Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro staklene kapi iz nove peći

U tvornici stakla Vetropack Straža simboličnim je «zabijanjem klina» označen kraj gradnje staklene peći 61.


U tvornici stakla Vetropack Straža simboličnim je «zabijanjem klina» označen kraj gradnje staklene peći 61. Riječ je o posljednjoj šamotnoj cigli koja je ugrađena u njen svod. Budući se radi o novoj peći u kojoj će se taliti obojeno staklo i proizvoditi boce namijenjene uglavnom proizvođačima piva, ovom ceremonijalu su nazočili kupci iz najvećih pivovara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Slavlje su uveličali državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Nikola Ružinski, županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak i pomoćnik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček.

Nakon što su se izredali simboličnim zabijanjem klina na visokom portalu na svodu peći, generalni direktor Vetropack Straže Dragutin Špiljak darovao im je čekiće, a onda se obratio nazočnima.

- Izgradnjom ove peći zaokružujemo još jednu epohu našeg razvoja. Namijenjena je taljenju obojenog stakla i proizvodnji boca za pivo i vino. Kao svaka investicija za nas znači korak dalje u zaštiti okoliša, nova će peć, građena prema najsuvremenijoj tehnologiji, osigurati višu kvalitetu proizvoda, smanjenje potrošnje energije u procesu taljenja stakla, manje emisije otpadnih plinova i poboljšanje uvjeta rada. Dva dana prije roka, umjesto 14 svibnja, 12.svibnja ćemo pokrenuti proizvodnju, što znači 1,5 milijun boca više u našoj proizvodnji. Godišnje ćemo sa sve tri peći proizvoditi 2,5 milijarde jedinica, što je, slikovito rečeno, kompozicija šlepera natovarena ovom količinom naših proizvoda, dug od Zagreba do Beograda - istakao je Dragutin Špiljak.

Državni tajnik Nikola Ružinski je pohvalio kolektiv za napore koji čine u zaštiti okoliša.

- U našem Ministarstvu zaštite okoliša cijenimo trud ove tvrtke koja zbrinjava ogromne količine staklenog otpada i zaslužna je što taj otpad nije završio u okolišu, već se kao sirovina vraća u preradu. Izgradnja nove peći koja troši tri puta manje energije, a više proizvodi, doprinosi održivom razvoju – pohvalio ih je.

Remont u dva mjeseca

Remont peći 61 započeo je sredinom veljače rušenjem stare peći. Ovaj je projekt okupio najbolje stručnjake Vetropack Straže, cijele Vetropack grupe te projektanta izvođača - njemačku tvrtku Horn. U stotinjak dana tvornica je pretvorena u veliko gradilište, na kojem je, uz naše stručnjake, radilo preko 200 vanjskih izvođača. Kako su sve faze projekta ovisile terminski jedna o drugoj, a istovremeno se izvodilo više aktivnosti, bilo je potrebno mnogo umješnosti, preciznosti i iskustva da bi se svi radovi sinkronizirali i izveli na pravi način i u zadanom roku.

Nakon «zabijanja klina» slijedi zagrijavanje peći, punjenje sirovinom, uhodavanje strojeva, a prva će staklena kap iz peći 61 «kanuti» 12. svibnja. Vetropack Straža će od tada opet raditi punim kapacitetom, s 3 peći i 11 proizvodnih linija. Dnevna proizvodnja penje se naoko 800 tona ambalažnog stakla, što čini preko 3 milijuna staklenih boca dnevno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook