Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uspješno povlačimo novac iz EU fondova, u godinu dana povukli smo 4,6 milijuna kuna'

Grad Pregrada sutra, na Bijelu nedjelju, slavi svoj Dan, a tim povodom smo o projektima i planovima razgovarali s gradonačelnikom Markom Vešligajem


Gradonačelnik Marko Vešligaj u intervjuu za Zagorski list osvrnuo se na najvažnije projekte i investicije koji su odrađene u proteklih godinu dana, projekte čija je priprema u tijeku, ali i probleme te izazove koji su pred Gradom Pregradom

ZL: Koji projekti/investicije su realizirani na području grada Pregrade u proteklih godinu dana?

VEŠLIGAJ:U prošloj je godini ukupno asfaltirano novih 3,466 km nerazvrstanih cesta na području svih pregradskih mjesnih odbora, izrađen je nogostup uz županijsku cestu u Ulici grofova Ratkaja, ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna te je završena izgradnja prometnice u Poslovnoj zoni. Također je završila izgradnja kućica na autobusnim stajalištima na području Bušina, Plemenšćine i Cigrovca, a radove u vrijednosti od 90 tisuća kuna sufinancirali su Krapinsko - zagorska županija i Grad Pregrada. Krajem prošle godine završili smo projekt uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture groblja Kostel koji je započeo 2016. godine. Groblje je tako ograđeno s tri strane, a izgrađen je i dio staza. Sveobuhvatni građevinski radovi na samom groblju i njegovom okolišu vrijedni su 115 tisuća kuna. Veliki problem u našoj županiji, pa tako i u Pregradi jesu klizišta, koja mogu ugroziti sigurnost građana i imovine. U srpnju prošle godine sanirano je klizište na Vinagori koje obuhvaća područje padina između vrhova Vinagore, Martiša Vesi i Vrha Vinagorskih, zatim klizište na županijskoj cesti Pregrada - Desinić u Vrhima Vinagorskim gdje je sanirano 230 metara cesta te je izgrađen potporni zid, a završena je i sanacija klizišta kod crkve na Vinagori. U jesen su započeli radovi na sanaciji još jednog klizišta, i to na području Pregrada Vrha. Grad je uredio i prilazne stepenice prema Kostelgradu, a također je otkupljena ljekarnička zbirka Thierry, za koju smo izdvojili 50 tisuća kuna iz gradskog proračuna i još toliko uz pomoć sredstava Ministarstva kulture.

ZL: Koliko je Pregrada uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova i na koji projekt ste posebno ponosni?

VEŠLIGAJ:Moram istaknuti da je Pregrada vrlo uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova. U proteklih godinu dana ostvarili smo ukupno 4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od toga 1.486.863,35 kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta, čija izgradnja kreće početkom ljeta, 1.200.685,70 kuna za uređenje nerazvrstane ceste C1-Petrovina-Menjački koja povezuje dva najveća naselja na području Pregrade: Pregrada Vrhe i Cigrovec, a nedavno smo dobili 1.960.257,09 kuna za projekt energetske obnove Upravne zgrade i zgrade Društvenog doma, u kojoj borave naše udruge. Ova zadnja sredstva ujedno su i najveća. Također imamo još četiri prijave na EU fondove ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna za koje čekamo rezultate natječaja.

ZL: Građevinska dozvola za izgradnju eko – bazena je stigla, kakvi su daljnji planovi?

VEŠLIGAJ: U planu je prijava projekta za dodjelu bespovratnih sredstava, čekamo otvaranje natječaja.

ZL: Najavili ste i nova ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

VEŠLIGAJ:U ovoj je godini proračunom osigurano 1,2 milijuna kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u mjesnim odborima, odnosno asfaltirat će se 300 metara makadamske ceste na području devet pregradskih mjesnih odbora, a u proračunu su osigurana sredstva od 10 tisuća kuna po svakom mjesnom odboru za male komunalne akcije koje bi obuhvatile nabavu oglasnih ploča, prometna ogledala, prometnu signalizaciju, uređenje zelenih otoka i ostalo. Prijavljen je projekt izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni koji uključuje izgradnju nogostupa, rasvjete i zelenog pojasa te projekt izgradnje šumske ceste Sopot - Vinagora duljine 2.289,7 metara, za koje čekamo rezultate. Objavljena je javna nabava za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, a kreće se i u javnu nabavu za izgradnju ceste C1- Petrovina – Menjački. Također, dio komunalne infrastrukture 21. stoljeća je i širokopojasni Internet. Bez njega nema razvoja i ostanka ljudi u manjim sredinama. Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture u provedbi je tijekom cijele 2017. godine. Kao nositelju projekta, Gradu Pregradi povjerena je provedba postupaka javnih nabava savjetodavnih usluga izrade Studije izvedivosti Projekta, pružanje potpore svim potpisnicima Sporazuma u provedbi javne rasprave te izrade nacrta i konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture na području provedbe projekta. Kao sljedeći koraci u vezi realizacije projekta navedeni su odabir investicijskog modela, izrada konačne verzije PRŠI, potvrda konačne verzije u HAKOM-u, odabir voditelja projekta, pokretanje javnih nabava odabira operatora, potvrda projekta od strane predstavničkog tijela JLS i prijava projekta na natječaj.

ZL: Jeste li zadovoljni punjenjem gradskog proračuna?

VEŠLIGAJ:Gradski proračun se zadovoljavajuće puni, a izmjenama Zakona o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave došlo je do značajnog povećavanja proračunskih sredstava.

ZL: Zalagali ste se oko vraćanje Hitne u Pregradu, što je naposljetku i izboreno, što je s vraćanjem Porezne uprave?

VEŠLIGAJ:Grad Pregrada zajedno s općinama Desinić i Hum na Sutli 10. listopada prošle godine uputio je dopis ministru financija, dr. sc. Zdravku Mariću i ravnatelju Porezne uprave, Zdravku Zrinušiću, dipl.oec., u vezi reorganizacije Porezne uprave u Gradu Pregradi. U dopisu smo tražili ponovno razmatranje nove reorganizacije Porezne uprave na temelju uvažavanja gospodarskih, teritorijalnih, prometnih i povijesnih aspekata, odnosno tražili smo da se u Pregradi ponovno ustroji Ispostava Porezne uprave jer su poduzetništvo i obrtništvo Krapinsko-zagorske županije najrazvijeniji upravo na području koje pokriva Ispostava Porezne uprave u Pregradi. Primili smo odgovor ravnatelja Porezne uprave kojim se naš zahtjev zasad odbija, zbog smanjenja broja predmeta. No, zbog uspostave elektroničkog oblika broj predmeta smanjen je i u drugim gradovima, pa se svejedno tamo ustrojene Ispostave Porezne uprave. Na našem području svjedočimo dobrim gospodarskim pokazateljima, rastu investicija i zaposlenosti stoga smatram da u Pregradi trebamo imati potpunu uslugu. Zalagat ćemo se i dalje i vršiti pritisak da se u Pregradi ustroji Ispostava Porezne uprave kroz sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Država čini veliku pogrešku kada ukida institucije u manjim sredinama i uvijek ću dići glas protiv toga.

ZL: Zimska službe ove je zime imalo izuzetno velike troškove, a nakon svega su otvorena i nova klizišta, ugroženi stambeni objekti. Kako se Grad nosi sa time i na koji način to rješavati?

VEŠLIGAJ:Nažalost, obilni snijeg koji je ove godine zahvatio cijelu Hrvatsku uzrokovao je velike materijalne štete i troškove brojnim gradovima i općinama. Ni Pregradu nisu zaobišle snježne padaline pa su ekipe zimske službe bile danonoćno u punom pogonu. Troškovi zimske službe premašeni su, a jedina mogućnost barem dijela nadoknade tih troškova može doći iz državnog proračuna. Potom je topljenje snijega uzrokovalo pojavu tridesetak klizišta na području Pregrade koja ugrožavaju sigurnost građana i njihove imovine. Najkritičnije je na Vinagori, gdje je klizište već srušilo jedan stambeni objekt, a prijeti i opasnost od urušavanja drugog. Pojava ovako velikog broja klizišta ogromno je opterećenje za gradski proračun i planirana sredstva za tu namjenu neće biti ni približno dovoljna da se sanira nastalo stanje. Prema prvim procjenama šteta iznosi više od 10 milijuna kuna, stoga smo uputili zahtjev za financijsku pomoć Županiji, ali i Vladi Republike Hrvatske, od koje očekujem jednak tretman kao za klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, a kako bi naši mještani ponovno mogli biti sigurni.




 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook