Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga 'Vincek' proslavila Vincekovo

Poljoprivredno vinogradarska udruga "Vincek" iz Kraljevca na Sutli, koja broji pedesetak članova, s predsjednikom Ivicom Baljom, u nedjelju je na Kapelskom vrhu Sv. Josipa obilježila je blagdan Svetog Vinka


Poljoprivredno vinogradarska udruga "Vincek" iz Kraljevca na Sutli, koja broji pedesetak članova, s predsjednikom Ivicom Baljom, u nedjelju je na Kapelskom vrhu Sv. Josipa obilježila je blagdan Svetog Vinka.

Glavnom ceremonijalu predhodilo je okupljanje kod vinograda i kleti, gdje ih je domaćin Ivan Bogović dočekao vinom lanjske berbe i kuhanim kobasicama, suhim sirevima i kolačima. Slijedio je ceremonijal pod vodstvom meštra Vlade Šinko s pomoćnicima. Nazočnima su se obratili predsjednik udruge Ivica Balja i domaćin Ivan Bogović, a nakon toga je uprilična primotredaja kipa Svetog Vinka. Uz pratnju glazbenika "Slatka tajna", meštar Vlado Šinko je govorio o djelu njihovog zaštitnika, Svetog Vinka. Susret je završen u vinogradu. Na prvim trsu, kojeg su obješne kobasice i suha plećka, vlasnik vinograda obavio je prvi rez vinove loze te će 8 grančica umočiti u vodu, a nakon stanovitog vremena, po pupovima će se procijeniti kakva će biti godina i urod grožđa. Na kraju ceremonije, obrezani trs vinove loze zalio je vinom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook