Prethodni članak
Sljedeći članak

''Umjesto da se saniraju, po cestama dobivamo male zagorske brege''

Građani se žale na nestručno saniranje cesta u Donjoj Stubici


Nakon što su Hrvatske željeznice još sredinom svibnja izvršile radove na sanaciji pružnog prijelaza u Matenačkoj ulici u Donjoj Stubici, nezadovoljstvo onih koji žive u Matencima ili svakodnevno koriste tu cestu koja spaja Donju Stubicu s Bedekovčinom ne prestaje. Izvedenim radovima samo je pogoršano dosadašnje stanje, kažu mnogi, odnosno dodatno je izdignut dio ceste na pružnom prijelazu, što otežava i ugrožava sigurno prometovanje, osobito za kamione.

Loša sanacija u više navrata
Sanacija je napravljena suprotno pravilima struke te nije postignuta svrha, odnosno laki prolaz tim dijelom ceste, gdje su dosada, niz godina od zadnje rekonstrukcije pruge, kao i ponovnog dodatnog popravljanja – izdizanja dijela ceste oko pruge, gotovo redovito zapinjali veći kamioni sa i bez prikolica o izdignute tračnice. Sada ponovno nije poštovano pravilo da se sa svake strane sredine osi tračnica cesta na dužini 3 metra podigne na razinu pruge, a potom se padom do 5% spušta cesta prema ostalom dijelu kolničkog zastora same ceste – rekao nam je Zvonko Vlahović, predstavnik podružnice Hrvatske udruge zaštite potrošača za Krapinsko – zagorsku županiju, a koji ujedno i živi u Matencima pa je itekako upoznat s problemom o kojem su mu se požalili brojni sumještani. Vlahović je istaknuo i kako nakon izvršenih radova nisu na vrijeme maknuti postavljeni znakovi obilaska, o čemu je bila obaviještena i policija te kako je za radnicima ostao nered, jer je dio viška asfalta ostavljen uz prometnicu, kao i u nizu sličnih primjera prije.

– Umjesto da se saniraju ceste, po našim cestama, zbog nepristupanja važećim pravilnicima, umjesto postojećih rupa nakon tzv. sanacija dobivamo male zagorske brege na gotovo svim dionicama gdje se vrše popravci nastalih udarnih i drugih rupa. Riječ je tu i o sanacijama u Topličkoj cesti početkom srpnja, gdje je i nadzorni inženjer u svom obraloženju naveo kako sanacija nije napravljena sukladno pravilima struke – rekao je Vlahović, dodavši kako je u više navrata o svemu ovome obavještavao i alarmirao i u Gradu Donja Stubica, Županijskoj upravi za ceste KZŽ, Hrvatskim cestama, ali i inspekcijama.

Novo rješenje za Matenačku
U svibnju su nas iz Hrvatskih željeznice obavijestili kako su izvedeni radovi na sanaciji željezničko - cestovnog prijelaza „Matenička“ na pruzi Hum-Lug – Gornja Stubica. ''Tom su prigodom izmijenjene glavne tračnice, tračnice vodilice i kolosiječni pribor, nadopunjen je kameni agregat te su izvedeni strojna regulacija kolosijeka u zoni željezničko - cestovnog prijelaza i asfaltiranje prijelaza. Vrijednost radova je 100 tisuća kuna'', stoji u dopisu. Sada smo ih ponovo kontaktirali te su istaknuli kako je navedeni željezničko-cestovni prijelaz saniran u okvirima tehničkih karakteristika pruge. ''Naime, zbog propusta u blizini ŽCP-a koji služi za propuštanje oborinske vode kroz trup prometnice, u ovom slučaju pruge, ista se nije mogla visinski spuštati. Također napominjemo kako je obveza HŽ Infrastrukture uređenje ceste preko pruge u dužini od tri metra od osi kolosijeka u oba smjera, dok sanacija ceste nije u nadležnosti HŽ Infrastrukture'', odgovorili su. Iz Županijske uprave za ceste KZŽ rekli su nam kako problem koji ističu građani nije rješavan ovim zahvatom, nego su nepovoljni tehnički elementi križanja Matenačke ulice i pruge rješavani izradom novog tehničkog rješenja kojim je projektirano ublažavanje prilazne i silazne rampe u zoni ŽCP-a.

''Navedenim projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i proširenje trupa kolnika županijske ceste, te je riješen pješački promet izradom pješačke staze i postavom zaštitnih mimoilaznih ograda za usmjeravanje pješaka u zoni ŽCP-a. Temeljem izrađene tehničke dokumentacije ishođena je pravomoćna građevinska dozvola dana 21.04.2018. godine, a u narednom razdoblju pristupiti će se izvođenju potrebnih radova prema novo projektiranom rješenju, čime će se trajno riješiti problem križanja Matenečke ulice i pruge. Procijenjena vrijednost projektiranih radova je 2.078.000 kn, a nabavi potrebnih radova pristupiti će se čim se osiguraju potrebna novčana sredstva za predmetni zahvat, vjerojatno u 2 faze, s mogućim početkom iduće godine'', stoji u dopisu koji potpisuje ravnatelj Željko Vincelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Baranji. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između voz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program