Prethodni članak
Sljedeći članak

Ukidaju se policijske postaje u Pregradi, Klanjcu, Donjoj Stubici i Zlatar Bistrici?

Iako je nova vlada, kako se čini, odustala od najavljenog ukidanja županija i smanjenja broja općina, neke reforme ipak se namjeravaju provesti, a jedna od njih se odnosi i na reorganizaciju teritorijalnog ustroja MUP-a


Jedna od najavljenih reformi koja će zasigurno izazvati žestoku javnu raspravu je i ona koja se odnosi na reorganizaciju teritorijalnog ustroja Ministarstva unutarnjih poslova, a prema kojoj bi se trebao smanjiti broj policijskih uprava, ali i broj policijskih postaja. Iako konkretan i konačan prijedlog još uvijek nije donesen, u javnosti su se već pojavile spekulacije kako će se PU Krapinsko-zagorska gotovo sigurno ukinuti, a slična sudbina mogla bi, kažu naši izvori, zadesiti i četiri zagorske policijske postaje, piše današnji Zagorski list.

 Naime, prema sadašnjem ustrojstvu  u Ministarstvu unutarnjih poslova djeluje 20 policijskih uprava i 184 policijske postaje među kojima postoji značajna neujednačenost u pogledu osnovnih sigurnosnih pokazatelja, broja stanovnika, gustoće naseljenosti, površine teritorija, nadležnosti i broja policijskih službenika.

 Krajem travnja ministar Orepić donio je Smjernice za teritorijalnu i unutarnju reorganizaciju MUP-a temeljem kojih će Radna skupina izraditi prijedlog za provedbu reorganizacije. Prema donosenim Smjernicama ključni ciljevi za 2016. godinu su spajanje policijskih uprava – s 20 policijskih uprava na četiri regionalne policijske uprave + Policijska uprava Zagreb, te spajanje malih policijskih postaja.

 Time bi se ukinula Policijska uprava Krapinsko-zagorska te priključila Sjeverozapadnoj regiji zajedno s Policijskim upravama Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Zagorski list neslužbeno je doznao kako postoje prijedlozi o ukidanju policijskih postaja u Zlatar Bistrici, Donjoj Stubici, Pregradi i Klanjcu, a policijske postaje bi prema navedenim nacrtima ostale samo u Krapini i Zaboku. Teritoriji policijskih postaja koji će se pripajati drugim policijskim postajama postale bi teritorijalni sektori većih policijskih postaja ili bi se na tim područjima ustrojile ispostave policijskih postaja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook