Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici Srednje škole Zabok odradili projekt 'Pokreni se i zabavi se'

Projektne aktivnosti obuhvatile su vođenje turista električnim biciklima uz organizirani piknik u prirodi, te viteške igre i ostale aktivnosti na otvorenom.Nastavnica strukovnih predmeta Srednje škole Zabok Davorka Gavranić zajedno s učenicima je osmislila projekt


Tijekom prosinca 2019. Ministarstvo turizma Republike Hrvatske objavilo je natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom Promocija zanimanja. Nastavnica strukovnih predmeta Srednje škole Zabok Davorka Gavranić zajedno s učenicima osmislila je projekt 'Pokreni se i zabavi se' koji je dobio podršku MINT-a.

Prve projektne aktivnosti započele se u veljači 2019., ali su zbog epidemioloških razloga bile prekinute. Nastavljene su u rujnu kada je započela nova školska godina. U osmišljavanju i izvođenju projektnih aktivnosti sudjelovali su učenici 4. razreda hotelijersko-turističkih tehničara (4. HTT): Marta Čavlek, Larisa Finger, Lidija Kadoić, Bruno Penezić i Anja Šaronja te učenici 4. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista (4. THK): Marin Ivan Cukrov, Antonio Hanž, Meiden Ovčarić, Borna Petrinec, Lucija Turek, Valentina Trčak i Valentina Hoti.

 

Projektne aktivnosti obuhvatile su vođenje turista električnim biciklima uz organizirani piknik u prirodi, te viteške igre i ostale aktivnosti na otvorenom. Suradnja u projektu ponuđena je poduzetnicima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom te udrugama koje se bave organizacijom animacije turista i gostiju i svi su oni projekt vrlo rado podržali. Učenici su predložili moguće biciklističke ture i pripremili se za vođenje turista, a u školskom ugostiteljskom kabinetu pripremili su mali „pinklec“ za piknik.

 

Za početak su učenici 4. HTT razreda proveli aktivnost vođenja turista od Tuheljskih Toplica preko Klanjca do Kumrovca i spomenika Lijepoj našoj, a onda su istu aktivnost, tjedan dana kasnije, proveli i učenici 4. THK razreda. Kako bi se aktivnosti mogle provesti, učenici su se najprije trebali pripremiti za turističko vođenje biciklima, a zatim to odraditi i s pravim turistima. Odlučili su se za najam električnih bicikala za vođenja turista rutama do turističkih znamenitosti, kulturno - povijesnih spomenika i spomenika tradicijske baštine. Posebno zanimljivo bilo je iznajmljivanje e-bicikala opisano na http://ebiketour.rent/ jer nije uobičajeno, a gostima nudi rute obilaska turističkih atrakcija uz mogućnost samostalne navigacije vlastitim pametnim telefonom. Taj su sustav učenici nadogradili vođenim turama pa su ih osmislili i proveli u praksi.

 

Obišli su na električnim biciklima nekoliko zagorskih vidikovaca, središte grada Klanjca i njegove kulturno-povijesne spomenike te se pripremili za vođenje turista uz priču o spomeniku Lijepoj našoj i orguljama, smještenim nedaleko od spomenika, na kojima se mogu odsvirati taktovi himne. Učenik Antonio Hanž, kao vodič na električnom biciklu, vodio je turiste koji su uživali razgledavajući turističke atrakcije od Tuheljskih Toplica preko Klanjca do spomenika Lijepoj našoj gdje ih je dočekala učenica Marta Čavlek. Ona im je ispričala priču o spomeniku, odsvirala nekoliko taktova hrvatske himne i prošetala s njima šetnicom kroz krošnje, novom atrakcijom nedaleko od spomenika. Turisti i učenici otišli su na piknik uz rijeku Sutlu pokraj ugostiteljskog objekta Villa Zelenjak-Ventek. Organizaciju piknika za turiste i učenike preuzela je poduzetnica Dora Greblički Kos. Bio je to izvrstan spoj stvarne ugostiteljske ponude, koju turisti mogu pronaći u Villi Zelenjak, te dodatne animacije gostiju koju su proveli učenici Srednje škole Zabok.

 

Učenici 4. THK razreda Marin Ivan Cukrov, Valentina Hoti, Borna Petrinec i Lucija Turek pripremili su radionice viteških igara za goste i posjetitelje Tradicijskog turizma Majsecov mlin u Stubici. Za tu su aktivnost u Donjoj Stubici učenike pripremili i poučili članovi Družbe Vitezova Zlatnog Kaleža. Vlasnik Tradicijskog turizma Zdravko Semenski podržao je projekt omogućivši učenicima da njegovim gostima pruže dodatnu uslugu i, naravno, omogućio korištenje prostora za održavanje radionica viteških igara. Članovi Družbe Vitezova Zlatnog Kaleža održali su radionicu za učenike na kojoj su ih poučili kako postaviti šator za vitezove, kako organizirati viteške igre i animirati goste za sudjelovanje u njima. Viteške igre obuhvatile su pucanje lukom i strijelom u metu, bacanje kamena s ramena, bacanje potkova te bacanje sjekirica i bodeža. Učenici su i podijelili letke gostima i pozvali ih na sudjelovanje u viteškim igrama. Igrama su se uglavnom odazvali roditelji s djecom, a najboljim sudionicima uručeni su prigodni pokloni. U ostvarenju projektnih aktivnosti pomogle su i nastavnice Srednje škole Zabok Renata Tršinski, Ivana Manojlović i Ivana Osrečak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook