Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju se grobno mjesto može kupiti već za 500 kuna, evo gdje su kakve cijene

Na području Krapinsko – zagorske županije cijene su znatno manje od onih na nekim 'atraktivnijim' zagrebačkim grobljima, mjesta više-manje ima, a u mjestima gdje je postalo pretijesno jedinice lokalne samouprave planiraju proširenje


Na nekim poznatijim i atraktivnijim lokacijama u Hrvatskoj grobnih mjesta i grobnica više niti nema za prodaju, a ukoliko i ima nešto grobnih mjesta cijene se dižu u 'nebesa' i u rangu su skupocjenog automobila. Na području Krapinsko – zagorske županije cijene su znatno manje od onih na nekim 'atraktivnijim' zagrebačkim grobljima, mjesta više-manje ima, a u mjestima gdje je postalo pretijesno jedinice lokalne samouprave planiraju proširenje.

Tako se u Zagorju grob može kupiti već za petstotinjak kuna, a gotove grobnice za par tisuća kuna. Istražili smo kakva je situacija s grobljima u pojedinim zagorskim općinama i gradovima, ima li mjesta te kolike su cijene. Napomenimo, kako su to cijene grobnih mjesta i grobova koje prodaju općine i gradovi ili poduzeća koja upravljaju grobljima. Kad je u pitanju kupoprodaja između privatnih osoba, cijene su obično veće i zavise o samoj lokaciji, ali i stupnju uređenja groblja.

U Pretrovskom i Krapinskim Toplicama nema dovoljno mjesta

Na području općine Petrovsko nema dovoljno mjesta na starom dijelu groblja, pa se krenulo u izgradnju na novom dijelu. Napravljeno je 5 grobnica i 5 grobnih okvira, a 4 su već prodana i na proljeće će se krenuti s daljnjom izgradnjom, kako će se ukazivati potrebe, kaže načelnik Ivan Šanjug. Na starom groblju cijena jednog grobnog mjesta je 500 kuna, naknada za izgradnju okvira po jednom grobnom mjestu je 200 kuna, a naknada za zemljište za izgradnju grobnice 6 mjesta je 3000 kuna.

Na mjesnom groblju u Krapinskim Toplicama Općina trenutno nema grobnih mjesta za prodaju. Proširenje mjesnog groblja odnosno izgradnja novog groblja planira se u 2019. godine.

Zidanih grobnica više nema

Na području općine Gornja Stubica nalaze se tri groblja, u Dubovcu, Svetom Mateju i centralno groblje u Gornjoj Stubici. Prema riječima načelnika Jasmina Krizmanića, u planu je proširenje groblja, upravo jer nedostaje novih grobnih mjesta.

- Zemljište postoji, dobivena je i građevinska dozvola, sada se čeka samo neki od natječaja na koji bi se mogao projekt prijaviti na neki od europskih fondova – rekao je načelnik. Gornjostubičko groblje nema gotovih zidanih grobnica za prodaju. Cijena zemljanih grobova za osobe koje imaju prebivalište na području Gornje Stubice i za osobe za koje je osnovano groblje, a tu spadaju i mještani s nekoliko donjostubičkih naselja Matenci, Milekovo Selo i Hižakovec iznosi 400 kuna po kvadratnom metru. Za vanjske kupce cijena zemljanog groba je 2000 kuna po kvadratnom metru.

U Začretju ishodili građevinsku dozvolu

Na području grada Zlatara su četiri groblja – Zlatar, Donja Batina, Martinščina i Belec. Kako nema dovoljno mjesta, za proširenje su planirana groblja u Donjoj Batini i Belcu. Godišnja grobna naknada utvrđena je u iznosu od 80 kuna po jednom grobnom mjestu. Zakup grobnog mjesta širine jednog grobnog mjesta naplaćuje se 400 kuna, širine dva grobna mjesta 800 kuna i za svako daljnje mjesto 400 kuna.

S obzirom na manjak raspoloživih grobnih mjesta na postojećem groblju, Općina Sveti Križ Začretje ishodila je građevinsku dozvolu za izgradnju novog groblja koje se planira izgraditi uz postojeće. Cijena jednog grobnog mjesta bez grobnog okvira iznosi 500 kuna, dva grobna mjesta bez grobnog okvira 1.000 kuna, jednog grobnog mjesta s grobnim okvirom 3.000,00 kn, dok dva grobna mjesta s grobnim okvirom stoje 5.000,00 kuna.

Novo groblje u Jakuševcu Zabočkom

Slobodnih grobnih mjesta na gradskom groblju u Zaboku još uvijek ima, međutim ista se prodaju jedino u slučaju potrebe za ukopom, (dakle nema prodaje unaprijed). Jedino se kazeta za urne može kupiti unaprijed. U ovom trenutku se na novoformiranom polju starog gradskog groblja gradi se 26 jednostrukih betonskih okvira. Grad Zabok planira i gradnju novog groblja u Jakuševcu Zabočkom. Na novom groblju predviđena je gradnja u fazama, a što obuhvaća u prvoj fazi: gradnju pristupne ceste, mrtvačnice, arkade s grobnicama, uređenje prostora za oproštaj te grobnih polja. Jednostruko grobno mjesto bez betonskog okvira stoji tisuću kuna, dvostruko mjesto dvije tisuće kuna. Ukoliko želite jednostruko grobno mjesto s betonskim okvirom to će vas koštati 3.750,00 kuna, a dvostruko 5,5 tisuća kuna.

Mjesta ima

Na području grada Pregrade, Oroslavja i Donje Stubice zasada ima dovoljno mjesto, a u budućnosti se planira proširenje. Načelnica Mača Mladenka Mikulec kaže kako na novim grobljima u Maču i Peršavesi nema slobodnih mjesta, dok na starim dijelovima ovih groblja ima mjesta koja se mogu ustupiti. U planu je i proširenje.

Na krapinskom groblju za sada ima dovoljno mjesta i postoji mogućnost za malo proširenje. No, kako kaže gradonačelnik Zoran Gregurović, dugoročno, gradsko groblje ne može zadovoljiti potrebe i morat će se razmišljati o ozbiljnijem proširenju. Prema Krakomovom cjeniku usluga, grobnica za 6 lijesova stoji 35 tisuća kuna, betonski okvir s dva grobna mjesta 15.798 kuna, s jednim grobnim mjestom 8.455 kuna, a grobnica za kazetu za urne 4.134 kune.

Više groblja za održavanje

Na području općine Hum na Sutli nalaze se tri groblja Taborsko, Lastine i Prišlin, a mjesta ima. Grobna mjesta prodaje Humkom. – Dvostruko grobno mjesto s okvirom stoji 6.600 kuna plus PDV, dok jednostruko grobno mjesto košta 4.950 plus PDV. Grobnica od betonskih blokova sa 6 mjesta stoji 25.000 kuna, a betonirana sa 6 mjesta 28.000 kuna, a za vanjske korisnike ta se cijena povećava za 100 posto – doznajemo iz Humkoma.

Na području općine Lobor nalaze se dva groblja, mjesno u Loboru i u Petrovoj Gori. – Za sada ima dovoljno ukopnih mjesta i nemamo potrebe za otkup zemljišta i hitno proširenje groblja, ali se planiraju urediti. Cijena zidane, tzv. obiteljske grobnice dimenzije 2x2, 60 m stoji 10.000 kuna, a grobnica dimenzije 1, 20 x2, 60 s jednim grobnim mjestom 7.500 kuna. Ukopno obiteljsko grobno mjesto stoji 1.600, a pojedinačno zemljano grobno mjesto 1.000 kuna- kaže načelnica Jembrih.

Dovoljni kapaciteti

Općina Hrašćina ima jedno groblje u Hrašćini, što se tiče kapaciteta za sada se ne planira širenje budući da isto groblje ima cca 2.500 grobnih mjesta popunjenih i 400 slobodnih grobnih mjesta. Godišnja grobna naknada iznosi 25 kuna po m2, naknada za kupnju novog grobnog mjesta iznosi 400 kuna po m2 za građane koji imaju prebivalište na području općine Hrašćina, 1.000 kuna po m2 za građane Pešćena i Krščenovca s obzirom da su isti sudjelovali u gradnji mrtvačnice te 2.000 kuna po m2 za ostale.

Općina Konjščina ima grobnih mjesta, a cijena za korisnike koji imaju prebivalište na području općine Konjščina je na starim dijelu groblja 600 kuna, a na novom dijelu 1200 kuna. Za korisnike koji nisu s područja općine Konjščina, cijena se povećava 200 posto, a iznosi 1800, odnosno 3600 kuna.

Uvjeti i za širenje

Što se mjesta tiče, na postojećem groblju u Zlatar Bistrici ima dovoljno mjesta još sigurno nekih 15 do 20 godina, a groblje ima uvjeta za daljnje širenje, kada za to bude potrebe . Napravljena su i nova grobna mjesta koja kratkom vremenu rasprodana. Duplo mjesto stoji 6 tisuća kuna s okvirom, a dana je mogućnost plaćanja na 12 rata žiteljima s područja općine Zlatar Bistrica.

Na području Općine Bedekovčina postoje 2 groblja u vlasništvu općine: groblje Bedekovčina i groblje Orehovica. Na obadva groblja ima slobodnih mjesta. Grobno mjesto s grobnim okvirima stoji 5.000,00 kn, a napušteno grobna mjesta – 500,00 kuna širine po ukupnom grobnom mjestu. Na novom dijelu groblja u Jesenju izgrađeni su okviri i grobnice koje mještani koji ne posjeduju grobno mjesto mogu kupiti. Cijena dvostrukog okvira je 8.000 kuna, a grobnice za 6 osoba 25.000 kuna. Na starom dijelu groblja gotovo da i nema slobodnog prostora, a cijena grobnog mjesta bez okvira je 1.000 kuna po mjestu.

Radoboj traži i novu lokaciju za groblje

Iz Općine Mihovljan ističu kako za sada ima dovoljno grobnih mjesta na mjesnom groblju, stoga nije u planu proširenje. Cijena jednog grobnog mjesta na starom djelu groblja iznosi 2.000 kuna, za dva grobna mjesta 4.000,00 kuna. Na novom djelu jedno grobno mjesto sa betonskim okvirom 4.000 kuna, dva grobna mjesta sa betonskim okvirom 8.000 kuna.

Na području Općine Radoboj postoji samo jedno groblje, kojim upravlja Uprava groblja, odnosno vlastiti pogon Općine Radoboj. S obzirom da na groblju ima još vrlo malo slobodnih mjesta, Općina Radoboj će u slijedećem četverogodišnjem razdoblju biti primorana tražiti novu lokaciju za groblje ili iznaći mogućnost za širenje sadašnjeg groblja. Na novom dijelu groblja uz unutarnju prometnicu Općina je uredila grobna mjesta sa nadgrobnim okvirima, pa cijena jednostrukog grobnog mjesta iznosi 5.000 kuna, dok je cijena dvostrukog grobnog mjesta 8.000 kuna. Godišnja grobna naknade iznosi 65 kuna za jednostruko, odnosno 130 kuna za dvostruko grobno mjesto, naplata je uredna i iznosi 2,7% ukupnog Proračuna Općine Radoboj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog povremenih lokalnih pljuskova kolnici su mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Do 22. svibnja u 05:00 sati...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program