Prethodni članak
Sljedeći članak

Vaše vijesti: Gornjostubički osnovci u međunarodnom projektu

Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica od ove školske godine sudjeluje u međunarodnom Comenius projektu pod nazivom Sporture – a great and healty adventure.



Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica od ove školske godine sudjeluje u međunarodnom Comenius projektu pod nazivom Sporture – a great and healty adventure.

Projektu Sporture osnovna je namjena oživjeti tradicijske igre kao sredstvo međusobne interkulturalne komunikacije. Zatim poticati zdrave navike: boravak u prirodi, zdrava prehrana, razvijati kulturnu osviještenost učenika i senzibilizirati ih za susrete s drugim kulturama i običajima te za upoznavanje vlastitih, razvijati smisao za inicijativu i poduzetništvo, komunicirati na stranom jeziku i upoznati razlike u obrazovnim sistemima zemalja partnera.

Malim Gornjostubičancima partneri su učenici i učitelji iz škola: Opća srednja škola Mavikent Durali Yazici Ortaokulu iz Antalye u Turskoj, Opća srednja škola IES Sierra Luna iz Los Barrios, Cadiz u Španjolskoj, Osnovna šola Križevci pri Ljutomeru u Sloveniji, Opća srednja škola RSG Wiringherlant iz Wieringerwerfa u Nizozemskoj, Opća srednja škola Österreichischer Austauschdienst iz Beča u Austriji, Opća srednja škola Publiczne Gimnazjum w Boratynie iz grada Chłopice u Poljskoj. Zbog razlika u obrazovnim sustavima partneri su u srednjim školama, a zapravo se radi o učenicima istog uzrasta od 11 do 14 godina.

U dogovoru s njima učenici OŠ Matije Gupca provodit će aktivnosti koje su osmišljene kako bi se ostvarili osnovni ciljevi projekta u svakoj školi posebno. Na međusobnim susretima razmjenjivat će iskustva i primjere uspješnih aktivnosti te pratiti tijek ostvarivanja projektnih ciljeva.

Dodatni poticaj učenju stranih jezika je činjenica da službeni jezik projekta engleski, a isto tako poticat će se učenike na korištenje ICT u međusobnoj komunikaciji na daljinu.

Istraživanje i otkrivanje tradicijskih igara kao kreativna metoda kojom će uvježbavati svoje organizacijske sposobnosti pomoći će učenicima da razviju samopouzdanje i osvijeste vrijednost tradicije svoga kraja. Boravak u prirodi i uvježbavanje tih igara pridonijet će također njihovom zdravom razvoju.

Cilj je oživjeti igre, naučiti druge da se igraju, upoznati igre iz drugih kultura, upoznati nove krajeve i steći nove prijatelje – bez skupocjenih pomagala, koristeći prirodne materijale.

Prvi susret Sporture timova

U Križevcima kod Ljutomera u Sloveniji od 7. do 11.10.2013. okupili su se učenici i učitelji iz sedam europskih zemalja koliko ih sudjeluje u Comenius Sporture programu. Učenici su bili smješteni u obiteljima svojih slovenskih suradnika u projektu.

Ovom prilikom, za prvi susret, trebali smo se i međusobno upoznati tako da je svaki tim pripremio prezentaciju o svojoj zemlji, školi i barem jednoj tradicionalnoj igri. Radni jezik je bio engleski. Gornjostubičku školu predstavljale su učenice Martina Hegol iz 8.a i Lucija Drempetić iz 8.b te učiteljice Ines Krušelj-Vidas, koordinatorica projekta i Božena Lacković, učiteljica likovne kulture.

Već prilikom prezentacije djevojke su osvojile publiku svojim šarmom i opuštenošću te izvrsnim znanjem engleskog jezika. Zahvaljujući njihovoj otvorenosti lijepo su se slagale sa svim sudionicima susreta tijekom cijelog tjedna za koji su se domaćini uistinu pobrinuli da bude ispunjen.

Priredili su sportski dan na kojem su se učile slovenske tradicionalne igre, tehnički dan kada su se učenici okušali u starim zanatima (kovali su čavle, izrađivali keramičke posude, filcali vunu i oblikovali kukuruznu komušinu), bili na izletima u okolici Križevaca – posjetili mlin na Muri, glasoviti vinorodni kraj Jeruzalem, Postojnsku jamu i Ljubljanu, bili na promociji filma Zemlja pleše koji su snimili učenici OŠ Križevci. Učitelji su intenzivno dogovarali detalje budućih susreta i zadatke projekta. Tjedan je prošao prebrzo. Ostalo je mnoštvo fotografija za uspomenu i kontakti s prijateljima iz Slovenije, Austrije Španjolske, Nizozemske, Poljske i Turske.

Sljedeći susret bit će u Beču u Austriji već u prosincu. Do tada ima puno zadataka koji se trebaju izvršiti u OŠ Matije Gupca, ali će ga svi veseljem obaviti i susresti nove prijatelje. Budući da projekt traje dvije godine, gosti će u Gornju Stubicu doći u ožujku 2015.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook