Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju 47 novozaraženih, trećom dozom procijepljeno 6 osoba

Sve je manja zainteresiranost za cijepljenje, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ


Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite, načelnik Stjepan Skuliber izvijestio je da je danas 47 novih pozitivnih osoba na koronavirus.

Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (2), Grad Klanjec (3), Grad Krapina (3), Grad Oroslavje (2), Grad Pregrada (5), Grad Zabok (3), Grad Zlatar (1), Općina Bedekovčina (4), Općina Budinšćina (4), Općina Desinić (2), Općina Đurmanec (3), Općina Gornja Stubica (2), Općina Hum na Sutli (2), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (4), Općina Kraljevec na Sutli (2), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Marija Bistrica (1), Općina Stubičke Toplice (1) i Općina Zlatar Bistrica (1).

Oporavilo se 26 osoba, trenutno aktivnih slučajeva je 354 u Krapinsko – zagorskoj županiji. U samoizolaciji je 497 osoba. Broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 7 dana raste, prosjek je 191, a prije tjedan dana bio je 152. – Imali smo 238 novooboljelih u proteklih 7 dana. U OB Zabok smještene su 24 pozitivne osobe, 5 ih je na respiratoru, a protekli su tjedan preminule 2 osobe – rekao je Skuliber.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan rekao je da je do 14.10. trećom dozom procijepljeno 6 osoba. U odnosu na ukupno stanovništvo završeno je cijepljenje s dvije doze 40,5 posto stanovništva, a što se odraslog stanovništva tiče, postotak je završenog cijepljenja 48,2 posto. - Sve je manja zaintersiranost za cijepljenje. Treća doza je prvenstveno za imunokompromitirane i zdravstveno osoblje, vidjet ćemo kakva će biti zainteresiranost – rekao je Jadan.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je 8 pacijenata smješteno na intenzivnoj, a 17 na -1 odjelu. - Situacija je ozbiljna. Od 1. rujna hospitalizirali smo 85 pacijenata, 60 otpustili, to je velika brojka, a zima još nije ni počela. Što se tiče naših delatnika, 1 je u samoizolaciji, 2 su zaražena, ostali rade normalno, nemamo zastoja u radu odjela i ambulante – rekao je Vančina. Što se testiranja djelatnika tiče, u OB Zabok broj testiranih je pao s početnih 147 na 84 djelatnika jer su se djelatnici cijepili, a cijepe se i dalje.

Od 25 hospitaliziranih njih 7 je cijepljeno. - Svi koji su cijepljeni su imunokompromitirane osobe s puno komorbiditeta, to su teški pacijenti. Imali smo 4 cijepljena pacijenta na hemodijalizirani, svi su prošli s malim protocima kisika, dok bi prije, da nisu bili cijepljeni, većina njih vjerojatno umrla – odgovorio je Vančina na novinarsko pitanje.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da su u školama covid pozitivna 43 učenika u 23 škole. Od ukupnog broja, oko 15000 učenika, to je relativno mali broj, no evidentan je porast broja zaraženih. 276 učenika je u samoizolaciji, a 12 je pozitivno djelatnika u 8 škola.

Što se socijalnog sustava tiče, 84 posto je cijepljenih korsinika i 65 posto djelatnika, pa je broj zaraženih je mali, 4 djelatnika i 12 korisnika, što je ispod 1 posto. Ispod 1 posto zaraženih je i u zdarsvtvenom sustavu. – Pozitivno je 8 djelatnika, iz 5 Doma zdravlja, 2 u OB Zabok i 1 u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. U samoizolaciji je svega 4 djelatnika, tako da to znači da se mjere poštuju, da vlada disciplina i uz cijepljene ljude uspijevamo zadržavati stabilan status u svim ustanovama – rekla je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook