dnevnom redu sjednice bio je i izbor novog vodstva: za predsjednicu je izabrana Gloria Vitaly iz Norveške, a u predsjedništvo su izabrana čak 4 hrvatska predstavnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook