Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspješna tvrtka iz Zagorja počinje s proizvodnjom smrznutih zagorskih štrukli

Direktor Zoran Horvat, koji uz pomoć supruge Maje i dviju kćeri, Ivone i Ivane Horvat, vodi ovu obiteljsku tvrtku, nerado govori za medije, a još nevoljkije staje pred kamere i fotoaparate. Ipak, u razgovoru za Zagorski list otkrio je kako je uopće jednom Zagorcu palo na pamet napraviti tvornicu u kojoj će pakirati 'morske proizvode', a u koju je, kako nam je rekao, od 1993. godine do danas investirano blizu 200 milijuna kuna

  • Zoran Horvat s kćerima Ivonom i Ivanom

    Zoran Horvat s kćerima Ivonom i Ivanom


Tvrtka ZMH HORVAT d.o.o. iz Konjščine, u vlasništvu supružnika Zorana i Maje Horvat, po mnogočemu je jedna od najuspješnijih tvrtki u Krapinsko - zagorskoj županiji, ali i čitavoj Hrvatskoj, o čemu svjedoče i brojna priznanja kao i nagrade, koje su primili tijekom svog 25-godišnjeg postojanja i poslovanja. O koliko uspješnoj tvrtci se radi dodatno svjedoče i javno objavljeni podaci FINA-e, prema kojima je samo tijekom 2017. godine ta tvrtka ostvarila više od 127 milijuna kuna poslovnih prihoda i više od 22 milijuna kuna neto dobiti. Ono što je pomalo neuobičajeno za jednu tvrtku iz Hrvatskog zagorja je to da je njihov osnovni posao proizvodnja, prerada i distribucija smrznutih lignji, riba i drugih morskih plodova, no s godinama su svoj asortiman proširili i na smrznuto povrće
te njoke koje sami proizvode u vlastitim pogonima.

Impozantne investicije

O uspjesima i stalnim investicijama tvrtke ZMH HORVAT već smo u nekoliko navrata prigodno pisali, no, samozatajni i skromni direktor i 'glava tvrtke' Zoran Horvat, koji uz pomoć supruge Maje i dviju kćeri, Ivone i Ivane Horvat, vodi ovu obiteljsku tvrtku, nerado govori za medije, a još nevoljkije staje pred kamere i fotoaparate. Ipak, u razgovoru za Zagorski list otkrio je kako je uopće jednom Zagorcu palo na pamet napraviti tvornicu u kojoj će pakirati 'morske proizvode', a u koju je, kako nam je rekao, od 1993. godine do danas investirano blizu 200 milijuna kuna.

Od bojišta do 'Frozya'

- Evo, da vam kažem sasvim iskreno, ideja se rodila 1991. godine na bojištu. Razmišljao sam o svemu i došao na ideju da u Konjščini otvorim ribarnicu, koju smo otvorili 1992. godine. No, ta ribarnica nije baš funkcionirala jer je ovdje ipak premalo okruženje da bi ona mogla egzistirati. Ipak, nismo odustali, nego smo odlučili da moramo proširiti našu ponudu i tako smo 1993. počeli s postepenim širenjem - rekao je Zoran Horvat, čiji su proizvodi danas, pod već poznatim brendom 'Frozy', osim u Hrvatskoj, prisutni i na brojnim stranim tržištima, od Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Švicarske do Bugarske, Rumunjske, Srbije i Crne Gore.

Roba i radna snaga

Najprodavaniji artikli su im, kaže Horvat, lignje i razne varijante oslića, kao i sitna plava riba, a uglavnom je riječ o robi iz uvoza. - Hrvatska nema dovoljno robe, ni takvu ponudu kakva je na svjetskom tržištu. S druge strane, hrvatska ponuda je višestruko skuplja tako da je s njom gotovo nemoguće biti konkurentan na tržištu. Zbog svega toga, dakako, najvećim dijelom moramo uvoziti robu - pojasnio je Horvat, čija tvrtka danas zapošljava preko 160 radnika, većinom iz Zagorja i susjednog Prigorja. - Kao i kod svih poduzetnika i kod nas je prisutan nedostatak radne snage. Tim više što, ruku na srce, posao u dijelu naše proizvodnje, kod čišćenja i obrade ribe, baš i nije primamljiv - iskren je Zoran Horvat.

U maloj sredini

Obzirom da i nema baš puno poduzetnika koji se odlučuje graditi i stvarati ovako veliku tvrtku u manjim zagorskim sredinama, 'med bregima', tim više što je u Horvatovom slučaju riječ o tvrtci čije poslovanje zahtjeva konstantni transport sirovina i potom gotovih proizvoda, a poznata je trenutna problematika s derutnom cestom do Konjščine, Horvata smo pitali koliko mu otežava poslovanje činjenica da mu se tvrtka ne nalazi u nekoj industrijskoj zoni uz autocestu. - Da, nitko to ne prepozna. Svi gledaju svoje interese, ali to je više stvar politike, stoga se ne bih upuštao sad u nekakve analize jer nisam politički opredijeljen, niti ću biti, jer imam ovaj svoj posao i bavim se njime. No, koliko god možda bilo loše što poslujemo ovdje u Konjščini, toliko je s nekih drugih strana možda i dobro. Sve ima svojih prednosti i nedostataka. Najveći problem nam je s distribucijom jer nemamo ceste, mada svi govore da smo odlično prometno povezani - kaže Horvat.

Novi proizvodi

Unatoč svojevrsnom pesimističkom trendu u društvu, koji je već duže vrijeme prisutan posebno u poslovnom svijetu, Horvat kaže kako je on optimist, zbog čega i dalje 'kuje' planove za povećanje svog proizvodnog asortimana. - Imamo puno ideja i razvijamo puno novih proizvoda koje ćemo pokušati izbaciti na tržište u kratkom vremenu. Ono što je već gotovo, odnosno pri samom kraju i s čime krećemo uskoro, su smrznuti zagorski štrukli, knedle s raznim punjenima i vegeburgeri, a ostale novitete još pripremamo - najavio je direktor tvrtke ZMH HORVAT, koja već sad iz svog proizvodnog pogona distribuira stotinjak različitih vlastitih proizvoda, a sudeći po njegovom entuzijazmu, ali i kćerima koje su potpuno posvećene ovom obiteljskom poslu, taj broj, odnosno njihova ponuda, sasvim izvjesno će i dalje rasti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook