Prethodni članak
Sljedeći članak

UČENICI SŠ ZABOK: Valentina Haban Basran prva, a Antonio Vrabec treći na regionalnom World Skills Croatia

Na natjecanju su znanje, vještine, kreativnost i hrabrost prezentirali oko 40 učenika iz 15-ak ugostiteljsko-turističkih škola Središnje Hrvatske


Srednja škola Zabok bila je domaćin regionalnog natjecanja World Skills Croatia za 2019. Središnju Hrvatsku. Na natjecanju su znanje, vještine, kreativnost i hrabrost prezentirali oko 40 učenika iz 15-ak ugostiteljsko-turističkih škola Središnje Hrvatske.

Natjecanje je održano u petak 22. veljače u Bluesun hotelu Kaj**** u Mariji Bistrici.
Učenici ugostiteljsko – turističkih škola u natjecali su se tako u dvije discipline - poslovanje recepcije hotela i poslovanje turističke agencije.

Po uzoru na World Skills natjecanja i naša je Agencija za strukovno obrazovanje pripremila nova pravila za natjecanje učenika u strukovnim zanimanjima pa se tako ove godine po prvi puta održava natjecanje svih učenika strukovnih zanimanja pa tako i ugostiteljsko turističke struke.
Naime, učenici se natječu prema poslovima i zadaćama zanimanja, na praktičnim zadacima u realnom okruženju stvarnoga posla u više različitih stvarnih poslovnih i radnih situacija.

Učenici su se natjecali u četiri gastronomske i dvije turističke discipline, a natjecali se više učenika Srednje škole Zabok. Tako se u disciplini kuharstvo natjecao Antonio Vrabec, čiji je mentor T. Vranić, u disciplini ugostiteljsko posluživanje natjecao se Fran Komljen, mentora S. Gmajničkog. U disciplini slastičarstva natjecala se Lana Blažinić čiji je mentor T. Vranić dok se Valentina Haban Basran natjecala u disciplini poslovanje recepcije hotela, a njezini mentori su bili I. Petek i I. Bilić, a Dijana Kralj se natjecala u disciplini poslovanje turističke agencije po mentorstvom I. Peteka i V. Šukan.

Učenici su postigli vrijedne i zapažene rezultate pod vodstvom svojih mentora, a na državno natjecanje koje će se održati od 26. do 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu, plasirali su se Valentina Haban Basran koja je osvojila 1. mjesto na regionalnom natjecanju u Mariji Bistrici i Antonio Vrabec, koji je osvojio 3. mjesto na regionalnom natjecanju u Topuskom.

U ostalim dijelovima Hrvatske održana su još dva regionalna natjecanja i to u Malom Lošinju i u Vukovaru, a u Korčuli će se održati 26. i 27. veljače.

Srednja škola Zabok, kao organizator i Bluesun hotel Kaj, kao domaćin natjecanja pružili su gostoprimstvo i uvjete za provedbu natjecanja 15-tero natjecatelja iz 9 ugostiteljsko turističkih škola (iz Ugostiteljsko turističkog učilišta Zagreb, Hotelijersko turističke škole Zagreb, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomskih i turističkih škola Karlovac, Samobor i Čakovec, te Gimnazije B. Frankopana iz Ogulina i Srednje škole Prelog.

Organizatori natjecanja su WS Croatia - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i škola domaćin – Srednja škola Zabok, suorganizator je Bluesun hotel Kaj Marija Bistrica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook