Prethodni članak
Sljedeći članak

UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE: Svakom učeniku koji upiše deficitarno zanimanje, naša Županija daje stipendiju!

Željene programe obrazovanja učenici prijavljuju elektroničkim putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole


 Prijave učenika za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. u sustav Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) započele su još 27. svibnja, za što je ove godine predviđeno ukupno 47.491 mjesto u 2218 razrednih odjela. Od toga je slobodno 1.410 upisnih mjesta u 67 razrednih odjela za osmaše na području Krapinsko – zagorske županije. Budući srednjoškolci obrazovne programe moći će birati od ove srijede, 26. lipnja do srijede, 10. srpnja 2019. godine. Objava konačnih ljestvica poretka bit će poznata 13. srpnja, objava slobodnih mjesta za jesenski rok  bit će 12. kolovoza, a jesenski rok počinje 21. kolovoza.

Godinama popularni medicinski programi

Željene programe obrazovanja učenici prijavljuju elektroničkim putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISPuSŠ, www.upisi.hr), a na temelju natječaja za upis koji se objavljuje na mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednje škole i osnivača. Kod prijave potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi, nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na koji kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Nakon uspješne prijave u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. U slučaju nepravilnosti u podacima (adresa, ime roditelja, ocjene iz prijašnjih razreda) potrebno se javiti svom razredniku", napominju u NISpuSŠ-u. Na području Krapinsko – zagorske županije učenici mogu birati između ovih srednjih škola: SŠ Zabok, SŠ Zlatar, SŠ Bedekovčina, SŠ Krapina, SŠ Konjščina, SŠ Oroslavje, SŠ Pregrada, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, A.G. Matoša Zabok  i Glazbene škole Pregrada. Godinama su u našoj županiji bili popularni gimnazijski i medicinski programi, no posljednjih godina puno se ulaže u promociju deficitarnih zanimanja, ponajviše obrtnička i zanatska zanimanja.

 Novi obrazovni programi

Dodajmo i kako učenici od ove školske godine mogu birati i nove obrazovne programe i to za  autolakirera u SŠ Krapina, soboslikara – ličilaca u SŠ Bedekovčina i elektroinstalatera u SŠ Konjščina

Prema preporuci Obrtničke komore KZŽ, deficitarni srednjoškolski obrazovni programi za školsku god. 2019/2020. su: autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja za klimatizaciju, vodoinstalater, strojobravar, keramičar, dok je Krapinsko-zagorska županija još predložila i programe stolar, konobar i kuhar.

U skladu s važećim županijskim Pravilnikom o stipendiranju učenika srednjih škola i redovitih studenata (svaki učenik koji u šk. god. 2019/2020. upiše taj obrazovni program, nakon raspisivanja županijskog natječaja za dodjelu stipendija, po dostavi potvrde o upisu, ostvaruje pravo na stipendiju. SŠ Bedekovčina nudi školovanje među tri obrazovna područja i to u graditeljstvu, zdravstvu i poljoprivredi. U programu graditeljstva najviše mjesta ima za soboslikare i keramičare po upisnih 20 mjesta, u zdravstvu najviše mjesta ima za medicinske sestre opće njege, 24 mjesta, a u poljoprivredi upisuju 24 agrotehničara.  SŠ Krapina nudi gimnazijske programe i strukovna zanimanja. Za opću gimnaziju imaju 22 mjesta, a za jezičnu i prirodoslovno - matematičku gimnaziju po 20 upisnih mjesta. Najviše upisnih mjesta, njih 40 otvoreno je za CNC operatere te po 24 upisna mjesta za tehničare za računalstvo i tehničare za mehatroniku.  SŠ Zabok upisuje 44 ekonomista, 22 komercijalista, 20 prodavača, po 22 hotelijersko – turistička tehničara i hotelijersko – turistička komercijalista te po 30 kuhara i konobara. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook