Prethodni članak
Sljedeći članak

Ulica 103. brigade Hrvatske vojske nosi ime na ponos i u sjećanje na više od 8000 njezinih pripadnika

Radi se o do sada neimenovanoj ulici u Krapini, za koju su nazivnu ploču zajednički otkrili gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i predsjednik Udruge veterana 103. brigade HV – a Žarko Miholić


Danas, baš na dan obilježavanja 27. obljetnice priznanja hrvatske neovisnosti, do sada neimenovana krapinska prometnica dobila je ime. Cesta koja vodi od Ulice Matije Gupca prema naselju Podgora preko Sportsko – rekreacijskog centra, nazvana je Ulicom 103. brigade Hrvatske vojske, a novu nazivnu ploču zajednički su otkrili gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i predsjednik Udruge veterana 103. brigade HV – a Žarko Miholić.

Do ovog je događaja došlo zahvaljujući prijedlogu Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske, temeljem kojeg je krapinsko Gradsko vijeće Odlukom o imenima ulica i trgova u gradu odredilo da ova ulica dobije ime prema domicilnoj brigadi. – Razmišljali smo što bi to, koje mjesto ili prometnicu u Krapini mogli imenovati, a da ne zadiremo u promjenu određenih naziva ulica, da građani ne moraju mijenjati dokumente i slično, pa nam je pala na pamet ova ideja, da se upravo ova cesta nazove Ulicom 103. brigade HV – a, gdje će svoju adresu trebati promijeniti samo Sportski centar, koji ove godine planiramo urediti. Objekti će ići u rekonstrukciju kroz energetsku obnovu, dogradit će se novi sportski tereni, tako da je ovaj događaj neki način i uvod u ono što nam ove godine slijedi u ovoj ulici. U svakom slučaju, brojni Zagorci prošli su niz brigada u Hrvatskoj vojsci, od Tigrova, Gromova, Puma i drugih, ali samo je jedna brigada imala sjedište i vojnu poštu na području naše županije i osnovana je ovdje – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Zoran Gregurović.

Predsjednik Udruge veterana 103. brigade HV – a Žarko Miholić izrazio je zahvalnost gradonačelniku Greguroviću i njegovim suradnicima te Gradskom vijeću Krapine na odluci o imenovanju ulice te istaknuo da se ovim imenovanjem odaje priznanje svim pripadnicima brigade. – 103. brigada odlikovana je za svoj ratni put i najvišim državnim odlikovanjem od strane predsjednika RH. Važno je reći da je preko 8000 Zagoraca prošlo kroz 103. brigadu i da je ona prošla veliki dio ratišta i dala značajan doprinos u stvaranju i osamostaljenju hrvatske države. Krapinsko – zagorska županija i njezini žitelji kroz tu su brigadu pokazali što žele, što misle i na koji način se čuva i brani svoj dom, bez razlike što KZŽ neposredno tijekom rata nije bila ugrožena. Ova brigada imala je vojnu poštu Krapina 2125, čija je oznaka bila na stijegu 103. brigade, brigade koja je s više od 2500 pripadnika kvalitetno i bez ijedne mrlje odradila operaciju Oluja. Ovo je izražavanje ponosa i pijeteta za više od 8000 pripadnika koji su kroz nju prošli i njih više od 1000 koji danas na žalost više nisu s nama – istaknuo je Miholić, posljednji zapovjednik 103. brigade.

U ime Krapinsko – zagorske županije 103. brigadi i Gradu Krapini čestitala je na izvrnoj inicijativi i još boljoj realizaciji zamjenica župana Jasna Petek. - Na današnji spomendan međunarodnog priznanja Hrvatske otvaramo jednu novu cestu s novim nazivom u gradu Krapini i na neki način čini mi se simbolično to što ta cesta vodi prema sportskim terenima na kojima treniraju i dane provode naši mladi ljudi, naša mladost i tom cestom na taj način čuvamo pijetet, poštovanje i sjećanje na ono što se nikako ne smije zaboraviti, a to je da su naši branitelji, naša 103. brigada i mnoge druge razlog da mi živimo u samostalnoj i suverenoj republici Hrvatskoj – istaknula je Jasna Petek. Otkrivanju ploče prisustvovali su zamjenik župana Anđelko Ferek - Jambrek, dogradonačelnici Krapine Branko Varjačić i Dragutin Kozina  te predstavnici braniteljskih udruga

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook