Prethodni članak
Sljedeći članak

Upisano prvih 15 učenika u novu glazbenu školu u Gornjoj Stubici

Učenici će, osim solfeđa, učiti gitaru, tamburu i klavir, programe koji su odobreni od ministarstva


Ove jeseni u Gornjoj Stubici u školske će klupe sjesti učenici prvog razreda Osnovne glazbene škole u OŠ Matije Gupca. Nakon održane audicije, u prvi je razred upisano 15 učenika, koliko je od Ministarstva obrazovanja odobreno za jedno razredno odjeljenje.

Dugačka glazbena tradicija

Ideja o osnivanju glazbene škole u Gornjoj Stubici razvila se još 2014. godine, i to na inicijativu roditelja te puhačkog i tamburaškog orkestra. Nakon toga, školski je odbor donio odluku o pokretanju glazbene škole, odobrenje je stiglo i od Krapinsko – zagorske županije te je poslan zahtjev prema ministarstvu. Pozitivan je odgovor stigao ove godine.

– Glazbena tradicija u Gornjoj Stubici zaista je jako dugačka, puno je bilo zainteresiran za glazbenu školu, roditelji su trošili puno novaca i vremena da bi uključili svoju djecu u glazbene škole u drugim mjestima. Bila je to prilika da pošaljemo prijedlog prema ministarstvu i, evo, na jesen kreće prvi razred – rekla nam je ravnateljica OŠ Matije Gupca Sanja Knezić. Iako je anketu o osnivanju glazbene škole ispunilo 94 roditelja, na audiciju je stiglo samo 17 kandidata, od kojih je 15 upisano, kolika je kvota. Oni će, osim solfeđa, učiti gitaru, tamburu i klavir, programe koji su odobreni od ministarstva.

– Očekivali smo i veći odaziv, obzirom da se puno djece interesiralo za učenje sviranja nekog instrumenta. Već sad ih je puno uključeno ili u puhački orkestar ili u tamburaške, no djeca su zainteresirana i aktivna u glazbi, to je tako u Gornjoj Stubici, a osnovna glazbena škola omogućit će im daljnji razvoj i stručnu pozadinu njihovog talenta – kaže profesorica Marina Pakelj, koja je bila dio tročlanog povjerenstva na audiciji, uz kolege koji su stigli iz bistričke glazbene škole. Prof. Pakelj i sada provodi nastavu glazbene kulture u školi te će voditi novu glazbenu školu i predavati solfeđo i tamburu.

Mogućnosti za sve

Do jeseni je potrebno zaposliti i stručni kadar, što, kaže ravnateljica, ne bi trebao biti problem. Iako škola već sada posjeduje dva klavira i dvije gitare te tambure i opremljeni glazbeni kabinet, potrebno je nabaviti dodatne instrumente, u čemu će pomoći Krapinsko – zagorska županija i Općina Gornja Stubica, stoga je ravnateljica Knezić posebno istaknula kako na angažmanu oko osnivanja glazbene škole zahvaljuje Krapinsko – zagorskoj županiji i gornjostubičkom načelniku Jasminu Krizmaniću.

– Raduje me činjenica da smo ovom školom otvorili mogućnost za sve što se tiče glazbene naobrazbe, bez obzira na socijalni status. Naime, nisu svi roditelji imali financijskih mogućnosti voziti svoju djecu u glazbene škole u druga mjesta, tako da će sada tu mogućnost imati svi i do izražaja će doći isključivo glazbeni talent djece u Gornjoj Stubici, koji je već tradicionalno prisutan preko mnogih glazbenih aktivnosti u kojima sudjeluju, a mnogi i završavaju muzičke akademije – rekao je načelnik Krizmanić te je zahvalio školi što se potrudila u pripremi ove inicijative, kao i nadležnom ministarstvu i Vladi što su prepoznali potrebu ostvarivanja ovog projekta. Rekao je i kako će anketa koju su ispunili roditelji, o interesu djece za glazbenim školovanjem, biti podloga za zahtjeve prema ministarstvu za odobravanjem dodatnih programa za druge instrumente i veću upisnu kvotu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook