Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz 15 milijuna kuna Zagorcima bolja zdravstvena zaštita

U Zaboku su prigodnom svečanošću otvoreni novi, suvremeno opremljeni prostori zagorskog Zavoda za javno zdravstvo.


Prostor na Zivtovom trgu ukupne je površine 1250 četvornih metara, a u njemu su već opremljeni i djeluju Odjel za socijalnu medicinu i javno zdravstvo, Centar za prevenciju ovisnosti, po jedan tim Odjela za školsku medicinu te Higijensko - epidemiološki odjel na oko 450 četvornih metara.

Uz ovaj već useljeni prostor, u idućim mjesecima uselit će se i ostale djelatnosti, a to su Odjel za mikrobiologiju te Odjel za zdravstvenu ekologiju. Vrijednost investicije je 15 milijuna kuna, od čega se 8,3 milijuna kuna odnosi na novac iz decentraliziranih funkcija, a ostatak su vlastita sredstva.

Zagorski Zavod za javno zdravstvo inače osnovan je 1996. godine izdvajanjem higijensko - epidemiološke djelatnosti iz Doma zdravlja i mikrobiološke djelatnosti iz Opće bolnice Zabok. Zavod je djelovao kroz tri ispostave koje su se nalazile u Zlataru gdje je bilo i sjedište te u Krapini i Zaboku. Sve ove godine na svim tim lokacijama bili su podstanari u prostorima Doma zdravlja.

Zavidni rezultati

- U Zagorju su u zadnjih nekoliko godina ostvareni zavidni rezultati, naročito sudjelovanjem u projektu "Zdrave županije". Uloga našeg Zavoda na tržištu je velika i pokazuje trend rasta. Preseljenje naših laboratorija u drugoj fazi uvelike će doprinijeti dostupnosti zdravstvene zaštite - rekao je ravnatelj zagorskog Zavoda Tomislav Jadan.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je kako otvorenje novih prostora ima veliku vrijednost za sve korisnike usluga u Zagorju, a da su se u tome posebno angažirali i lokalni dužnosnici. Zagorska županica Sonja Borovčak koja je i sama bila dugogodišnja djelatnica Zavoda kao statističarka, istakla je pak kako je zadovoljna činjenicom da skoro sve ustanove u Zagorju rade bez gubitaka, da je u zagorskom zdravstvu zaposleno oko dvije tisuća radnika i u budućnosti postoje velike perspektive u razvoju zdravstvenog turizma.

Nova radna mjesta

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek nadovezao se pak kako otvorenje ovog zdravstvenog Zavoda znači i veći broj dolazaka ljudi u Zabok koji će tu kupovati i trošiti i tako otvarati i nova radna mjesta u drugim djelatnostima. Uz otvorenje novih prostora postavljena je i izložba dječjih radova nastala na projektu "Edukacijom do zdravlja zubi".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook