Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju se još uvijek pisanice farbaju na starinski način

Velika je subota kad se tradicionalno rade pisanice


Velika je subota kad se tradicionalno rade pisanice, a Zagorci najčešće boje jaja prirodnim bojama. Tako se crvena boja radi od ljuske od crvenog luka, a da se dobe žute šare koristi se rastopljeni vosak.

Otopljeni vosak tako se iscrtava čačkalicom ili posebnim perom u koje se stavlja vosak, jaja se urone u boju te se potom kuhaju. Za to je dobro staviti malo gaze na dno lonca ili slame kako se jaja ne bi polupala, a vosak prerano otopio.

Mnogi Zagorci boje pisanice tako da stave listove cvijeća ili djeteline. Kako to ne bi skliznulo dobro je premazati jaje bjelanjkom. Potom se jaje stavi u najlonku koja se čvrsto omota i potopi u vodu u kojoj se kuhaju ljuske od crvenog luka. U vodu se može staviti i malo octa. Tako na mjestu gdje je bio cvijet ili list dobi se svijetla boja, a od luka je pisanica prirodno crvena.

Zelena boja pisanice može se dobiti tako da se jaja kuhaju u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom, a crvena boja se može još dobiti još od cikle.

Ne smijemo zaboraviti i moderno bojanje pisanica, a djecu najviše veseli bojanje temperama, flomasterima i naljepnicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook