Prethodni članak
Sljedeći članak

Umrla je legendarna dubrovačka glumica


U protekli petak, 5. travnja 2024. godine, u svojoj 90. godini života napustila nas je dubrovačka glumica Desa Begović Mrkušić. Pamtit će se kao jedna od najpoznatijih glumica Kazališta Marina Držića te je uz Milku Podrug ostavila veliki trag na kazališnoj sceni. Starija generacija Dubrovčana pamtit će je po kultnoj emisiji ‘Na posjedu u kundurica‘ koja se emitirala na Radio Dubrovniku te knjigom Dubrovačke kundurice, a na osnovu čega je nastala predstava Mara i Kata koja se izvodila u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara, piše Jutarnji list.

Emisija ‘Na posjedu kod kundurica‘ pokrenuta je na Radio Dubrovniku početkom šezdesetih godina. Originalne ‘kundurice‘ bile su upravo Desa Begović Mrkušić i Žuža Egreny u ulogama Kate i Mare koje je povremeno posjećivao Dundo Pero u izvedbi Renca Perca, a nakon njega i Toma Šuljka. Taj je slavni trojac u formi tipične dubrovačke ćakulete komentirao sva recentna događanja u Dubrovniku, otkrivajući mentalitet njegovih stanovnika i gorko-slatke priče vezane uz tadašnju dubrovačku suvremenost.

U privatnom životu bila je supruga pokojnog gospara Pera Mrkušića s kojim ima kćer Macu, a zajedno su djelovali kao kazališna obitelj. Ispraćaj Dese Begović Mrkušić bit će u srijedu u 12:30 sati na zagrebačkom Mirogoju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook