Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukinuta jedina autobusna linija koja povezuje Krapinu s metropolom

Od prvog dana listopada linija Krapina – Zagreb - Krapina ne prometuje zbog male potražnje za prijevozom na toj relaciji


Kako nam se požalila čitateljica iz Krapine, koja je dnevni migrant na relaciji Krapina - Zagreb – Krapina te koristi uslugu javnog prijevoza Presečki grupe, koja prometuje svaki radni dan u 6.30 iz Krapine i 16.30 iz Zagreba, ta se linija ukida. Za čitateljicu to je velik problem, kao i druge Krapinčane koji svakodnevno moraju putovati u Zagreb, a drugog prijevoza nemaju.

Kratak odgovor

Ukida li se zaista ta linija, jedina koja povezuje glavni grad naše županije s metropolom, zbog čega, i nudi li se kakva alternativa, pitali smo u Presečki Grupi. – Linija Krapina – Zagreb od 1. listopada 2018. godine neće prometovati zbog vrlo male potražnje za prijevozom – kratko je stigao odgovor Dejana Bele, rukovoditelja putničkog prometa Presečki grupe d.o.o. Već ranije smo pisali o tome kako su se unatrag desetak godina prorijedili autobusi javnog prijevoza na relacijama u Krapinsko – zagorskoj županiji. Razlog je premali broj putnika, odnosno ekonomska neisplativost prijevoznicima, što je najvećim dijelom posljedica individualnog načina putovanja osobnim vozilima.

Prometna politika

Međutim, svi ljudi, posebno oni stariji, nemaju tu privilegiju ili mogućnost da posjeduju osobni automobil i da su vozači. Stoga bi se prometna politika morala bolje riješiti u samim jedinicama lokalne samouprave. Prijevoznici su već ranije upozoravali čelnike općina i gradova da, ukoliko žele zadržati ili poboljšati javni prijevoz na područjima svojih općina i gradova, trebaju sufinancirati taj prijevoz ili tražiti pomoć države, da preuzme, barem djelomično, sufinanciranje javnog autobusnog prijevoza. U svakom slučaju, s jedne je strane razumljivo da prijevoznici ukidaju linije koje im ne donose zaradu već predstavljaju trošak, no s druge je strane neprihvatljivo da, u današnje vrijeme, bilo koji građanin nema načina i mogućnosti da otputuje na posao, u školu ili kod doktora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook