Prethodni članak
Sljedeći članak

'Veleučilište će napokon postati nacionalna obrazovna ustanova, a uvest će se i kvote za besplatno studiranje'

Održana je konferencija za novinare vezana uz Državni proračun i projekte u Zagorju


U stranačkim prostorijama HDZ – a u Krapini danas je održana press konferencija na kojoj su sudjelovali Žarko Tušek, predsjednik ŽO HDZ KZŽ i saborski zastupnik, Anđelko Topolovec, povjerenik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti za KZŽ, Marija Puh, saborska zastupnica i Zoran Gregurović, dopredsjednik ŽO HDZ KZŽ i gradonačelnik Grada Krapine. Tema je bila Proračun za 2019. godinu s osvrtom na problematiku Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i financiranje brdsko-planinskih područja.


Prvi se okupljenima obratio Žarko Tušek rekavši da je Proračunom postignuto sve što se željelo, odnosno da će se nastaviti realizacija strateških projekata, započet će se neki novi, a osigurat će se i novac za brojne mjere i poticaje. – Ono što je povijesna odluka jest to da će Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina u 2019. godini biti sufinancirano od strane Republike Hrvatske. Rezultat je to zalaganja Marije Puh i mene, a uz veliko razumijevanje i potporu premijera Andreja Plenkovića koji je, na neki način, 'presjekao' odluku na sastanku koji smo održali prije nekih mjesec dana – rekao je Tušek dodajući da će se osnivačka prava Veleučilišta prenijeti na Državu, a bit će, po prvi puta, omogućeno da određena kvota studenata ima besplatno studiranje. Tušek je naglasio kako će nastaviti raditi i na razvoju Zakona o brdsko – planinskim područjima te istaknuo kako odluke o kojima priča nisu populizam već rezultat dobro odrađenog posla.


Saborska zastupnica Marija Puh rekla je kako je u državnom Proračunu učinjen veliki iskorak za Krapinsko – zagorsku županiju. – Važno je da mogu mladi imati besplatne kvote za studiranje. Ja se borim s time pune dvije godine i hvala premijeru što nas je primio i donio odluku – rekla je Puh dodajući kako je po prvi puta u Proračun uvrštena stavka pod nazivom 'Sanacija klizišta' za što je osigurano 50 mil. kuna, a u projekcijama za 2020. i 2021. isto toliko.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović pozdravio je odluku da Veleučilište postane nacionalna ustanova. – Mi smo uvijek tražili način da ono opstane. Financirao ga je Grad, Krapinsko –zagorska županija, no činili smo sve moguće da uđemo u državni sustav. Drago mi je da je to postignuto i zahvaljujem svima koji su pomogli. Besplatne upisne kvote najveći su benefit ove priče i velika stvar za našu županiju – naglasio je krapinski gradonačelnik. Dodao je kako se mora povećati broj studenata, ali i proširiti smjerovi prema potrebama tržišta rada.


Povjerenik Bandićeve stranke za našu županiju Anđelko Topolovec osvrnuo se na problematiku besplatnih udžbenika i odluku da sva djeca u RH dobiju besplatne knjige. – Radoboj je bio prva Općina koja je počela primjenjivati tu odluku i jednostavno se rodila ideja da se to projicira na čitavu Hrvatsku. HDZ i Stranka solidarnosti i rada – Milan Bandić 365 podržali su taj projekt i puno im hvala – rekao je Topolovec osvrnuvši se i na Zakon o brdsko – planinskim prostorima. Istaknuo je kako se godinama zalaže da se izjednače proračuni svih dijelova u Hrvatskoj, ali i da se uzme u obzir da je velik, ako ne i cijeli dio naše županije brdsko – planinski prostor. – Jedinice lokalne samouprave, za koje se odredi da spadaju u tu kategoriju, moći će birati žele li status brdsko – planinskih područja ili potpomognutih područja, no svakako će se povećati broj općina koje će taj status i dobiti – naglasio je Anđelko Topolovec. Na tu se temu nadovezala i Puh uz riječi kako s prvim prijedlogom novog Zakona o brdsko – planinskom području većina nije bila zadovoljna pa se on prerađuje na način da se, na neki način, uspoređuje sa Zakonom o otocima kako bi se pokušala čim više izjednačiti prava. Dosad je za brdsko – planinska područja bilo osigurano, istaknuo je Topolovec, 15 milijuna kuna, a sada će biti 40.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook