Prethodni članak
Sljedeći članak

Uredit će se sva četiri zlatarska groblja

S radovima se kreće uskoro


U Gradu Zlataru pri kraju je natječaj koji obuhvaća uređivanje sva četiri zlatarska groblja, u Zlataru, Martinščini, Belcu i Donjoj Batini. U projektnom zadatku Grad je zatražio uređenje staza na grobljima, postavljanje odnosno uređenje urbane opreme i sadnju zelenog bilja.

Otkup zemljišta

– Troškovi će vjerojatno biti dosta veliki, pa će se projekt provoditi po fazama, a ćemo moći započeti nakon provedbe natječaja. U Martinščini i Belcu u planu je otkup zemljišta, koji smo imali u ovom proračunu, ali smo čekali vezano za sredstva EU i natječaje, radi sufinanciranja, jer smo morali vidjeti koliko će nam sredstava ostati do kraja godine. Zato smo tek sada krenuli na same projekte, jer se nismo htjeli zaletjeti zbog financijskih sredstava, da ne bi došli u probleme – pojašnjava gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Kada će projekt biti napravljen, u proračunu će se uplanirati i otkup za dio zemljišta u Belcu i dio u Martinščini. – Time bismo dobili prostor u Belcu ispred mrtvačnice koji bi se uredio, kao i parkiralište, a planirano je i parkiralište u Martinščini. Također, na grobljima je projektom obuhvaćeno i uređenje javne rasvjete – ističe gradonačelnica Auguštan - Pentek.

Evidencija grobnih mjesta

Već nekoliko godina Grad Zlatar sređuje evidenciju grobnih mjesta na svojim grobljima, jer postoje brojna mjesta za koja vlasnici nisu poznati, pa niti ne plaćaju grobnu naknadu. Grobna mjesta za koja Grad nema podatke duži niz godina, smatraju se napuštenim te se mogu dati na korištenje drugim osobama, sukladno Zakonu o grobljima. – Situacija se nešto popravila, no još postoji dosta veliki dug građana, pa sređujemo te probleme – rekla je gradonačelnica.
Jedan od načina na koji Grad može doći do podataka jest da uoči blagdana Svih svetih, kada ljudi posjećuju grobove svojih najbližih, Grad postavi na grobna mjesta obavijesti vlasnicima da se jave u Jedinstveni upravni odjel Grada Zlatara kako bi se evidentirao vlasnik i utvrdilo točno stanje. – To je bila praksa i prijašnjih godina i stanje se popravilo, pa apeliramo građane da na to obrate pažnju i jave nam se u Grad ako nađu obavijest na grobnom mjestu – poziva gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook