Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKA RADOST I PONOS ŽUPLJANA: U Krapini se nakon 66 godina slavila mlada misa, predslavio ju je vlč. Toni Potrebić

Nakon blagoslova ispred roditeljskog doma procesija se uputila prema župnoj crkvi sv. Nikole biskupa. Procesiju su krasile narodne nošnje, vatrogasci u svečanim odorama, kuburaši i druge udruge te veliko mnoštvo vjernika župe i okolice


Nakon tri dana duhovne priprave, u nedjelju 8. srpnja mladu misu u svojoj rodnoj župi, u crkvi sv. Nikole biskupa u Krapini slavio je vlč. Toni Potrebić. Mlada misa vlč. Tonija Potrebića, novog svećenika Zagrebačke nadbiskupije bila je velik događaj ne samo za njega osobno već i za mjesto iz kojega potječe. Po mnoštvu okupljenih vjernika, može se reći da je to bio veliki događaj za župu, ali i grad Krapinu. Kako i ne bi kad je zadnja mlada misa u ovoj župi bila prije 66 godina, a koju je tada predslavio vlč. Ivica Hršak. Nakon dirljivog roditeljskog blagoslova ispred roditeljskog doma procesija se uputila prema župnoj crkvi sv. Nikole biskupa. Procesiju su krasile narodne nošnje, vatrogasci u svečanim odorama, kuburaši i druge udruge te veliko mnoštvo vjernika župe i okolice. Geslo mlade mise vlč. Tonija glasilo je: ''Kruh za život svijeta''.

Svečanu je Euharistiju posebno obilježila prisutnost velikog broja svećenika, župljana i mladomisnikovih prijatelja te gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića koji je mladom svećeniku čestitao i poželio sve najbolje na putu koji je izabrao ističući svoj ponos i ponos cijelog grada.

-Imati svećenika, mladomisnika iz župe, veliki je to ponos i radost kako za župljane, tako i za župnika - istaknuo je domaći župnik preč. Tomica Šestak. - Nakon roditeljskog blagoslova pred obiteljskom kućom, učinili smo jedno putovanje, put, hodočašće  – procesiju, od ulice Kardinala Stepinca 6 - do ove naše župne Crkve sv. Nikole. Neka nam to bude slika putovanja vjerničkog života i povezanosti obiteljskog i vjerničkog (župnog) putovanja. No, neka to bude i prisjećanje putovanja našeg mladomisnika od odlaska iz obitelji u bogosloviju do ovog današnjeg cilja kojeg slavi naš mladomisnik i svi mi zajedno s njime. Ljudi od svećenika oduvijek puno očekuju. Očekuju i danas u mnogo čemu, na različitim područjima života. Očekuju od njega prije svega Riječ Božju, riječ Crkve, Riječ ljudsku. Teško je to uvijek ispuniti očekivanja. Svećenik postaje društveno značajan naročito time da vrši svoju posebnu službu, koju nitko drugi ne može vršiti. Kao čovjek vjere i kao čovjek molitve, on laicima, vjernicima, treba biti svjetlo i snaga za službu u svijetu koja im je naložena. Dragi Toni, budi svećenik koji govori verbalno ali i svim svojim životom i radom -  poželio je mladomisniku na kraju govora preč. Šestak.

Mladomisnika je u ime župe pozdravio Domagoj Vincelj, franjevački postulant, novo buduće duhovno zvanje u župi.    Prigodne riječi homilije i ohrabrenja uputio je vlč. Andrija Miličević, pomoćni duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. On je sve okupljene, a na poseban način mladomisnika pozvao da Bogu bude i ostane vjeran, a to će najbolje i jedino postići samo ako svakog dana iznova Bogu bude zahvaljivao na službi za koju ga je odabrao. Mladomisnik je na dar od župljana dobio misnicu i kalež.

Na kraju mladomisničkog misnog slavlja vlč. Toni se zahvalio najprije Gospodinu Bogu i roditeljima, djedu i baki, sestri i bratu. Posebnu riječ zahvale izrekao je župniku Tomici koji je cijelo vrijeme bio njegov oslonac, kako je rekao, ruka koja ga je vodila kroz životno opredjeljenje, onaj koji je bio uvijek uz njega u tuzi, sreći, uspjesima i padovima. Riječi zahvale izrekao je župljanima te svima koji su s njime došli podijeliti radost mladomisničkog slavlja. Nakon Euharistijskog slavlja mladomisnik je podijelio svoj mladomisnički blagoslov roditeljima i rodbini te svećenicima, dok su ostali vjernici imali za to priliku nakon Marijanske pobožnosti u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu na kojoj se okupio ponovno veliki broj vjernika.

Još dva mlada zagorska svećenika očekuju mlade mise, Alen Vrbek iz Svetog Križa Začretja, u nedjelju 15. srpnja te  i Matija Novački iz Lobora, 22. srpnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook