Prethodni članak
Sljedeći članak

VELEPOSLANICA REPUBLIKE SLOVENIJE SASTALA SE SA ŽUPANOM ŽELJKOM KOLAROM: 'Možemo puno naučiti jedni od drugih'

Dogovorili smo da barem dva puta godišnje imamo ovakve sastanke, da upoznamo jedni druge s projektima i da ukazujemo na primjere dobre prakse koji jesu na našem području - rekao je župan Kolar


NJ/E Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, posjetila je danas župana Željka Kolara, a prijmu u županovom uredu prisustvovao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Na susretu se razgovaralo o raznim pitanjima suradnje Krapinsko – zagorske županije i Slovenije.

- Što se tiče Hrvatske i Krapinsko – zagorske županije, koja je naš najznačajniji trgovački partner, složili smo se da imamo odlične odnose. Imamo puno zajedničkih projekata u prekograničnoj suradnji, što Krapinsko – zagorska županija s općinama s druge strane Sutle, što naše općine i gradovi. Razgovarali smo o slovenskim tvrtkama koje rade na području naše županije, koje ja mogu pohvaliti, to su tvrtke koje stalno ulažu u širenje proizvodnje, zapošljavaju nove ljude, a isto tako sam NJ/E Knez upoznao s projektima koji se momentalno rade na području KZŽ, i koje planiramo u slijedećem razdoblju. Dogovorili smo da barem dva puta godišnje imamo ovakve sastanke, da upoznamo jedni druge s projektima i da ukazujemo na primjere dobre prakse koji jesu na našem području, s obzirom da se ljudi uz granicu jako dobro razumiju i surađuju. Imamo malih šumova u komunikaciji između Zagreba i Ljubljane, ali to ne opterećuje ovdje naše odnose i na takvim dobrosusjedskim odnosnima želimo graditi buduću suradnju – istaknuo je župan Kolar.

S njime se složila i NJ/E Smiljana Knez, istaknuvši: - Možemo puno naučiti jedni od drugih. Krapinsko – zagorska županija je među onima koje zaista dobro surađuju sa slovenskim gradovima i općinama i danas su mi bile prezentirane pozitivne priče koje bi se morale više čuti i u glavnom gradu. Dobro je da se na županijskoj i gradskoj razini traže mogućnosti suradnje, koja ima još puno potencijala – istaknula je Knez.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da, iako Krapina nije direktno na granici, godinama gaji odličnu suradnju s općinama i društvima iz Slovenije. – Mogu to reći kao bivši predsjednik DVD – a Krapina, imamo pobratimska društva u Ptuju, Mariboru, Kozju, priprema se i s Metlikom, a na razini gradova smo potpisali sporazum o suradnji s Cerknom i prije nekoliko dana s Postojnom. Tražimo ono što nas spaja, a ne razdvaja. Posebno nas zanimaju projekti prekogranične suradnje – istaknuo je Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook