Prethodni članak
Sljedeći članak

Veronika Kolman glavna tajnica Koordinacije županijskih savjeta mladih RH

Četvrta sjednica Koordinacije održana je u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici pod predsjedanjem Savjeta mladih KZŽ


U Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici od petka do nedjelje pod predsjedanjem Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije održana je 4. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske. Na samom početku sjednice održani su izbori novog vodstva Koordinacije. Za glavnu tajnicu Koordinacije izabrana je Veronika Kolman, aktualna predsjednica Savjeta mladih KZŽ, s višegodišnjim iskustvom u radu savjeta mladih koja ujedno obnaša i dužnosti zamjenice načelnika Općine Tuhelj i članice Skupštine KZŽ. Za međunarodnog tajnika predstavnici županijskih savjeta mladih izabrali su zamjenika predsjednika Savjeta mladih Istarske županije Ivana Lukeža. Koordinacija županijskih savjeta mladih osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba, dok administrativnu podršku radu Koordinacije pruža Hrvatska zajednica županija. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine glavni tajnik i međunarodni tajnik koji se imenuju na jednogodišnji mandat.

Svečanom otvorenju sjednice prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, zamjenik župana za gospodarstvo KZŽ Anđelko Ferek - Jambrek, predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, predstavnik Udruge gradova RH Mario Žuliček, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i voditeljica volonterskog centra VolontirAJMO i predstavnica Mreže udruga Zagor Nikolina Bertol. Po prvi puta do sada, radu Koordinacije prisustvovali su i predstavnici Vijeća mladih Predsjednice Republike, a u radnom dijelu s tematikom regionalnih i lokalnih programa za mlade pridružila se i Ivana Radanović, koordinatorica Mreže udruga Zagor. Osim izbora novih tijela, Koordinacija je izglasala program rada za narednih 6 mjeseci, koji uključuje stvaranje vizualnog identiteta Koordinacije, stvaranje mreže podataka o gradskim i općinskim savjetima mladih, te revidiranje baze podataka o županijskim savjetima mladih. Također, na temelju razmatranja stanja funkcionalnosti županijskih savjeta mladih, članovi Koordinacije usuglasili su se zaključkom usmjerenim županijama koje trenutno nemaju osnovan županijski savjet mladih kako bi se stvorile bolje pretpostavke za osnivanje i kvalitetan rad novih saziva savjeta mladih. Predsjedanje Koordinacije sredinom prosinca preuzet će Savjet mladih Međimurske županije, kada se očekuje i nova sjednica Koordinacije.

- Članovi županijskih savjeta mladih prepoznali su kako je različitost principa i ciljeva rada savjeta u prevelikom međusobnom raskoraku, ali i u odnosu na zakonsku definiciju. S druge strane, dio savjeta zbog nedovoljne informiranosti ostao je nepotrebno zakinut za sudjelovanje u raznim oblicima suradnje, a osobito po pitanju suradnje s drugim savjetima mladih i organizacijama civilnog društva koje se bave mladima. Stoga Koordinacija povezuje kapacitete savjeta, harmonizira njihov način rada i povećava uključenost mladih u kreiranje i implementaciju regionalnih politika. Zahvaljujem članovima Koordinacije na jednoglasnoj potpori te vjerujem da stupanj kvalitete rada za mlade na razini Republike Hrvatske možemo podignuti na veću i participativniju razinu, slijedeći primjer dosadašnjeg rada i provedenih aktivnosti za mlade koji je Županijski savjet mladih provodio na području Krapinsko-zagorske županije - izjavila je novoizabrana glavna tajnica Koordinacije Veronika Kolman.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook