Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukupna šteta od 'petrinjskog potresa' u Zagorju procijenjena na 26 milijuna kuna

Na području Krapinsko - zagorske županije manje ili veće štete prijavljene su na 41 školskoj zgradi i na 191 objektu


Župan Željko Kolar rekao je da su od ovog potresa manje ili veće štete prijavile ukupno 32 škole na području Krapinsko – zagorske županije s 41 zgradom. Od toga 27 osnovnih škola s 36 zgrada i 5 srednjih škola sa 6 zgrada. Ukupno procijenjena šteta je 5.742.000 kuna, od čega je 5. 031.000 kuna na osnovnim školama, a 711.000 kuna na srednjim školama. Brzi postupak javne nabave je u tijeku i za OŠ u Kumrovcu i Tuhlju, koji su nakon OŠ Krapinske Toplice najviše stradale.

Novi ugovori za škole idući tjedan
- Isto tako s obzirom da su statičari morali još jednom izaći van zbog dodatnog nalaza i mišljenja, očekujemo da ćemo početkom sljedećeg tjedna potpisati ugovore s izvođačima radova i za te 2 škole i krenuti u sanaciju- najavio je Kolar.  Na školama u Tuhlju i Kumrovcu nisu nastale konstrukcijske štete koje bi uvjetovale statičarima da zabrane nastavu, ali se u OŠ u Kumrovcu jedan dio prostora ne može koristiti. To je sanitarni čvor na 2. katu šole i jedna učionica u nizu koji je najviše stradao. 

Šteta u KZŽ 26 milijuna kuna
Podsjetimo, na temelju zahtjeva gradonačelnika grada Klanjca i načelnika Krapinskih Toplica, Kumrovca i Tuhlja i Svetog Križa Začretja župan je zbog potresa na tim područjima proglasio prirodnu nepogodu.  Do sada je prijavljeno da je stradalo 191 objekt, a ukupno procijenjena šteta je 23.320.000 kuna. Kad odbijemo onih 5.700.000 od ukupne štete koja je prijavljena u ovim općinama, još skoro 3 milijuna kuna nam je šteta na školskim zgradama koje nisu u ovim 5 JLS. To znači da nam ovih 23.320.000 ide još skoro 3 mil. Kuna. Ukupno je to 26 mili. kuna – pobrojao je Kolar. Razgovarao je, dodao je, s premijerom Plenkovićem vezano za potres, a do kraja tjedna očekuje još razgovor s ministrom Horvatom i direktorom Fonda.

Mobilni tim

-Sljedeći tjedan ćemo definirati i naš stav vezano oko načina same obnove. Danas smo raspisali natječaj za zaposljenje po hitnom postupku jednog čovjeka koji će raditi u uredu za graditeljstvo u Donjoj Stubici, koji će od 1.2. biti suport svim građanima na području Donje Stubice, Gornje Stubice i Marije Bistrice oko ispunjavanja obrazaca za prijavu štete. Bit će i mobilan i moći će sjesti u auto i otići do staračkim domaćinstava i ljudi koji nemaju prijevoza – najavio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook